maanantai 11. syyskuuta 2023

Täytetyt kananrinnat airfryerissa, kasviksia ja gremolataa


Kyllä airfryer on osoittautunut yhdeksi parhaista keittiökoneista, vaikka ensin vähän naureskelinkin kun M, perheemme härpäkevastaava, sellaisen hankki keittiöömme. Kummasti airfryerille vaan on löytynyt käyttöä erilaisia ruokia kokatessa, enkä ole enää aikoihin valittanut että ”se vie kauheasti tilaa pöydällä”. Mökilläkin on nykyään airfryer. Tällä kertaa siinä kypsennettiin täytettyjä kananrintoja. Ihan koko ateria ei aikataulusyistä valmistunut "pöhöttimessä", sillä kasvikset paahtuivat samanaikaisesti ihan tavallisessa uunissa jotta kaikki olisi lämmintä samanaikaisesti ja gremolata on muutenkin hetivalmista kun ainekset on sekoitettu. Siinäpä se sitten olikin, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Tämän aterian vaikein osuus oli löytää kaupasta täysin maustamattomia kokonaisia kanan/broilerin rintafileitä.

 


 

Täytetyt kananrinnat airfryerissa

 

cocktailtikkuja
4                    maustamatonta broilerin rintafileetä
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta

100 g             fetajuustoa

1                    mozzarella bufala juusto
1 dl                parmesaaniraastetta
50 g               babypinaattia
iso kourallinen tuoretta basilikaa
3 rkl              tomaattipyreetä
2 tl                juoksevaa hunajaa
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta

 

Leikkaa fileisiin terävällä veitsellä syvä tasku, mutta varo leikkaamasta fileen läpi. Levitä fileet litteiksi leikkuupuoli alanpäin ja mausta ulkopuoli suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Valmista täyte, hienonna feta ja mozzarella bufala haarukalla, lisää parmesaaniraaste, hienoksi hakatut pinaatit ja basilika, tomaattipyree sekä hunaja ja sekoita huolella. Mausta oman maun mukaan suolalla ja mustapippurirouheella.

Käännä fileet maustamaton puoli ylöspäin, jaa täyte fileille, käännä reunat yhteen ja kiinnitä tasku cocktailtikkujen avulla niin ettei täyte pääse pursuilemaan ulos.

 


Asettele broileritaskut väljästi airfryerin koriin ja kypsennä 200 asteessa 15 minuuttia kerran välillä kääntäen. Tuo 15 minuuttia on ohjeellinen, sillä fileiden kypsyminen riippuu siitä miten laiha/lihava tuo kanafilee on, mutta näille se aika oli sopiva. Liha oli kypsää ja mehevää.

Nypi kaikki cocktailtikut pois heti kun olet ottanut fileet ulos airfryerin korista. Tarjoile uunikasvisten  ja gremolatan kanssa.

 

 

 

Uunikasvikset

 

bataattia
pieniä tomaatteja
parsakaali
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippurirouhetta

 

Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Kuori bataatti ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi. Kaada uunivuokaan hiukan oliiviöljyä ja sen päälle bataattipalat sekä tomaatit. Mausta suolalla sekä mustapippurilla, sekoita, laita vuoka uuniin ja ajastimeen 15 minuutin hälyytys. Mausta myös parsakaalit öljyllä, suolalla ja mustapippurilla. Kun hälyytin ilmoittaa kasvisten kypsyneen 15 minuuttia, lisää joukkoon parsakaalipalat ja sekoita. Kypsennä toiset 15 minuuttia, minkä jälkeen kasvikset ovat valmiit.

 


 

Valmista gremolata sillä välin kuin kasvikset kypsyvät uunissa. Bataatti on kovin makea juures, josta gremolata tekee paljon maukkaamman.

 

Gremolata

 

1                    sitruunan raastettu keltainen kuori
1                    ruukku tavallista persiljaa
1                    raastettu valkosipulinkynsi
(hiukan suolaa)
(liraus oliiviöljyä)

 

Hienonna persiljan lehdet (ei varsia) pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile uunikasvisten kanssa. Suola ja oliiviöljy eivät ole pakollisia aineksia, mutta ne korostavat muiden ainesten makua.



perjantai 8. syyskuuta 2023

Unelmia leipomassa

Kun selasin vanhoja ruotsalaisia ruokalehtiä, törmäsin eräässä reseptissä ainekseen nimeltä ”drömmar”. Öööö?... unelmia?...??  Kunnes tajusin, että siihen jälkiruokaan ihan oikeasti lisätään unelmia.

Unelmat on vanha pikkuleipäresepti, jonka kohotusaineena on monelle nykykokille tuntematon aine nimeltä hirvensarvensuola. Mummoni käytti sitä leipoessaan jotain tiettyjä pikkuleipiä ja muistelin näiden ”unelmien” olleen ainakin todella mureita, suussa sulavia herkkuja. Nostalgiapuuskassa hain lähiapteekista pikkupussin hirvensarvensuolaa (ammoniumbikarbonaatti (NH₄)₂CO₃ ), jota jauhetta käytetään leipomisen lisäksi myös ainakin entisöintimaalaukseen valmistettavan kaseiinitemperamaalin apuaineena. Ammoniumbikarbonaatti viittaa ammoniakkiin ja siltähän se tuoksuukin. Onkohan tuoksu edes oikea sana kuvaamaan hirvensarvensuolan tymäkkää lemahdusta, sillä tästä ammoniakkiyhdisteestä käytetään myös nimeä hajusuola, joka lienee tuttu ainakin vanhoista elokuvista. Näissä pyörtynyttä henkilöä elvytetään laittamalla hajusuolapullo tämän nenän alle.

Valmiissa pikkuleivissä ei kuitenkaan tuoksu ammoniakki.

Unelmapikkuleipien resepti näkyy eri lähteissä säilyneen kutakuinkin ennallaan vuosikymmenten aikana. Ainoa muutos on siinä, että nykyisin puolet reseptin voista on korvattu neutraalilla ruokaöljyllä. Halkeilleesta lopputuloksesta huolimatta nämä eivät ole "särkyneitä unelmia", vaan valmiiden pikkuleipien pinnan kuuluukin olla halkeillut. Keksipurkista nämä kuitenkin "haihtuivat" yllättävän nopeasti. Unelmat ovat hyviä sellaisenaan, mutta näitä voi halutessaan myös lisämaustaa erilaisilla aromiaineilla, kuten vaniljalla, rommiaromilla, karvasmanteliaromilla tai, kuten näissä, piparminttuaromilla.Voisin kuvitella, että pikkuleipien lopullisen rakenteen johdosta (ei sitkoa) vehnäjauho olisi myös ihan sellaisenaan korvattavissa gluteenittomalla jauholla. Jos joku kokeilee, olisin iloinen kommentista miten onnistui.


 

Unelmat   (piparminttu-unelmat)

(16-18 kpl)

 

50 g               huoneenlämpöistä voita
1 dl                kidesokeria
0,5 tl              hirvensarvensuolaa
0,5 dl             rypsiöljyä
(5-10 tippaa   piparminttuaromia)
2 dl                vehnäjauhoa

 

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri, jonka joukkoon on sekoitettu hirvensarvensuola. Vatkaa ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. (Eri merkkiset aromivalmisteet voivat olla hyvinkin eri vahvuisia, joten ne täytyisi aina testata. Mittaa ruokaöljyyn tarvittava määrä makuaromia ja) vatkaa öljy voivaahtoon. Lopuksi lisää jauhot 2-4 erässä ja sekoita huolella.

Taikina on erittäin murenevaa.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö. Jos taikina ei pysy riittävästi kasassa, siihen voi varovasti sekoittaa muutaman tipan vettä. Leikkaa taikinapötkö 16-18 yhtä suureen osaan. Pyörittele kevyesti näistä pallot ja asettele väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Näiden palleroiden paino oli noin 19-20 grammaa. 

Paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia, jolloin pikkuleipien tulisi olla valmiit ja pinnalta epätasaisesti halkeilleet. Jäähdytä unelmat pellillä.

Viimeistä viedään. Näin nopeasti ne unelmat haihtuu....


tiistai 5. syyskuuta 2023

Hyvä pesto maustaa koko aterian

 

Kun on aika valmistautua muuttoon maalta takaisin kaupunkiin, on hyvä hetki käyttää yrttimaasta ne viimeiset jäljellä vielä olevat yrtit. Tämä pestopastaresepti on siihen erinomainen konsti. Juuri nyt sesongissa oleva kesäkurpitsakin kuuluu osana tähän herkulliseen pestoruokaan. Jääkaapista erilaiset kovat juustot saadaan näin hyötykäyttöön samoin kuin vajaat suolapähkinäpussit. Maukas pesto on tämän ruoan tärkein elementti. Se nostaa pastan ja pyörykät suorastaan sille kuuluisalle huippukokkien ”nextille levelille” eikä ollenkaan maistu siltä että tämä olisi vain koottu erilaisista keräilyeristä. Tässä pestossa on pidempi ainesluettelo mitä useimmissa resepteissä, mistä syystä lopputuloksesta tulikin erityisen maukas ja tasapainoinen. Itse asiassa, jos on kerrankin itse tehnyt edes ihan peruspestoa, ei enää tikullakaan koske kaupan valmispestoihin.
 


 

Pesto

 

noin 5 dl        yrttejä ilman varsia (lehtipersilja, minttu, basilika, korianteri)
0,8 dl             oliiviöljyä
35 g               kapriksia valutettuna (=pieni purkki)
50 g               suolapaahdettuja pähkinöitä (pistaasi, cashew, maapähkinä)
1                    mieto punainen chili pätkittynä
2,5 dl             karkeasti raastettua kovaa juustoa (parmesaani, manchego, pecorino)
3                    valkosipulin kynttä
1                    sitruunan raastettu kuori
¼                   sitruunan mehu
½ tl                jauhettua korianteria
ripaus             hienoa merisuolaa
2 tl                 juoksevaa hunajaa
 


Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä niistä tasainen pestokastike. Peston maku vaihtelee käyttämiesi yrttien, pähkinälajikkeen ja juuston mukaan, ja siksi on tärkeää muistaa maistaa. Jos pestosta tuntuu puuttuvan jotain, lisää makua tarvittaessa ja sekoita uudelleen. Pääasia että itse tykkäät mausta.
 

Viikonloppukoira norkoili makupaloja ja yrteistä piti eniten basilikasta sekä korianterista.

 

Pestopossupyörykät

 

600 g             porsaan jauhelihaa
1                    sipuli hienonnettuna
40 g               pankoa
1                    kananmuna
1 1/3 tl          hienoa merisuolaa
puolikas annosta edellä tehtyä pestoa

 

Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ne käsin kulhossa ja muotoile niistä pullia. Älä purista niitä liian tiukoiksi palloiksi. Voit kypsentää ne perinteiseen tapaan pannulla voin ja öljyn sekoituksessa tai sitten airfryerilla ihan vaan sellaisenaan 200°C ja 10-12 minuuttia/satsi. Tästä määrästä tuli airfryerissa kaksi paistoerää ilmavasti aseteltuna.
 


 

Pasta (neljälle)

 

12 nyyttiä      tagliatellea
2                    kesäkurpitsaa
tilkka             oliiviöljyä
se toinen puolikas edellä valmistetusta pestosta
 


Tee ensin kesäkurpitsoista suikaleita. Halkaise kesäkurpitsat ja viillä puolikkaat leikkauspinnan puolelta pitkittäin noin sentin välein siten, että viilto ulottuu kuoreen asti, mutta ei sen läpi. Leikkaa sitten mandoliinin avulla kesäkurpitsasta parin millin paksuisia, tagliatellen näköisiä suikaleita.

Keitä tagliatellea suolalla maustetussa vedessä ja kun pastan keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia, lisää kesäkurpitsasuikaleet. Kun pasta on kypsää, sekoita kattilan sisältö huolella niin että kesäkurpitsasuikaleet sekoittuvat joukkoon. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää pastaan hiukan oliiviöljyä ja sekoita, minkä jälkeen lisää joukkoon loput edellä tehdystä pestoannoksesta. Jaa pasta lautasille, raasta pinnalle parmesaania ja nosta myös pyörykät lautasille. Vajaa pussillinen pakasteherneitä kävi mikron kautta ja viimeisteli annokset.