sunnuntai 7. joulukuuta 2025

Kaksi pientä vaihtoehtokinkkua jouluksi (ja kinkkukroketit)


Tuntuuko joulukinkku liian suurelta ja vaikealta valmistaa? Jääkö kinkkua aina tähteeksi niin paljon, että sitä joutuu syömään vielä loppiaisenakin? Onko kinkku kuitenkin se joulupöydän tärkein ja odotetuin traditio? Pitäisikö tänä jouluna laittaakin vain ihan pieni kinkku, jonka voi kypsentää air fryerissa tai kattilassa keittämällä? Näin se onnistuu.
 


Tämä hauskan näköinen ja tosi hyvänmakuinen vaihtoehto on air fryerissa kypsennettävä ”Hasselbackan kinkku”. Se sopii pienelle taloudelle tai keille vain, jotka haluavat kinkkua vain pienen määrän. Ajatus oli, että tämä olisi myös ”säästöpossu” eli edullisempi vaihtoehto kinkulle, mutta eipä hintaeroa juurikaan lopulta ollut. Toki ostopaikan valinta ja mahdolliset tarjoukset ratkaisevat kummassakin vaihtoehdossa.

Nykytyylin mukaisesti otsikossa pitäisi lukea lisäksi ”vain yksi aines” tai kaksi, jos suola lasketaan mukaan. Kypsänä säästöpossu muistuttaa Hasselbackan perunaa. Olennainen osa tätä herkkua on kamara, joka perinteisessä joulukinkussa heitetään pois ennen kuorruttamista. Oikein valmistettu rapea kamara on kuitenkin todella herkullista - eikä tätä kinkkua tarvitse edes kuorruttaa. Samalla myös ruokahävikki pienenee.

 

 

Air fryer Hasselback pork belly

 

1-1,5 kg        possun luuton kylkipala kamaralla
Maldon tai vastaavaa sormisuolaa

Possun kylkipalan koko riippuu air fryer koneestasi. Osta sen kokoinen, että se juuri ja juuri sopii keittimen koriin. Leikkaa tosi terävällä veitsellä noin puolen sentin välein viiltoja kamaraan mutta varo viiltämästä lihaan saakka. Jos keittiöveitset eivät ole riittävän teräviä, voi lainata työkalupakista mattoveistä (jos sellainen löytyy). Kannattaa vaihtaa mattoveitseen uusi, puhdas terä. Hiero viiltoihin reilusti sormisuolaa ja ripottele suolaa muillekin pinnoille. Laita possu jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli.
 

 

Esilämmitä air fryeria 2-3 minuuttia 200°C. Laita possu koriin ja kypsennä ensin 200°C:ssa 25 minuuttia, jotta kamara rapeutuu.

 


Pienennä lämpöä 160°C:een ja kypsennä vielä 30 minuuttia. Ajat riippuvat laitteestasi, joten tarkista kypsyys välillä. Nosta possu vetäytymään leikkuulaudalle. Helppoa ja nopeaa ruoanlaittoa, vain kamaran viiltely vie hieman aikaa. Possu on helppo viipaloida, koska kamara on jo valmiiksi viilletty. 

 


Maku on mainio ja liha mehukasta, sillä kyljen rasva pois sulaessaan pitää lihan mehevänä. Ja se rapea kamara – NAM!

 

 

 

Pikkukinkku voidaan kypsentää myös kattilassa keittämällä. Tämä pikkukinkku oli harmaasuolattu ja pakastettu. Se ei ollut kinkkurulla vaan pieni, verkotettu kinkku, jossa oli kamaraakin päällä, siis täydellinen pieni joulukinkku. Sen paino oli noin 2,5 kiloa ja se mahtui keittiössämme olevaan keittokattilaan oikein hyvin. Ennen vanhaan ei käytetty lämpömittaria, vaan vanha ohje kypsennykseen oli tunti/kilo laitettiinpa kinkku sitten uunissa paistamalla tai kattilassa keittämällä. Meillä tökättiin kinkkuun paistomittari, johon asetimme tavoitteeksi 78°C sisälämpötilan. Sen saavuttamiseen kului muuten melkoisen tarkasti se kaksi ja puoli tuntia ja kinkku jäi todella meheväksi.

 

Keitetty, suolattu pikkukinkku

 

1 kpl              pieni joulukinkku (2,5 kg)
2                    pientä porkkanaa paloiteltuna
1                    sipuli lohkottuna
1                    rosmariinin oksa
1 tl                 kuivattua timjamia
2                    laakerinlehteä
8                    kokonaista maustepippuria
8                    kokonaista valkopippuria
0,75 dl           karkeaa merisuola (n. 30g/kilo)

kylmää vettä niin, että kinkku peittyy

 


Jos/kun kinkkusi on pakastettu, niin anna sen sulaa rauhassa jääkaapissa lautasella 2 vrk. Huuhtaise kinkku, aseta paistomittari, jos sellaista käytät, kinkun paksuimpaan kohtaan, ja laita kinkku kattilaan. Kaada kylmää vettä päälle niin, että se peittyy. Sulje kansi ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Aluksi pinnalle muodostuu vaahtoa, jonka kuorit pois. 

 

 

Vasta sen jälkeen lisää veteen sipuli, porkkanat, suola ja kaikki mausteet. Anna kinkun porista hiljaa kannen alla (noin tunti/painokilo), kunnes tarvittava aika on kulunut ja kinkku on saavuttanut tarvittavan lämpötilan + 78°C. Nosta kattila sivuun liedeltä, poista kansi ja anna kinkun jäähtyä keitinliemessään vähintään niin kauan, että sitä pystyy kunnolla käsittelemään. Poista verkko ja kamara. Sitten voit joko kuorruttaa kinkun tai laittaa sen sellaisenaan jääkaappiin ja kuorruttaa vasta seuraavana päivänä.

Pikkujoulu- tai joulupöytään päätyvä kinkku näyttää kauniimmalta kuorrutettuna ja sinappikuorrutus sopii totta kai kinkun kanssa tarjottavan sinapin kanssa hyvin yhteen.

Jos tarkoituksena on käyttää kinkkua edelleen ainesosana muihin ruokiin, joihin sinappi ei ehkä sovi, tai jos se on tarkoitus syödä ihan vaan leikkeleenä, voi sen jättää kuorruttamattakin.

Niin, se suola. Vedessä keitettäessä kinkusta, olkoonkin jo valmiiksi suolattu, liukenee suolaa ja suolan lisäämisellä pyritään ainoastaan kinkun suolaisuuden säilyttämiseen, ei siis sen lisäämiseen. 

 


 

 

Mikäli kaikesta huolimatta kinkku sittenkin oli liian iso, lopun voi raastaa ja tehdä siitä maukkaita kinkkukroketteja. Näiden ei ikinä voisi kuvitella olevan jouluruokien tähteitä.

 



Kinkkukroketit

 

n. 300 g         kypsää joulukinkkua raastettuna tai hienonnettuna
n. 1 dl            keittämätöntä puuroriisiä
1                    sipuli tai salottisipuli raastettuna tai hienonnettuna
3-4 dl            lihalientä
1 rkl              thai kalakastiketta
2 rkl              ruokokidesokeria
2 rkl              soijakastiketta
2                    kevätsipulia viipaloituna
voita sipulin/riisien kuullottamiseen ja paistoon
kourallinen   raastettua parmesaania

Leivitykseen

2                    kananmunaa vatkattuina
vehnäjauhoja
korppujauhoa tai pankoa
suolaa & valkopippuria 

Uppopaistoon

rypsiöljyä

 


Raasta kinkku kartioraastimen karkealla terällä tai hienonna se veitsellä tai monitoimikoneella. Meillä ei ollut mökillä käytössä konetta, joten kokeilin raastinta, ja se toimi erinomaisesti.

Kiehauta kasarissa lihaliemi ja lisää siihen kalakastike.  Hienonna tai raasta sipuli. Kuumenna toinen kasari ja kuullota siinä hienonnettu tai raastettu sipuli voissa. Lisää puuroriisin jyvät, pyörittele ne voissa ja kaada lihaliemi kasariin. Anna porista hiljaa noin 20 minuuttia, jolloin neste on imeytynyt riisiin ja riisi on tahmaisen kiinteää (ei sellaista kermaisen löysää, kuten italialaisessa risotossa). Jäähdytä riisikattilaa vaikka tiskialtaassa kylmässä vedessä.

Laita paistinpannu kuumenemaan ja mittaa sille sokeri. Kun sokeri on puoliksi sulanut, lisää pannulle soija ja lihaliemi. Sekoita ravistamalla, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Anna kiehahtaa hetki. Lisää kunnon nokare voita, yksi viipaloitu kevätsipuli ja kinkkuraaste. Pyörittele kinkkua kastikkeessa niin, että se on kauttaaltaan maustunut ja ehkä saanut pikkuriikkisen väriä. Kinkkuhan on jo kypsää, joten enempää kypsennystä se ei tarvitse. Lisää kinkkupaistos riisin joukkoon ja sekoita. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja toinenkin kevätsipuli ja laita kasari jääkaappiin jäähtymään.

Muotoile jäähtyneestä massasta pyöreitä palluroita. Ainesmäärästä niitä tulee 12 kpl. Kieritä kroketit ensin vehnäjauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi maustetussa pankossa ja uppopaista ne 180 ˚C öljyssä 4-6 minuuttia eli kunnes ne ovat kauniin värisiä. Älä laita kaikkia kerralla, ettei öljy jäähdy liiaksi. Valitse sopivan kokoinen ja mallinen kattila, jotta et joudu turhaan laittamaan suurta määrää öljyä. Nosta valmiit pyörykät talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois.

 


 

 

Ei kommentteja: