Onko joulua ilman riisipuuroa? Ja milloin sitä pitäisi syödä? Ennen joulua, aattoaamuna, jouluaaton jälkiruoaksi? Jokaisella on omat perinteensä. Joidenkin tietojen mukaan riisi saapui Suomeen jo 1600-luvulla, jolloin siihen oli varaa vain kaikkein rikkaimmilla ja heilläkin yleensä suurten juhlien, kuten joulun yhteydessä. Tavallinen kansa keitti puuronsa ohrasta. Vasta 1800-luvun lopulla riisipuurosta tuli koko kansan juhlaruokaa ja edelleen se on monille oleellinen osa joulun ateriakokonaisuutta. Itse asiassa riisipuuron syöminen jouluna on erityisesti pohjoismainen perinne. Meillä riisipuuro on usein jouluaaton aamiainen.
Sokeri, kaneli ja voisilmä sekahedelmäsopan kanssa ovat olleet niitä perinteisiä riisipuuron kumppaneita, mutta viime vuosina riisipuuroa on monin paikoin tuunattu tavalla jos toisellakin. Mikään tavallinen puuron kanssa ei enää riitä, vaan joulutorien ravintolat suorastaan kilpailevat siitä kuka tarjoilee puuron erikoisimmin lisukkein. Se onkin ihan tervetullutta, koska harva viitsii kotonaan valmistella puuron mausteeksi viskikinuskikastikkeita, paahdettua voita, mantelipraliinia, kuusenkerkkäöljyä tms. Mutta ihan helppotekoisilla lisukkeillakin riisipuuroon saa ihan uutta joulutunnelmaa. Tässä meidän tämän vuoden tuunailut, puuron päälle muruseos jossa on piparimurua sekä paahdettua valkosuklaata ja hasselpähkinää, ja lopuksi viimeistely kalvottomiksi leikatuilla appelsiininlohkoilla sekä granaattiomenan siemenillä. Kun riisipuuro kypsyy uunissa, sen valmistumista ei tarvitse vahtia.
Riisipuuro uunissa
Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada ne voideltuun uunivuokaan ja kypsennä uunissa 175 asteessa (160 kiertoilma) noin 1,5 tuntia. Sekoita välillä pari kertaa. Kun pinnalle muodostunut kuori on kauniisti ruskettunut, puuro on valmista. Tuo kuori kannattaa tosin nostaa pois heti kun ottaa puuron ulos uunista, sillä muutoin se takertuu kiinni puuroon.
Hidas (yön yli) uunipuuro:
Sekoita kaikki ainekset keskenään, kaada ne voideltuun uunivuokaan, peitä kannella ja kypsennä (yön yli) uunissa 100 asteessa noin 8-9 tuntia.
Joulupuuron 2025 muruseos
Leikkaa valkosuklaa veitsellä runsaan puolen sentin rouheeksi. Taputtele rouhe tasaiseksi matoksi uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 175 asteessa noin 5-7 minuuttia kunnes suklaa on kauttaaltaan hiukan ruskistunut. Osa suklaasta paahtuu tummemmaksi, osa jää vaaleammaksi. Jäähdytä suklaa ja pilko se pienemmiksi muruiksi.
Rouhi piparkakut pieniksi ja yhdistä kaikki murut keskenään. Lisää hiukan kanelia sekä kardemummaa ja sekoita huolella.






Ei kommentteja:
Lähetä kommentti