perjantai 14. maaliskuuta 2025

St Patrick’s Day ja se oikea Irish Coffee - koko menu parasta irkkuruokaa

Maaliskuun 17. päivä on irlantilaisten kansallispäivä ja vuoden tärkein juhlapyhä, St Patrick’s Day, irlantilaisen kulttuurin ja uskonnon juhlapäivä. Päivän perinteeseen sekoittuu monenlaisia kansantarinoita, jotka ovat antaneet karnevaalipäivälle erikoispiirteensä, apilanlehden (shamrock), menninkäiset (leprechauns), vihreän värin, ylenpalttisen juomisen (”drowning the shamrock”), ja paljon muuta. St Patrick’s Day’n juhlinta on levinnyt myös kaikkialle muuallekin maailmaan irlantilaisten maastamuuttajien ja heidän jälkeläistensä mukana. Chicagossa, jossa asuu paljon syntyperältään irlantilaisia, jopa kaupungin halki kulkeva joki värjätään vihreäksi juhlapäivän kunniaksi. Me teemme irlantilaisten juhlapäivälle irlantilaisen aterian.

Alkuun paistetaan irlantilaisia boxty –pannukakkuja, jotka valmistetaan pääosin hyvin vaatimattomasta raaka-aineesta, jauhoisesta perunasta. Irlantilaisen (hiukan sovinistisen) lorun mukaan jos nainen ei osaa valmistaa boxtya, hän ei ikinä tule saamaan itselleen miestä.

Pääruokana on Guinness-oluella ja irlantilaisella viskillä maustettu naudanlihapata. Sen kanssa sopii colcannon, joka on perinteinen kaalilla maustettu perunamuusi.

Vaikka irlantilaiset joisivatkin Pyhän Patrickin päivänä vihreäksi värjättyä olutta, me paljastamme ammattitaitoisen baarimestarin salaisuudet ihan oikeaoppisen Irish Coffeen valmistamiseen. Se on loistava päätös irlantilaiselle aterialle.

 

 

Boxty sisältää keitettyä muhennettua perunaa, raakaa raastettua perunaa, vehnäjauhoa, suolaa, maitoa (tai piimää) sekä paistamiseen hiukan öljyä. Boxty voi olla pikkuletun kokoinen aamiais-/brunssipannari, iso täytetty päivällislettu tai vaikka ihan minikokoinen kahden haukkauksen cocktailpala. Alkupalaksi minikokoiset boxtyt sopivilla päälisillä ovatkin mitä mainiointa sormisyötävää varsinaista ruokaa odotellessa. Perustaikina on aina sama, jota voi tarvittaessa ohentaa lisäämällä maitoa. Perunat punnitaan aina kuorittuna. Boxtyn sanotaan olevan parhaimmillaan seuraavana päivänä lämmitettynä, joten jos koko annos ei kerralla menekään, valmiit boxtyt voi laittaa jääkaappiin odottamaan.

 

Boxty (taikina)

 

300 g             perunaa, keitettynä ja muhennettuna, jauhoinen laatu
300 g             perunaa, raastettuna, jauhoinen laatu
300 g             vehnäjauhoa
2 tl                 suolaa
4 dl (+)          maitoa

 

Kuori perunat, keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois ja anna perunoiden pinnan kuivahtaa. Muhenna kypsät perunat kuumana perunapuristimen läpi.

 

Kuori perunat ja raasta ne karkeasti. Laita raaste puuvillaisen keittiöpyyhkeen sisään (mikään muu, caritaliina, chifonet tms ei kestä riittävää vääntöä), kääri pyyhe tiukalle ja väännä raaste mahdollisimman kuivaksi. Tee tämä kulhon päällä, jolloin neste perunoista valuu kulhoon. 


Odota tärkkelyksen laskeutumista 15-20 minuuttia, minkä jälkeen kaada varovasti pois neste, mutta säästä kulhon pohjalla oleva tärkkelys.
 

Sekoita keskenään perunamuhennos sekä vehnäjauho. Sekoita keskenään perunaraaste, tärkkelys sekä suola ja lisää tämä jauho-perunaseoksen joukkoon. Sekoita hyvin. Lisää maitoa ensin 4 dl ja sekoita hyvin. Lisää maitoa mikäli haluat taikinasta ohuempaa. Jätä taikina sitten kulhoonsa tekeytymään 30 minuutin ajaksi ennen kuin alat paistaa siitä pannukakkuja.

Boxty paistetaan keskilämmöllä joko ihan kuivalla tarttumattomalla pannulla tai pikkupikkuöljytilkan kanssa kuten kaikki pannarit, ensin ruskitus toiselle puolelle, sitten toiselle.

Paistoaika riippuu siitä miten paljon nestettä taikinassa on ja miten suurta boxtya ollaan paistamassa. Jos väriä alkaa tulla liikaa, vähennä lämpöä.

 

Cocktailpala-boxty

 

Taikina saa olla jokseenkin tanakkaa. Voitele pannu silikonisudilla ihan ohuelti, nosta ruokalusikalla pannulle pieniä nokareita taikinaa ja paista ne kullanruskeiksi molemmin puolin.

Cocktailboxtyjen päällä on ranskankermaa, graavikirjolohta, tilliä, kevätsipulia ja kaprista.


 

"Aamiais"boxty

 

Taikina saa olla jokseenkin tanakkaa. Voitele pannu silikonisudilla ihan ohuelti, nosta pienen kauhan (noin 0,5-1 dl) avulla kolme pannaria pannulle ja paista ne keskilämmöllä kullanruskeiksi molemmin puolin. Lopputulos on suunnilleen noin sentin paksuinen pikkupannari.

Näiden kanssa maistuu pekoni, uppomuna (tai keitetty 7 min jääkaappimuna koko L), creme fraiche, tomaatit ja ruohosipuli tai kevätsipuli.


Mikäli kaikki pannarit eivät tule heti syödyksi, seuraavana päivänä niistä voi valmistaa maailman parhaat frittiperunat, boxty fries.

 


Irlantilainen Guinness ja viski naudanlihapata

 

n. 1 kg           luutonta naudan lapaa
1 tl                 hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl              vehnäjauhoja
½ pkt             Amerikan pekonia
2                    valkosipulinkynttä
1                    sipuli
2-3                 porkkanaa
2                    varsisellerin vartta
3 rkl               tomaattipyreetä
1 tl                 sokeria
2 tölkkiä        Guinness –olutta
1 dl                irlantilaista viskiä
1 rkl              Worchestershirekastiketta
2                    laakerinlehteä
1 tl                 kuivattua timjamia
10                  kokonaista mustapippuria
oliiviöljyä paistoon

 

Kuutioi liha tuuman kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne muovipussiin, lisää sinne ensin suola ja mustapippuria maun mukaan. Ravistele pussia niin, että mausteet leviävät tasaisesti lihoille. Lisää sitten jauhot ja ravista taas niin, että lihanpalat jauhottuvat tasaisesti. Ruskista ne pannulla öljyssä parissa-kolmessa erässä ja siirrä kannelliseen pataan. Laita samalle pannulle paloiteltu pekoni ja ruskista se miedolla lämmöllä. Siirrä pekoni pataan, mutta jätä rasva pannulle. Paloittele juurekset 2 cm palasiksi ja laita ne pannulle. Lisää tomaattipyree ja sokeri ja kuullottele niitä kaikkia pannulle jääneessä rasvassa ja siirrä ne sitten pataan. Kaada yksi tölkki Guinnessia pannulle, kuumenna hetki ja irrota lastalla kaikki pannun pohjalle tarttunut maku mukaan. Lisää viski, Worchestershirekastike, laakerinlehdet, timjami ja kokonaiset pippurit ja kaada liemi pataan. Jos tarvitaan lisää nestettä kaada lisää olutta toisesta tölkistä.
 
Hauduta kannen alla liedellä tai uunissa 2 tuntia. Tarkista lihan kypsyys ja kypsennä lisää tai anna hiljaa muhia kannen alla ilman lämpöä. Tarkka kypsennysaika riippuu lihan laadusta. Usein pataan lisätään myös perunoita mutta me nautimme patamme colcannonin kanssa.
 


 

Colcannon

 

800 g             Rosamunda –perunoita (tai muu jauhoinen lajike)
2 rkl              voita
1 rkl              ruokaöljyä
1                    iso sipuli
300 g             valkokaalia (tai lehtikaalia tai savoijinkaalia)
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g             suolatonta voita
(kuumaa) maitoa
lehtipersiljaa ja kevätsipulia hienonnettuna

 

Kuori perunat, leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja laita odottamaan veteen kattilaan.

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Leikkaa kaali suunnilleen peukalonkynnen kokoisiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita sekä ruokaöljy ja kuullota siinä ensin hienonnettu sipuli. Lisää kaalinpalat ja sekoittele miedolla lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Lisää 2 dl kuumaa vettä, mausta suolalla sekä mustapippurilla ja hauduta kasvikset pehmeiksi. Tähän kuluu aikaa 10-15 minuuttia. Valmista sitten perunasose.  Lisää perunoiden keitinveteen suolaa ja keitä perunat kypsiksi. Samanaikaisesti laita yhteen kattilaan suolaton voi ja kuumenna välillä sekoittaen kunnes voi alkaa ruskistua. Tällöin voihin muodostuu miellyttävän pähkinäinen maku. Paahdettu voi on valmista kun se on väriltään pähkinänrukeaa ja lakkaa vaahtoamasta. Varo ruskistamasta liikaa...

Kun perunat ovat kiehuneet pehmeiksi, kaada vesi pois ja anna ylimääräisen kosteuden haihtua. Survo perunat soseeksi, lisää paahdettu voi ja sekoita hyvin. Ohenna tarpeen mukaan kuumalla maidolla.  Sekoita sipuli-kaaliseos perunasoseen joukkoon. Tarkista maku ja jos on tarpeen, lisää suolaa ja/tai mustapippuria.

Tarjoile lihapadan kanssa ja viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla sekä kevätsipulilla.

 

 


 

Irish coffee on yksi maailman tunnetuimpia drinkkejä, ja suosittu jälkiruoka sen iänikuisen kahvin ja konjakin sijasta. Viskiä, kahvia ja kermavaahtoa, mikä voisikaan mennä pieleen? No usein ainakin kermavaahto. Ei ole yksi eikä kaksi eikä kuusikaan kertaa, kun ravintolassa eteen kannetaan ”irish coffee”, jonka kermavaahto on pursotettu sifonista, tai mikä vielä pahempaa, kaupan spraypullosta. Tällöin kermavaahto on korkeana, tönkkönä vuorena kahvin pinnalla. Se voi jonkun mielestä näyttää ”ihan kivalta”, mutta asiakkaalle se ei ole miellyttävää kun juodessa ensimmäisenä kermavaahtokokkare osuu nenään. Lisäksi tuo kokkare muutenkin estää kahvin juomisen, kun osa juomasta valuu kermavaahdon sivuitse suupielistä leualle. Oikeasti tähän drinkkiin kermaa ei pidä vaahdottaa kuin vain sen verran, että se ei ole enää ihan juoksevaa ja sen voi varovasti kaataa kahvin pinnalle lusikan kautta. Kermavaahto ei ole koriste (kuten jäätelöannoksessa), vaan viskillä maustettu kahvi on tarkoitus juoda kermavaahdon läpi. Tässä ohjeet ihan kädestä pitäen.

 

 

Irish Coffee

1 annos, siten kuin hyvä baarimestari sen valmistaa

 

vispikermaa (tähän ei lisätä sokeria)
1 tl                ruokokidesokeria (demerara)
5 cl                irlantilaista viskiä (ei viskilikööriä)
(noin) 1,5 dl  hyvää vastakeitettyä kahvia

 

Valmista ensin kermavaahto vatkaamalla kermaa vain sen verran, että se ei enää ole täysin juoksevaa.

Kaada irish coffee -lasi täyteen kuumaa vettä. Anna veden lämmittää lasi ja kaada vesi pois.

 


 
Mittaa lämmitetyn lasin pohjalle 1 tl demerarasokeria, lisää viski ja sekoita ainekset lusikalla. Lisää sitten kuumaa kahvia niin paljon että nesteen pinnan ja lasin reunan väliin jää tilaa vain 1-1,5 cm, ja sekoita niin kauan että sokeri on varmasti liuennut kokonaan.
 


 

Kaada kermavaahto varovasti kahvin pinnalle lusikan kautta siten, että lasi on nyt suunnilleen piripintaan asti täynnä. Tämäkin kermavaahto on jo vähän siinä ja siinä, onko se riittävän löysää. 
 
Tarjoile Irish Coffee heti äläkä yritäkään laittaa juomaan pilliä.
 


 


Ei kommentteja: