tiistai 21. tammikuuta 2014

Katkarapu-wontonkeitto




Wontonkuori on n 8x8 cm tuorepastalevy, jonka paksuus on noin 0,5 mm ja joka täytetään sekä höyrytetään tai keitetään kypsäksi. Pakastepakkauksessa on yleensä noin 40 wontonkuorta, jotka täytyy ottaa jääkaappiin sulamaan noin 12 tuntia ennen käyttöä. Wonton on oleellinen osa mm kiinalaista keittiötä ja sen valmistamiseen on olemassa lukuisia reseptejä. Wontonia ei voi korvata filotaikinalla, mutta jos jaksaa vaivata ja kaulita alle millin paksuisen pastataikinan, niin siitä voi tehdä omatekoisia wontonkuoria.

Milloinkahan valmista, pakastettua wontontaikinaa alettaisiin myydä Suomessa muuallakin kuin vain ja ainoastaan Helsingin Hämeentien Vii-Voanissa? Muualta en nimittäin monesta yrityksestä huolimatta ole löytänyt tällaisia. Tuntuu vähän tylsältä postata herkullisen wontonkeiton resepti, kun keiton pääraaka-ainetta ei saa mistään Helsingin ulkopuolelta. Mutta jospa tämän jälkeen blogin lukijat yksi toisensa jälkeen alkaisivat kysellä wontonkuoria paikallisista S- ja K-marketeista, niin tilanteeseen ehkä jonain päivänä saataisiin parannus. Onhan ympäri Suomea nykyään saatavana avokadoja ja gojimarjojakin, miksei siis jonain päivänä jopa wontonkuoria. Ehkä. Toivottavasti.

Tässä yksi tapa taitella wontonit kiinni.


Katkarapu-wontonkeitto
(neljälle)

liemi
1,2 litraa kanalientä (tai 12 dl vettä ja 2 kanaliemikuutiota)
2 rkl soijakastiketta
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 kevätsipulia
wontonit
1 paketti wontonkuoria (40 kpl)
250 g kypsennettyjä katkarapuja
0,5 dl ruohosipulisilppua
2 cm pätkä punaista chiliä
2 cm pätkä vihreää chiliä
pikku ripaus cayennepippuria
maun mukaan hiukan suolaa

Kuori ja pilko tuore inkivääri hyvin pieneksi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Mausta kanaliemi soijakastikkeella, inkiväärillä sekä kevätsipulilla.

Leikkaa katkaravut erittäin pieneksi silpuksi. Poista chileistä siemenet ja pilko chilit pienen pieniksi paloiksi. Sekoita keskenään katkarapumassa, chilisilppu, ruohosipuli, cayenne sekä suola ja ala täyttää wontonkuoria:


Annostele wontonkuoren keskelle noin 0,5 tl täytettä, kostuta reunat kevyesti vedellä ja taita wontonkuori vastakkaiset kulmat päällekkäin. Paina kolmion keskelle pieni taitos, käännä kolmio renkaaksi terävät kärjet vastakkain ja yhdistä ne (tarvittaessa pienen vesitipan avulla). Nosta valmis wonton odottamaan ja täytä kaikki kuoret samalla tavalla.

Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi ja nosta wontonit liemeen kypsymään 10 kpl kerrallaan, keittoaika 3 minuuttia. Nosta valmiit wontonit keittokulhon pohjalle. Kun kaikki 40 wontonia on kypsennetty, tasaa liemi kulhoihin niiden päälle ja nauti keitto heti kuumana.

Katkaravun sijasta wontonit voi täyttää vaikkapa sopivasti maustetulla kanajauhelihalla. Jos wontonin täytteeseen käytetään possua, lihaliemi lienee parempi kuin kanaliemi.



9 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Wontonkeitto on ihanaa! Enpä tiennyt että ne kuoret pitää ottaa niin aikaisessa vaiheessa jääkaappin. Taas oppii uutta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Olen muutaman wontonpaketin pilannut hätäilyllä. Wontonpaketti voi olla reunoilta sulanut, mutta jos se on keskeltä vielä jäässä, ohuet pastasiivut repeävät irrotettaessa niitä toisistaan.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Jyväskylässä Seppälän Citymarketin aulassa olevasta etnisestä kaupasta olen ostanut noita :) Ja nytkin taitaa olla pakastimessa paketillinen... saa nähdä koska se tulee vastaan, kun tuhoamme pakasteita lautasille!

Tuplaespresso kirjoitti...

Ja tietysti etnisestä kaupasta :) Kiva kuulla, että niitä myydään edes jostain muuallakin kuin Helsingissä.
Teillä päin näyttää näinä päivinä olleen ulkonakin tuollaiset pakastinlukemat, hurrrr...

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Joo, oli aika viileä päivä, mutta ah niin kaunista, lumihiutaleita satoi ja ne jäivät toinen toistensa päälle kulmittain. Aivan loistavaa!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Voi että on houkutteleva keitto! Oulussa Puolivälinkankaalla kaupan viereisellä parkkipaikalla käy ehkä kerran kuussa lauantaina semmoinen aasialainen kauppa-auto, jossa myydään taikinalevyjä ja kaikkea muutakin jännää. Myös kauppahallin aasiakaupassa on hyvä valikoima.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Campasimpukka
Onneksi ulkoilu pakastinkeleilläkin on vain pukeutumiskysymys :)

@ Kotiharmi
Kannattaa siis kääntyä etnisten kauppojen puoleen, jos etsii wontonkuoria. En olisi valmis lyömään kovin isoa summaa vetoa, että kotimainen duopolimme ottaisi näitä pakastimeensa, ainakaan ennen kuin joku huippukokki twiittaisi wontonsopan ihanuudesta ;)

Jael kirjoitti...

Mutta toisaalta wonton-kuorien tekeminen alusta pitäen ei ole kauhean vaikeaa...Mmm,wontonkeitto,nami:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Olet oikeassa. Ei se ole vaikeaa, mutta sen verran hidasta, että minä ostan wontonkuoret mieluummin valmiina ;)