keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Gâteau invisible kesäkurpitsasta


Masterchefissä tehtiin omenainen gâteau invisible ”näkymätön kakku”, kakku jossa on ihan ohuita kerroksia omenaa ja taikinaa. Omenaa enemmän kuin taikinaa. Taikina toimii lähinnä ”liimana”. Olen kokeillut tehdä tällaisen, mutta siitä ei ole blogipäivitystä. Sitten löysin ranskalaisia reseptejä, jossa gâteau invisiblessä ei ollutkaan omenaa, vaan kesäkurpitsaa. Sehän onkin aivan täydellistä tähän vuodenaikaan ja kun ilmeisesti kaikki kesäkurpitsan viljelijät tuskailevat taas ennätyssatojen kanssa, tässä aivan uusi kesäkurpitsaresepti. Toisin kuin omenasta valmistettuna, kesäkurpitsaversio gâteau invisiblestä nautitaan pääruoan, esimerkiksi grillatun flank steakin tai grillikanan kanssa. Koska kesäkurpitsa ei itsessään maistu juuri miltään, basilika antaa tälle paistokselle makua.

Gâteau invisible aux courgettes’in lisäksi meiltä löytyy muitakin kesäkurpitsareseptejä kuten

kesäkurpitsamuffinit

kesäkurpitsarullat tomaattikastikkeessa (involtini di zucchini)

sekä 17 muuta ihanaa kesäkurpitsareseptiä kesäkurpitsamarmeladista kesäkurpitsacarpaccioon

 

Gâteau invisible aux courgettes

”näkymätön” kesäkurpitsakakku
 

40 g  parmesaania

1 dl  maitoa
1 rkl  oliiviöljyä
100 g  fetaa
1 ruukku tuoretta basilikaa (vain lehdet)
75 g  vehnäjauhoa
1,5 tl  leivinjauhetta
1,5 tl  suolaa
mustapippuria myllystä
2  munaa (koko L)
750-800 g  kesäkurpitsaa
 


Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Raasta parmesaani ja laita se odottamaan vuoroaan.

Sekoita keskenään maito, oliiviöljy, kananmunat, fetamurut (80 g) sekä hienonnettu basilika (jätä osa basilikasta viimeistelyyn!). Lisää vehnäjauho, leivinjauhe, suola sekä pippuri ja sekoita hyvin.

Viipaloi kesäkurpitsa mandoliinilla ihan ohuiksi, millin tai parin viipaleiksi ja kääntele viipaleet vähän kerrallaan taikinan joukkoon. 

Voitele pitkä leipävuoka (tai Ø 18 cm kakkuvuoka) tai vuoraa leivinpaperilla. Levitä kesäkurpitsaseos vuokaan tasaisesti. Taputtele pinta tiiviiksi ja tasaiseksi. Ripottele parmesaaniraaste ”kakun” pinnalle ja laita vuoka paistumaan uunin keskitasolle. Kypsennä 180 asteessa ensin 30 minuuttia, minkä jälkeen nosta lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Sammuta uuni ja jätä luukku raolleen. Anna paistoksen olla jäähtyvässä uunissa vielä 10 minuuttia. Jäähdytä paistos huoneenlämmössä kokonaan ennen kuin poistat sen vuoasta. Viimeistele fetamuruilla ja basilikanlehdillä ja tarjoile kylmänä tai haaleana.

 


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpa ihana ja näyttävä "näkymätön" kakku:)

Tuplaespresso kirjoitti...

No nyt se on lopullisesti "näkymätön". Viimeiset viipaleet nautittiin eilen paistettuna pannulla pienessä öljytilkassa :)