lauantai 23. lokakuuta 2021

Halloweenin sienikallokeitto


Halloweenin alkuruokana tarjoillaan tänä vuonna sienikallokeittoa käsileipästen (edellinen päivitys) kanssa. Keiton voi valmistaa pelkistä herkkusienistä, tai metsäsienistä (meillä herkkutateista) ja ”pääkallot” tehdään herkkusienistä. Keiton mausteena käyttämääni rakuunaa on kaupan kahta lajia, tavallista ja ranskalaista rakuunaa. Osta vain sitä jossa lukee ranskalainen, sillä tavallinen ruukkurakuunna hädin tuskin tuoksuu tai maistuu yhtään miltään.


 

Sienikallokeitto

(4 annosta)

200-250 g  esikäsiteltyjä sieniä

2 rkl  voita
1  pieni sipuli
0,5 dl  vehnäjauhoa
0,5 dl  sherryä
8 dl  sieni- tai kasvislientä
1 tl  tuoretta rakuunaa hienonnettuna
1 rkl  tummaa soijakastiketta
2 dl  ruokakermaa
1 tl  tuoretta rakuunaa hienonnettuna
200 g  tuoreita herkkusieniä
 

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi kattilassa, lisää sipuli ja kuullota se. Lisää hienonnetut, esikäsitellyt sienet ja kuumenna ne sipulin kanssa. Ripottele kattilaan vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauho alkaa saada hiukan väriä. Possauta sherry ainesten joukkoon ja anna sen haihtua. Lisää sitten liemi, rakuuna sekä soijakastike ja keitä noin 10 minuuttia. Surauta keitto tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.

Sillä välin kun keitto kiehuu, halkaise herkkusienet ja käsittele ne pääkallon näköisiksi ja paista leikkauspinnat kevyesti pannulla.

Lisää ruokakerma keiton joukkoon, sekoita ja kuumenna vielä kerran kiehuvaksi. Nosta lautasille iso keko pääkalloja ja kaada niiden ympärille keittoa. Lopuksi ripottele keiton pinnalle hienonnettua tuoretta rakuunaa.

 


Näin tehdään pääkallosienet

 

Halkaise sienet ja leikkaa terävällä pienellä veitsellä nenä- ja silmäaukot. Raaputa sienen kanta ”hampaiksi”.

 

3 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

No jopas! Kylläpä teillä taas hupsutellaan.

Jael kirjoitti...

Huiiiii mitkä sienet ja kädet👻🦇🎃

Tuplaespresso kirjoitti...

@mummeli @Jael
Kun laittaa silmät kiinni, se maistuu ihan tavalliselta ruoalta ;)