torstai 14. lokakuuta 2021

Vaaleaorakas on hyvä kastikesieni


Tämä ruoka vie suoraan takaisin lapsuuden kesien makumaailmaan. Sienikastike on minulle erityisesti kesämökkiruokaa. Milloin pannulle päätyi voitatteja, milloin herkkutatteja, välillä erilaisia rouskuja ja tontin reunoilta löytyi myös lampaankääpää sekä vaaleaorakkaita. Kantarellit jouduttiin silloin ostamaan torilta eikä kukaan ollut varmaan vielä kuullutkaan suppilovahveroista tai mustista torvisienistä, mutta muita hyviä syötäviä sieniä riitti runsaasti keittoihin ja kastikkeisiin. Herkkusieniä taisin ensimmäisen kerran maistaa vasta joskus teini-ikäisenä.

Hesarissa oli juuri juttu siitä, miten lapsia voi opettaa syömään sieniä, pilkkomalla ja soseuttamalla ne ”limaiset klöntit” vaivihkaa muun ruoan joukkoon. En muista että minua koskaan olisi erityisesti yritetty opettaa syömään sieniä sen enempää kuin sipulia tai maksaa tai mitään muutakaan, mitä kotonani kokattiin. Ne olivat meillä ihan normaalia ruokaa. Enemmänkin suorastaan odotin loppukesää ja sienilöytöjä. Monenlaisia syötäviä sieniä on kokeiltu ja todettu, että en kuitenkaan ole ihan kaikessa samaa mieltä sienioppaan kanssa joidenkin harvinaisempien lajien herkullisuudesta.

Joskus ei tarvitse erityisesti edes lähteä metsään korin kanssa, kun mökkipihalla lähes kompastuu sieniin, tässä tapauksessa vaaleaorakkaisiin. Tästä tulikin ihan klassikkoannos, melkein kuin äidin kokkaama possu-sienikastike. Kun on viettänyt koko päivän ulkoaktiviteettien parissa, voi kysyä: onhan lautasessa reunat, onhan?


 

Kokojyväsinapilla maustettu vaaleaorakaskastike 

ja porsaan sisäfilee

noin 7-8 dl  orakkaita leikattuna melko pieniksi paloiksi + 1 dl vettä

(pannutuksen jälkeen noin 3 dl)

2 rkl  voita
2 rkl  ruokaöljyä
1  sipuli pieninä kuutioina
1 rkl  kuivattuja sieniä (lajilla ei väliä) hienonnettuna
2 rkl  vehnäjauhoa
2 dl  ruokakermaa
100 g  creme fraichea
2 rkl  kokojyväsinappia (Poupon, ei niin etikkaista kuin Dijon)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä

1  pienehkö porsaan sisäfilee

1 rkl  ruokaöljyä
2 rkl  kermaa

Puhdista orakkaat ja leikkaa ne melko pieniksi paloiksi. Kaada palat paistinpannulle, lisää noin desi vettä ja hauduta keskilämmöllä kunnes pannulla oleva neste on haihtunut ja sienenpalat kuivahtaneet. Siirrä palat pois pannulta odottamaan vuoroaan. Mittaa kasariin voi ja ruokaöljy, kuumenna ja kuullota siinä sipulit. Ripottele joukkoon sitten sienijauhe sekä vehnäjauho ja sekoittele kunnes jauho ihan hiukan ruskistuu. Lisää sienet, ruokakerma sekä creme fraiche, sekoita ja anna vehnäjauhon suurustaa kastike. Keitä kastiketta 5-10 minuuttia melko pienellä lämmöllä ja lisää tarpeen mukaan kiehuvaa vettä, jos kastike näyttää sakenevan liikaa. Lopuksi mausta kastike kokojyväsinapilla, merisuolalla ja valkopippurilla.

Leikkaa porsaanfilee noin sentin paksuisiksi pihveiksi ja ruskista ne paistinpannulla ruokaöljyssä. Lisää kerma ja hauduta pihvejä kannen alla muutaman minuutin eli sen verran, että ne kypsyvät mutta eivät kuivu. Lisää possupihvit sitten sienikastikkeen joukkoon ja nauti sopivien lisukkeiden kanssa.

Ei kommentteja: