perjantai 1. maaliskuuta 2019

Kärsimättömän emännän laskiaisskonssitKuten tammikuun skonssipäivityksessä sanoin, skonssien perusreseptiä hiukan muokaten voi leipoa myös laskiaispullatskonssit. Ja minähän leivoin. Vaikka olenkin vannoutunut perinteisten laskiaispullien nautiskelija, täytyy myöntää että näistä skonsseista tuli ihan onnistuneita. Jos oikeita, hiivalla kohotettuja kardemummapullia ei saisi mistään, nämä kelpaisivat korvaajiksi oikein hyvin. Ja mikä parasta, ei tarvitse kärsimättömänä odottaa taikinan kohoamista taikinakulhossa ja vielä toiseenkin kertaan pellillä ennen paistoa.

En ole mikään leivontaihme, vaikka tykkäänkin kokeilla erilaisia pulla-, kakku- ja pikkuleipäohjeita. Syystä tai toisesta koko homma menee joskus päin #&{¤&%%*§!! Silloin niistä virheistä otetaan opiksi seuraavaa kertaa varten. Skonssiohje on onneksi niin idioottivarma, että näitä tekee kuka tahansa. Ei taikinan vaivaamista ja alustamista, ei nostattamista, vaan valmiit pullat puolessa tunnissa. Näihin riittää kaikkien aika, osaaminen ja kärsivällisyys.

Nyt kaikki äidit lasten kanssa leipomaan laskiaisskonsseja :)
Laskiaisskonssit
(noin 10 kpl)

300 g  vehnäjauhoa + hiukan taikinan alustamiseen
1 rkl  leivinjauhetta
0,5 tl  suolaa
2 tl  hienonnettua kardemummaa
3 rkl  sokeria
100 g  kylmää voita pieninä kuutioina
1  muna
2 dl  maitoa
mantelilastuja
hilloa/mantelimassaa ja kermavaahtoa
tomusokeria

Säädä uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Laita yleiskoneen kutterin kulhoon jauho, leivinjauhe, suola, kardemumma sekä sokeri ja pyöräytä pari kertaa niin että ainekset menevät sekaisin. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina ja pyöritä teriä niin kauan että ainekset muodostavat kulhoon tasaisen muruseoksen. (Tai tee taikina käsin nyppimällä.) Kaada sitten seos leivontakulhoon ja tee keskelle kuoppa muna-maitoseosta varten.

Vatkaa muna sekä maito keskenään ja kaada siitä noin kolme neljännestä tai vähän enemmän kulhoon muruseoksen joukkoon. Kosteahko taikina kohoaa paremmin kuin liian kuiva. Sekoita ainekset tasaiseksi ja varo vaivaamasta liikaa. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja ja keikauta taikina siihen. Alusta kevyesti muutamalla, enintään kymmenellä kädenliikkeellä.

Kauli taikina 2-2,5 cm paksuiseksi ja ota siitä paloja pyöreällä noin 7 cm halkaisijaltaan muotilla / juomalasin avulla. Paina muotti taikinaan, mutta älä pyöräytä sitä, vaan nosta pois suoraan ylös. Tällaiset palat kohoavat uunissa kauniimmin. Kun taikinasta ei enää saa pyöreitä paloja, kasaa taikina varovasti käsin tiivistämällä ja kaulimella tasoittamalla. Viimeisen skonssin voi taputella pyöreäksi ja litteäksi ihan käsipelillä. Nosta taikinapalat uunipellille leivinpaperin tai silikonimaton päälle ja voitele jäljelle jääneellä munamaidolla. Ripottele päälle mantelilastuja.

Kypsennä skonssit 220 asteessa 13-15 minuuttia.

Halkaise skonssit ja täytä mantelimassalla ja/tai hillolla sekä kermavaahdolla. Viimeistele tomusokerilla.

Ja lisää ajatuksia laskiaispullista ja niiden historiasta klikkaamalla tätä lausetta.


Ei kommentteja: