lauantai 4. elokuuta 2018

Rapujuhlapöytään bataattignoccheja ja salviavoikastiketta


Ravunpyynti alkoi viime kuun lopulla ja kiireisimmät ovat jo ehtineet nauttia saksiniekoista lisukkeineen. Pelkät ravut eivät kuitenkaan oikein riitä koko ateriaksi. Tai voisivat ne riittääkin jos niitä on tarpeeksi monta, mutta laskusta tulee melko suolainen ja oman kokemukseni mukaan rapujen kanssa askartelu alkaa tuntua jo suoranaiselta työltä sen jälkeen, kun niitä on syönyt ensimmäiset 15-20 kappaletta. Tuollaiset 12 rapuakin alkaa olla jo aika paljon. Pysytään siis kohtuudessa.


Jos rapuja nautitaan alkuruoaksi, 5-6 rapua riittää jokaiselle. Pääruokana niitä voi olla se 10-15 kappaletta, jos lompakko sietää tai lähivesistöstä riittää pyydystettävää. Joka tapauksessa pitää valmistaa toinenkin ruoka. Satuin löytämään eräästä Citymarketista violetteja bataatteja (tai lila bataatti ihan kumpaa sanaa haluaa käyttää), joten se ratkaisi tämän ongelman. Ohueksi nuijitun porsaanleikkeen kanssa valmistin höyrytettyä minibroccolia sekä violetteja bataattignoccheja ja salviakastiketta. Se oli ihan täydellinen yhdistelmä. Leivitetyn porsaan/vasikan leikkeen paistaminen on tässä sivuseikka. Alkuruokana violetit bataattignocchit salviavoikastikkeessa eivät tarvitse muuta lisuketta, mutta jos ne tarjoillaan pääruokana, leike ja broccoli tekevät annoksesta oikean pääruoan.
Violetit bataattignocchit

1 kg  violettia bataattia ( lila bataatti )
5 dl  vehnäjauhoa
2 tl  suolaa
2  kananmunaa

Valmistus ei ole vaikeaa, mutta se on hidasta. Työhön kannattaa varata aikaa.

Pese ja pistele bataatit ja laita ne uuniin 225 asteeseen kypsymään vähintään tunniksi. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Niistä saa tulla mieluummin liian kypsiä kuin hitusen liian raakoja eikä 1,5 tuntiakaan uunissa ehkä ole liikaa. Leikkaa kypsät bataatit halki heti kun sormet kestävät käsitellä kuumaa juuresta. Lusikoi sisukset ulos ja purista ne perunapusertimen läpi väljästi leivinpaperin päälle. Anna bataatti”lumen” hiukan jäähtyä, jolloin ylimääräinen kosteus haihtuu pois.

Ala valmistaa gnocchitaikinaa lisäämällä bataatin joukkoon vehnäjauhoa. Ensin tasaisesti ripottamalla muutama lusikallinen ja kevyt sekoittaminen leivinlastan avulla kuin leikkaisi massaa ohuiksi viipaleiksi. Kun olet tällä tavoin sekoittanut bataattiin noin 3 desilitraa jauhoa, vatkaa kananmunat suolan kanssa, pirskottele seos tasaisesti massan päälle ja kokeile saako massasta puristeltua taikinan, joka ei tartu sormiin. 

Jos taikina on liian tarttuvaa, lisää jauhoa edelleen leivinlastalla ”leikaten” kunnes taikina tuntuu leivottavalta. Riippuen bataattien tärkkelyspitoisuudesta kaikkea jauhoa ei ehkä tarvitse käyttää,
tai sitten sitä tarvitaan vielä enemmän. Yhtä bataattikiloa kohden 5 dl jauhoa on keskiarvo. Lopuksi taputtele taikina yhdeksi kasaksi.

Pyyhi työtaso huolella ja ripottele sille ohut kerros vehnäjauhoa. Nosta taikina jauhojen päälle ja jaa se pienempiin osiin, jotka pyörittelet peukalonpaksuisiksi pötköiksi. Ripottele työtasolle lisää vehnäjauhoa jos on tarpeen. Leikkaa pötköt leivinlastalla noin tuuman pituisiksi palasiksi. Lopuksi pyöräytä palat haarukan päällä, jolloin niihin muodostuu urat. Tässä vaiheessa gnocchit voi joko heti keittää ja tarjoilla, tai nostaa väljästi lautaselle ja laittaa jääkaappiin odottelemaan muutamien tuntien ajaksi, tai vaikka pakastaa jos niitä ei tarvita vielä samana päivänä.

Keitä gnocchit miedosti suolatussa vedessä noin 20 gnocchia kerrallaan. Kun palat nousevat pinnalle, anna niiden kypsyä vielä minuutin tai pari ettei niihin jää jauhon makua. Nosta valmiit gnocchit reikäkauhalla lautaselle valumaan.

Violetti bataatti (= lila bataatti ) sisältää samoja terveellisiä antosyaaniyhdisteitä kuin punakaalikin. Näillä on kuitenkin taipumus sopivissa olosuhteissa (hapan/emäksinen liuos) muuttaa värejä punavioletista turkoosiksi, joten jos gnocchit ovat violetteja, mutta keitinvesi näyttää värjääntyneen turkoosiksi, älä välitä. Se on ihan ok ja normaalia.


Salviavoikastike

150 g  normaalisuolaista voita
1  ruukku tuoretta salviaa

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja sulata ne kattilassa. Hienonna puolet salvianlehdistä ja lisää ne voin joukkoon. Keitä voita matalahkolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes se paahtuu, vaahtoaa ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä. Lisää sitten loput salvianlehdet kokonaisina ja ota kattila pois liedeltä. Sekoita huolella ja anna voin jäähtyä. Tarjoile bataattignocchien kanssa.


Ei kommentteja: