lauantai 5. toukokuuta 2018

Täydellinen hollandaise, joka onnistuu ainaHollandaise? Siis se kastike, joka joko juoksettuu tai keltuaiset keittyvät kokkeliksi, tai parhaassa tapauksessa kumpaakin? Se kastike, jonka tekemiseen tarvitaan keittiömestari? Mahdollisen epäonnistumisen vaihtoehtona ei kuitenkaan enää ole turvautua pussijauheeseen, vaan valmistaa hollandaise ihan itse oikeista aineista. Blenderissä. Se onnistuu aina. Nyt joku tuhahtaa halveksuvasti tällaiselle pikareseptille, mutta blenderissä(kin) valmistettuna lopputulos on täydellinen hollandaise - ilman lisäaineita. Edistystä ei pidä yrittää estää vain siksi, että ”näin on aina tehty”. Maaliin voi päästä konttaamalla tai juoksemalla. Eihän liedetkään enää lämpiä puilla, vaan sähköllä tai kaasulla.

Hollandaise valmistetaan juuri ennen tarjoilua, sillä se ei kestä kovinkaan pitkää säilyttämistä. Lämpöhauteessa hollandaise voi olla runsas puoli tuntia ennen käyttöä, mutta eipä juuri kauempaa.

Parsa ja hollandaise on täydellinen yhdistelmä. Toinen klassikko on eggs benedict eli skonssi (tai paahtoleipä), uppomuna ja hollandaise. Lohen ja äyriäisten kanssa hollandaise sopii hyvin eikä se vierasta pihviäkään, kun muut lisukkeet komppaavat kastiketta, kuten tässä lämmin parsa-herne-basilikasalaatti.


Hollandaise blenderissä

200 g lämmintä voisulaa
3 kpl huoneenlämpöisiä keltuaisia (koko L)
2 rkl sitruunanmehua
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
ripaus cayennea

Sulata voi joko mikrossa puoliteholla tai kattilassa matalalla lämmöllä. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Hollandaiseen tarvitaan vain keltuaiset, joten valkuaisista voi myöhemmin vaikka paistaa terveellisen munakkaan tai käyttää ne marenkiin tms.

Lämmitä blenderin kannu kaatamalla siihen tosi kuumaa vettä muutaman minuutin ajaksi. Lämmitys estää kastiketta juoksettumasta. Kaada sitten vesi pois ja kuivaa kannu sisältä. Kaada huoneenlämpöiset keltuaiset kannuun ja lisää sitruunanmehu sekä valkoviinietikka. Laita kansi kiinni ja blendaa sen verran, että ainekset sekoittuvat. Avaa sitten kannen keskiluukku ja blenderin koko ajan käydessä valuta sisään lämmin voisula kapeana nauhana. Kohta seoksesta muodostuu vaaleankeltainen, kiiltävä ja paksuhko kastike. Lisää sitten suola ja cayenne ja pyöräytä vielä sen verran, että mausteet sekoittuvat. Kaada kastike pois kannusta ja käytä mahdollisimman nopeasti.


2 kommenttia:

Leena/Mansikkaheinä kirjoitti...

Tulihan tarpeeseen tämä postaus.�� Parsanippu odottaa herkkukastiketta kaverikseen. Tuntui liian epävarmalle ja vaivalloiselle yritykselle alkaa loihtia iki-ihanaa hollandaise-kastiketta perinteisellä tavalla. Tuo blenderi-tekotapa on itselleni uusi. Keltuaisten pitää varmaankin olla huoneenlämpöisiä? Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne! ��

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos hyvästä huomiosta. Nämä "itsestäänselvyydet" jäävät joskus kertomatta. Sama juttu kuin majoneesin valmistuksessa, kaikki ainekset huoneenlämpöisiä. Tein nyt tekstiin tarvittavat tarkennukset :)
Mukavaa viikonloppua sinullekin.