lauantai 19. toukokuuta 2018

Salisbury steak


Kyllä television ruokaohjelmista vaan voi oppia uutta. Amerikan Master Chefissä kilpailijoiden piti valmistaa paranneltu versio suositusta amerikkalaisesta valmiista tv-ateriasta Salisbury steak. Piti ihan ottaa selvää siitä, mitä nimen takana oikein on. 

Salisbury steak -pihvi on saanut nimensä amerikkalaisen lääkärin James H. Salisburyn (1823 – 1905) mukaan. Hän tuli pitkäaikaisten tutkimusten mukaan siihen tulokseen, että jauhetusta lihasta paistettu pihvi on terveellistä ja tekee hyvää ruoansulatukselle. Salisbury julkaisi aiheesta kirjan vuonna 1888 ja se sai aikaan kaiketi ensimmäisen ravitsemustrendin, jota kesti parisenkymmentä vuotta. Aiheesta enemmän täällä.

Salisbury steak on siis hyvänlaatuisesta, vähärasvaisesta naudanlihasta valmistettu pihvi, jossa on mukana sipulia, korppujauhoa, kananmunaa ja mausteita. Tuntuuko tutulta? Niinpä, meillä niin kuin länsinaapurissammekin tämä tunnetaan nimellä pannupihvi. Amerikkalaispihvi tarjoillaan ruskean herkkusieni-sipulikastikkeen kera, meillä kastike on usein kermakastike. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Amerikkalaisnimi juurtui käyttöön siellä 1. maailmansodan jälkeen, kun pyrittiin välttämään kaikkea saksalaisuuteen vivahtavaa - niin kuin esimerkiksi sanaa hampurilainen.


Salisbury steak herkkusieni-sipulikastikkeella 
(neljälle)
 
Pihvit
600 g             vähärasvaista naudan paistijauhelihaa
½ dl               korppujauhoja
1                    sipuli hienonnettuna ja kuullotettuna
1 rkl              tomaattipyreetä
2 tl                Worcestershire-kastiketta
½ tl               kuivattua basilikaa
½ tl               kuivattua timjamia
½ tl               kuivattua oreganoa
1                    muna
1,5 tl             hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä maun mukaan
                      voita ja oliiviöljyä paistoon

Hienonna ja kuullota sipulit ja anna jäähtyä. Laita kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Paras lopputulos tulee käsin sekoittamalla. Älä sekoita liikaa, jotta massa pysyy ilmavampana ja pihveistä tulee kuohkeampia. Jaa massa neljään osaan ja muotoile ne pihveiksi kevyesti taputtelemalla. Älä tiivistä massaa liikaa, vain niin että ne pysyvät muodossaan. Nosta pihvit lastalla kuumalle paistinpannulle ja paista voin ja öljyn sekoituksessa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Siirrä sivuun odottamaan kastiketta.

Herkkusienikastike
1                    sipuli viipaloituna
100 g             tuoreita valkoisia herkkusieniä viipaloituina
3 dl                lihalientä
1 rkl              tomaattipyreetä
2 tl                Worcestershire-kastiketta
1 rkl              Maizenaa
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
                      voita paistoon

Sulata voi pannulla ja lisää herkkusienet ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla ja kypsennä kunnes herkkusienissä on kaunis väri. Lisää pannulle lihaliemi, tomaattipyree ja wosteri ja anna porista hiljaa. Sekoita Maizena 2 ruokalusikalliseen kylmää vettä, kaada suurus pannulle ja sekoita. Anna porista vielä pari minuuttia kunnes seos on sakeentunut. Nosta pihvit takaisin pannulle kastikkeen joukkoon.

Amerikkalaiset nauttivat Salisbury Steakinsa useimmiten perunamuusin ja herneiden kera. Meillä oli lisukkeina raastetulla sitruunankuorella (¼ sitruuna) ja tuoreella korianterilla maustettu bataattipyree sekä nopeasti kiehautetut pakasteherneet.


Ei kommentteja: