sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Pinkki raparperi-marenkipiiras (ilman uunia)


Unohda lemon meringue pie, unohda key lime pie, nyt on suussa sulavan raparperi-marenkipiirakan aika!  Raparperista alkaa kesä. Royalisti voisi vaikka juhlistaa tällaisella pinkillä piirakalla Britannian pikku prinsessan syntymää ja ihan supisuomalainen äiti ilahtuisi varmasti, jos saisi tällaisen raparperipiirakan ensi sunnuntaina äitienpäivän aamukahvipöytään. Nyt saa jo hollantilaisia raparpereja, mutta ei aikaakaan kun raparperit alkavat puskea maasta ihan urakalla jo täällä Suomessakin. Vaaleanpunainen täyte syntyy kun raparperit keitetään kuorineen.



Raparperi-marenkipiiras
24 cm irtopohjavuokaan 

pohja
16 digestivekeksiä
100 g voisulaa
1/2 dl sokeria
1/4 tl hienonnettua kardemummaa
täyte
600 g raparperinpaloja
1 dl vettä
2,5 dl sokeria
1/8 tl suolaa
5 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
5 keltuaista
marenki
5 valkuaista
2 rkl sokeria
3 dl sokeria
3/4 dl vettä

Laita keksit muovipussiin ja murskaa ne kaulimella. Sulata isossa kulhossa voi ja sekoita sen joukkoon pohjan muut ainekset. Tasoita massa irtopohjavuoan pohjalle sekä reunoille ja laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi jotta pohja kovettuisi. Laita isohkoon kattilaan raparperinpalat, vesi, suola ja sokeri. Keitä kunnes raparperi on täysin soseutunut ja jäähdytä raparperisose.

Vatkaa jäähtyneen soseen joukkoon Maizena sekä keltuaiset ja kuumenna seosta koko ajan vatkaten kunnes se saostuu. Kaada täyte digestivepohjan päälle ja laita vuoka takaisin jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Vatkaa valkuaiset ja 2 rkl sokeria vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Laita kattilaan sokeri sekä vesi ja anna veden ensin imettyä sokeriin kokonaan. Kuumenna seosta hämmentämättä kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Keitä sokeria kunnes sen lämpötila on 124 astetta (käytä paistolämpömittaria!) ja ota kattila pois lämmöltä. Kaada sokeriliemi kapeana nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista 10-15 minuuttia kunnes italialainen marenki on jäähtynyt, kovaa ja kiiltävää. Irrota irtopohjavuoasta reunat, siisti piirakan reunat ja pursota tai levitä lastalla marenki tasaisesti piirakan päälle. Lopuksi paahda marengin pintaan hiukan väriä kaasupolttimella.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nami, raparperi ja marenki ovat hyviä kavereita. Täällä on jo raparperiaika, mutta en ole henkisesti kyennyt maksamaan niistä 8€/kg!

Nanna kirjoitti...

Ja tuosta marengista saa kyllä kauneimman kakun!

Tuplaespresso kirjoitti...

Samoissa hinnoissa se on nyt Suomessakin, mutta oli se vaan niin hyvää vappupöydässä :) Kolmesta tukevasta varresta tuli juuri tuo noin 600 grammaa. Onnellisia ne, joilla raparperia kasvaa omassa puutarhassa...

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nanna
Makea marenki ja kirpeä raparperi ovat ihan loistava yhdistelmä.

viv kirjoitti...

Kylläpä näyttääkin hyvältä!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ viv
Eikö vain :)

kati kirjoitti...

Palaan tähän näköjään joka ätienpäivä nykyään. Taas oli älyttömän hyvää, ja takatalvesta huolimatta löysin kotimaista raparperia!

Tuplaespresso kirjoitti...

Luottoreseptejä ei ole koskaan liikaa :)