Brysselin reissulta mukaan tarttui paketti aitoa belgialaista helmisokeria, joka on ihan oleellinen raaka-aine valmistettaessa Liègen vohveleita, niitä kuuluisia belgialaisia pyöreitä vohveleita. Jostain syystä Brysselin turvatarkastuksen tullivirkailijakin oli erityisen kiinnostunut rapisevasta paketista ja tutki käsimatkatavarani todella perusteellisesti. Onkohan nykyisin tällaiset tavallisen näköiset ”vanhemmat ihmiset” niitä todennäköisimpiä salakuljettajia, kun viime matkoilla olen huomannut monen muunkin ei-ihan-niin-kovin-nuoren lentomatkustajan päätyvän läpivalaisuun ja huumetarkastukseen? Tarkastaja pudisteli päätään kun selitin mitä paketissa on ja mihin se on tarkoitettu. Lähistöllä vahtinut huumekoira ei kuitenkaan ostokseeni reagoinut, joten tämä turvatarkastaja ajatteli varmaan, että ”hulluja nuo turistit”... No onhan se kieltämättä ihan hullua kuljettaa sokeripakettia Belgiasta Suomeen, mutta kun nyt kerran siellä oltiin, niin olisihan se ollut ruokabloggaajan vielä hullumpaa jättää tuo sokeri ostamatta.
Belgiassa on kaksi tyypillistä vohvelia.
Brysselin vohveli on kulmikas, sisältä kuohkea ja pinnalta rapea. Vohvelin voi tarjoilla yhtä hyvin makein kuin suolaisin lisukkein. Brysselin vohvelin taikina kohotetaan hiivalla (amerikkalaiset korvaavat sen usein leivinjauheella). Kananmunista erotellaan keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Keltuaiset vatkataan taikinaan, valkuaiset vatkataan napakaksi vaahdoksi ja käännellään taikinan joukkoon.
Liègen vohveli eli sokerivohveli on pyöreä ja paksumpi, briossityyppistä hiivataikinaa, ja jonka vohvelin purutuntuma on enemmän pullamainen. Kananmunat lisätään taikinaan erottelematta. Taikinan sisään on leivottu helmisokeria, joka paistettaessa karamelisoituu. Liègen vohveli on siis jo itsessään makea. Parhaimmillaan se on nautittuna lämpimänä, vasta paistettuna. Ilman sokeripaloja tuo vohveli on... ihan tavallinen pyöreä vohveli.
![]() |
| helmisokeria ja raesokeria |
Jos (tai kun) saatavilla ei ole oikeaa helmisokeria, Pulmu palasokerista rouhimalla voisi saada kelvollisen korvikkeen. Raesokeri on liian kovaa ja pienirakeista.
Liègen vohvelit
25 g voisulaa
Lisäksi: vuokaspray
Sekoita sulatettu voi helmisokerin kanssa, kunnes kaikki on voin peitossa. Vaivaa helmisokeri taikinaan ja jaa se sitten 16 osaan. Pyörittele taikinasta palloja ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna pallojen kohota peitettyinä vielä 30 minuuttia.
Esikuumenna vohvelirauta (175°C:een jos siinä on lämpötilansäätö). Suihkauta vohvelirauta vuokaspraylla ennen vohveleiden paistamista.
Paista taikinapalloja (vohveliraudasta riippuen) 3–6 minuuttia, kunnes vohvelit ovat kullanruskeita. Jos vohveli ei heti tule syötäväksi, nosta valmiit vohvelit ritilälle jäähtymään.
Sokerivohvelitaikinan sisältämä sokeri palaa tiukasti kiinni vohvelirautaan. Normaalisti vohveliraudan saa helposti puhdistetuksi ”tekovohvelilla”: sekoita keskenään 2 dl vehnäjauhoa, 1,5 dl vettä ja 2 rkl suolaa tasaiseksi taikinaksi ja anna levätä hetken. Levitä tämä taikina sitten vohveliraudalle ja paista ”vohveli”. Tekovohveli ei kelpaa syötäväksi, mutta toimii tehokkaana puhdistusaineena. Tämän paiston sokeria sekään ei onnistunut puhdistamaan, mutta onneksi tässä vohveliraudassa on irrotettavat paistolevyt, jotka sai liotettua puhtaaksi.










Ei kommentteja:
Lähetä kommentti