maanantai 12. kesäkuuta 2023

Michelin tähtisadetta Turussa



Ruokamaailman Oscarit 2023 on jaettu

Maanantaina 12. kesäkuuta Turun Logomossa Michelin ravintolaopas jakoi Pohjoismaiden parhaille ravintoloille Michelin –tähdet. Tapahtuma pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja taisi olla myös ensimmäinen kerta, kun Suomessa oli koolla näin paljon kansainvälistä ruoka-alan mediaa ja kaikki Pohjoismaiden parhaat ravintola-alan ammattilaiset.

 

Photo by Dario Brönnimann on Unsplash


 

Suomi sai yhden uuden tähtiravintolan ja pari vanhaa on lopettanut. Nyt yhden Michelin –tähden pitivät turkulainen Kaskis, helsinkiläiset Demo, Grön, Finnjävel salonki sekä Olo. Uudeksi tähtiravintolaksi nousi porvoolainen Vår. Eikä pidä unohtaa sitä tunnetuinta eli Palacea, joka säilytti kaksi tähteään.

Michelin palkitsi myös Michelin Green Star tähdellä ravintoloita, jotka ottavat erityisen hyvin huomioon toiminnassaan ympäristön. Vihreän tähden saivat Vår, Natura, Nolla ja Grön.

Vuoden nuori kokki -palkinnon (Young Chef Award 2023) sai Jalmari Kunnas Demo-ravintolasta.

Kaikkiaan Pohjoismaihin tuli 14 uutta yhden tähden ravintolaa ja kaksi uutta kahden tähden ravintolaa. Kaikki neljä pohjoismaista kolmen tähden ravintolaa, Maaemo Oslossa, Geranium ja Noma Kööpenhaminassa sekä Frantzen Tukholmassa pitivät kolme tähteään.

Michelin -tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille, ja tähtiä on myönnetty jo vuodesta 1930 lähtien.

Michelinin tarkastajat arvioivat ravintolan ruoan raaka-aineiden laatua, valmistustapaa ja makujen yhteensopivuutta, persoonallisuutta, hinta-laatusuhdetta ja laadun pysyvyyttä. Kaikki luulevat tietävänsä keitä Michelin tarkastajat ovat ja miltä he näyttävät, mutta tosiasiassa kukaan ei tiedä koska ja ketkä kävivät ravintolassa tekemässä arvion Michelinille. Tarkastajat arvioivat ravintolat joka vuosi uudelleen.

Luokituksessa yksi tähti tarkoittaa, että ravintola on kategoriassaan poikkeuksellisen hyvä. Kaksi tähteä kertoo, että ravintolan takia kannattaa tehdä kiertomatka. Kolmen tähden ravintola on jo itsessään matkan arvoinen. Mitä enemmän tähtiä, sitä enemmän tarkastajat kiinnittävät huomionsa ravintolassa myös muihin seikkoihin kuin ruokaan.

Mikäli ravintola ei tarkastajien mielestä ihan vielä yllä tähtiluokkaan, Michelin voi myöntää Bib Gourmand –maininnan. Näitä ravintoloita ovat helsinkiläiset Grön, Nolla ja Bona Fide. Suomen Michelin oppaassa mainitaan myös joukko muita hyviä, vierailun arvoisia ravintoloita: Turusta Smör ja Siro sekä Helsingistä Young Hearts, Atelje Finne, Muru, Sekel, Boon Nam, Gaijin, Boulevard, Lily Lee, Savoy, Cafe Savoy, Vinkkeli, Ego, EMO, Ventuno, Shelter ja Nokka.

 

Ei kommentteja: