torstai 1. kesäkuuta 2023

Mangalitzapossun fileetä grillissä ja rucolapesto-perunasalaattia


Mangalitzapossun eli villasian liha eroaa normisianlihasta sekä maultaan että laadultaan. Sitä kasvatetaan hitaasti, noin 1.5-2 vuotta teuraskokoon. Mangalitza on laidunnettava rotu, joka pärjää rasvakerroksensa avulla ulkona myös talven.

Pitkä kasvatusaika takaa sen, että rasva marmoroituu lihassyiden väliin tehden lihasta erityisen herkullista. Mangalitzan rasva on tutkitusti terveellisempää kuin normisian, koska se sisältää enemmän hyvälaatuisia rasvahappoja kuin normisianlihan rasva. Rasvasta valmistetaan laardia, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai mm. ruuanlaitossa ja leivonnassa.

Ensimmäinen tänä keväänä grillaamamme mangalitzapossun filee onnistui niin hyvin, että halusimme lisää ja tämä taisi olla jo kolmas laatuaan. Nyt vihdoin löytyi myös erinomainen lisuke tälle maukkaalle fileelle, pesto-perunasalaatti. Varsinaista kastiketta tämä yhdistelmä ei sitten enää tarvitsekaan.

 


 

Mangalitzapossun fileen grillaamisesta

 

Mangalitzapossun sisäfilee on siis todella maukas grillattuna. Se ei kaipaa sen paremmin märkää kuin kuivaakaan marinointia, sillä lihassa on oma hyvä maku jo valmiina. Oltuaan jääkaapista otettuna
huoneenlämmössä 30-60 minuuttia se kaipaa vain suolaa ja hieman mustapippuria pintaan, minkä jälkeen se on valmis grilliin. Grillin taas tulee olla valmis vastaanottamaan filee eli sen tulee olla hyvin kuumentunut. Paras paistotulos tulee, kun fileen paistaa todella kuumassa grillissä nopeasti joka puolelta. Kuumensin kaasugrillini täydellä teholla kuumaksi ja grillasin lihaa 4 x 1,5 min eli käänsin puolentoista minuutin välein lihaa niin, että se paistui tasaisesti kaikilta neljältä sivulta  (kyllä pyöreässä pötkylässä voi olla neljä sivua – kokeile vaikka)  kansi suljettuna kääntöjen välilllä.
 
 
 
 
Tämän lihan ei tarvitse eikä se itse asiassa saakaan olla läpikypsää, vaan sen tulee olla kauniin rosee, kun se leikataan viipaleiksi. Ennen leikkuuta sen on ensin annettava vetäytyä folion sisällä 5-10 minuuttia. Grillatessa tarkkoja paistoaikoja on mahdotonta antaa, sillä kaasugrillejä on niin monen tehoisia, hiiligrilleihin on olemassa suuri määrä eri tavalla kuumenevia hiiliä ja brikettejä. Ulkoilman lämpötila ja tuulikin vaikuttavat paistotulokseen, joten antamani ajat ovat vain suuntaa antavia.
 
 


 

Rucolapesto

 

80 g                rucolaa
1                     valkosipulinkynsi
1                     nippu tilliä
2                     kevätsipulia varsineen
50 g                cashewpähkinöitä
1 dl                 parmesaaniraastetta (tai pecorino romano)

1,5 dl              oliiviöljyä

                       suolaa, mustapippuria
 

Revi rucolat monitoimikoneen kannuun. lisää valkosipulinkynsi, nippu tilliä (ei varsia), kevätsipulit varsineen pienempinä paloina, cashewpähkinät sekä juustoraaste. Aja ainekset koneella tasaiseksi massaksi. Lisää oliiviöljy hitaasti valuttamalla koneen koko ajan käydessä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

 


 

Pesto-perunasalaatti

 
5                     keitettyä perunaa jäähdytettynä
1                     pieni rapea sydänsalaatti
10                   (vihreää) kirsikkatomaattia
puolikas          kurkku tai yksi avomaankurkku
puolikas          hapokasta omenaa
1                     kevätsipuli varsineen
0,5 dl              pikkelöityä punasipulia (resepti täällä)

                       punasipulin pikkelöintilientä

                       rucolapestoa
 

Leikkele perunat, sydänsalaatti, kirsikkatomaatit, kuorittu kurkku sekä omenanpuolikas suupalan kokoisiksi tai hiukan pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi ja pikkelöity punasipuli ihan pieniksi paloiksi. Sekoita ainekset keskenään. Salaatinkastiketta varten mittaa muutama kukkura ruokalusikallinen rucolapestoa ja suunilleen saman verran punasipulin pikkelöintilientä. Sekoita nämä yhteen ja edelleen kasvisten joukkoon.

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Mangalitza on kyllä hämmentävän hyvää. Harmi vain, ettei sitä oikein mistään saa. Joskus hamstrattiin sitä kilokaupalla Niemiahon kärrystä Tammelantorilta, mutta eipä heitäkään ole aikoihin siellä näkynyt.
Mangalitzan maksa on myös melkoista herkkua.

Tuplaespresso kirjoitti...

On ihan ainutlaatuisen hieno maku. Mangalitzan maksaa ei olla maistettu, joten täytyy joskus korjata tämä puutos. Kannattaa kysellä mangalitzaa suoraan kasvattajalta.