torstai 3. marraskuuta 2022

Avgolemono - κοτόσουπα



Kreikan sana avgolemono tarkoittaa munaa ja sitruunaa. Siitä on tullut synonyymi erityisesti talviruokana tunnetulle kreikkalaiselle kanakeitolle, joka on suurustettu näiden avulla.  Kotosoupa Avgolemono on kuten kaikki kansalliset perinneruokalajit, jokaisella kokilla on siitä se ainoa aito ja oikea resepti. Näitä yhdistelemällä ja muutaman kerran erilaisilla sekoitussuhteilla kokeilemalla onnistuin tekemään mielestäni todella onnistuneen version tästä sopasta. Kaikkihan riippuu siitä miten keittoon tuleva kananliha on maustettu, miten täyteläistä on kanaliemi, käytetäänkö joukossa riisiä vai orzo –pastaa, onko sitruunamehua juuri oikea määrä jne.

Aito kreikkalainen tietysti ensin tappaa ja kynii kanan, poimii kotipihaltaan laakerinlehden sekä tuoreet liemiainekset: sipulin, varsisellerin ja porkkanan "pyhän kolmiyhteyden". Sitten hän napsaisee sitruunan suoraan puusta ja isomummonsa reseptillä keittää kanasta liemen, pilkkoo kanan lihat keittoon ja kas, ruoka on valmista jokapäiväiselle perheaterialle.

 

Kotosoupa avgolemono, kreikkalainen kanakeitto

 

300 g  broilerin reisipaisteja

1 rkl  oliiviöljyä
2 rkl  voita
suolaa, sitruunapippuria, oreganoa,
   tuoretta timjamia, valkosipulijauhetta

1 rkl  oliiviöljyä

2 rkl  voita
1,5 dl  porkkanaa ihan pieninä paloina
1,5 dl  varsiselleriä ihan pieninä paloina
1,5 dl  keltasipulia ihan pieninä paloina
1  valkosipulinkynsi kuorittuna ja hienonnettuna
1,5 l  kanalientä
1  laakerinlehti
2 dl  Greek Orzo –pastaa (ei risoni-pastaa, se on liian pientä)
kypsää broilerinlihaa
2,5 - 3 rkl (puolikas sitruuna)  tuorepuristettua sitruunamehua
jääkaappikylmä muna (koko L)
lehtipersiljaa
 

Ruskistetut, maustetut ja revityt broilerin reisipaistit

Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja voita ja ruskista siinä pienemmiksi paloiksi leikatut broilerin reisipaistit. Mausta suolalla, sitruunapippurilla, oreganolla, tuoreella timjamilla ja valkosipulijauheella. Kun liha on kypsää, nosta palat lautaselle odottamaan.

 

Makujen "pyhä kolmiyhteys": porkkana, sipuli ja varsiselleri

Jatka samassa kattilassa. Lisää kattilaan oliiviöljyä ja voita ja kuullota siinä porkkana-, varsiselleri- ja sipulikuutiot. Lisää lopuksi hienonnettu valkosipulinkynsi ja jatka kuullottamista vielä minuutin ajan. Lisää kattilaan kanaliemi, laakerinlehti sekä orzo –pasta. Orzon keittoaika on 13-15 minuuttia. Revi paistamasi reisipaistit kahdella haarukalla pienemmiksi riekaleiksi.

 
Vatkaa muna vaaleaksi vaahdoksi pienessä kulhossa, lisää sitruunamehu ja vatkaa ainekset kunnolla sekaisin. Kun orzo on kypsää, nosta kattila hetkeksi pois lämmöltä. Mittaa sitten pari kauhallista kuumaa lientä muna-sitruunavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten, jolloin kulhossa oleva vaahto sakenee. Lopuksi lisää kattilaan keiton joukkoon kypsä broilerinliha sekä sitruuna-munavaahto koko ajan kunnolla sekoittaen kunnes keitto se on suurustunut. Viimeistele lehtipersiljalla.
 

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onpas jännä resepti, täytyy kokeilla, kun taas Prismasta haalittiin hävikkiluomubroileria pakettikaupalla.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Ulla
Helppo ja maukas resepti. Suurin säätäminen oli sitruunan kanssa. Ensin sitruuna peitti kaikki muut maut alleen, sitten sitruuna ei maistunut ollenkaan ja lopulta löytyi sopiva sekoitus :)

Ulla kirjoitti...

Oli todella hyvä soppa! Ihastuttiin kumpikin, joten resepti jää ehdottomasti käyttöön, kiitos :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiva kuulla :) Täytyy joskus testata sitä vähän voimakkaammilla (chili)mausteilla. Chilin lämpöä talven tuiskuihin...