maanantai 4. heinäkuuta 2022

Terveellinen, mutta silti herkullinen vihreä varhaiskaalisalaatti


Kesää jatketaan salaattilinjalla. Jos nauttii runsaan aamiaisen, lounas voi paljon kevyempi mikäli ei ole tarkoitus kesälomalla rehkiä koko päivää mökkitalkoissa, puutarhatöissä tms. Koska monen mielestä terveellinen ei voi olla herkullista, se piti erityisesti alleviivata jo otsikossa. Salaatin mausteena on aromaattinen tillipesto, jota meillä tehdään nykyisin kesällä aika useinkin. Tillipesto sopii upeasti myös perunasalaattiin ja ihan muuten vaan uusien perunoiden kanssa.

Mehevää varhaiskaalisalaattia voi tehdä runsaammaksi lisäämällä siihen rapeita krutonkeja tai edellispäivän grillauksesta jäänyttä kypsää lihaa tai, kuten tässä annoksessa, muutama viipale kylmäsavukirjolohta.

 

Vihreää varhaiskaalisalaattia ja tillipestoa

tillipesto

70 g  pistaasinsydämiä natural
1,5 dl  parmesaaniraastetta
1  valkosipulinkynsi tai  1 tl  valkosipulijauhetta
1-2  punttia tilliä (ei varsia)
1 tl  sitruunamehua
1 rkl  juoksevaa hunajaa
0,5 tl  hienoa merisuolaa
1,5-2 dl  oliiviöljyä

salaatti

1 litra  herneenpalkoja
1  kurkku
1  fenkoli
noin 300 g  pala varhaiskaalia
2 uutta sipulia tai 4 kevätsipulia
70 g  pakkaus babypinaattia
1-1,5 dl  tillipestoa
 

Valmista ensin salaatin kastike eli tillipesto.

Mittaa kutterin kulhoon pistaasinsydämet, parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi (tai valkosipulijauhe), tilli, sitruunamehu, hunaja sekä suola ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista.

Kuori herneet. Kuori kurkku ja raasta se karkeasti. Raasta myös fenkoli. Leikkaa varhaiskaali pienehköiksi paloiksi. Viipaloi sipulinvarret ja huuhtele pinaatit. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää tillipesto ja sekoita se huolella salaatin joukkoon.

Nauti sellaisenaan tai krutonkien/kylmän grillilihan/kylmäsavulohen tms kanssa.

Ei kommentteja: