keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Våffeldag 25.3. i Norge, Sverige och Danmark


Jos jossain vohvelit ovat ikuisesti muodissa, niin näyttää siltä että Skandinaviassa. Pyöreää, ohuehkoa, sydämenmuotoisista paloista koostuvaa vohvelia pidetäänkin erityisesti skandinaavisena vohvelina, kun taas niitä paksumpia, useimmiten kulmikkaita, nimitetään belgialaiseksi (tai nimellä gaufre). Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa vohvelit ovat saaneet oman merkkipäivänkin, joka on vuosittain 25. maaliskuuta. Siksi olikin taas aika kaivaa vohvelikone esille ja etsiä norjalainen vohveliresepti, jolla juhlistimme tätä tärkeää merkkipäivää.

Vohveliohje on norjalaisen leivontabloggaajan käsialaa ja blogista löytyy lukuisia muitakin herkullisia vohvelireseptejä.

 

 

Vohvelipäivän herkku

2  munaa

5 rkl  sokeria
2 dl  piimää
4 dl  maitoa
6 dl  vehnäjauhoa
1 tl  leivinjauhetta
4 tl  vaniljasokeria
50 g  jäähtynyttä voisulaa
 * paistamiseen
voita
 * tarjoiluun
smetanaa tai hapankermaa
hilloa

Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Sekoita keskenään yhteen astiaan maito ja piimä. Sekoita leivinjauhe sekä vaniljasokeri vehnäjauhoihin.

Siivilöi kuiva-aineet vuorotellen maito-piimä-seoksen kanssa munavaahtoon. Lisää lopuksi sulatettu, jäähdytetty voi. Sekoita taikina huolella kunnes se on täysin sileää.

Anna vohvelitaikinan seistä ja turvota noin puoli tuntia. Voitele vohvelirauta voilla ja paista taikinasta vohveleita. Tästä taikinasta tulee noin 10 vohvelia. Älä pinoa valmiita vohveleita päällekkäin etteivät ne pehmene, vaan jäähdytä ne ritilällä ja tarjoile hapankerman ja hillon kanssa.

”Hapankerma” meillä oli creme fraichen ja kermavaahdon sekoitus.

Vohvelit ovat parhaimmillaan vasta paistettuna.

Ei kommentteja: