sunnuntai 14. maaliskuuta 2021

Meganigiri eli perhekokoinen sushi


Kaikkihan jo tuntevat sushin. Sitä on saatavana vastavalmistettuna isoista hypermarketeista ja valmiiksi pakattuna lähes joka marketista ainakin ruuhka-suomessa. Susheja on monenlaisia. Nigiri on pieni tiivis riisipallo, jonka päällä on esimerkiksi lohta tai avokadoa. Maki on merilevään käärittyä riisiä ja täytteinä on esimerkiksi lohta, avokadoa ja kurkkua.

Tässä tulee mökkisuomeen sopiva meganigiri, jonka valmistaminen ei vaadi sushimestarin tutkintoa, ei erikoisvälineitä eikä edes paljoa aikaa. Meganigiri on muotoiltu sushiriisikakku, jonka päällä on soijamarinoitua pintapaistettua lohta. Vadilla on lisäksi nori -merilevää, avokadoa, kurkkua, kevätsipulia ja hillottua inkivääriä. Meganigiri on tarkoitettu useammalle syöjälle, eli se on jaettava annos, joka kuitenkin sisältää kaikki perinteisen sushiaterian maut. Tarveaineiden määrä vain mitoitetaan syöjien määrän mukaiseksi. Kuvan annos on rakenneltu 28 cm kokoiseen piirakkavuokaan ja se sisältää reseptin mukaiset aineet.


Soijamarinoitu lohi

Kalana voi käyttää lohta, kirjolohta tai nieriää.

1                    iso nieriäfile

3 rkl              karkeaa merisuolaa
3 rkl              hienoa sokeria
3 rkl              soijakastiketta
 
 
Tarkista, että fileestä on ruodot nypitty pois ja vatsarasva samoin siistitty pois. Levitä suola-sokeriseosta voipaperille, aseta kala sille nahkapuoli alaspäin ja levitä loppu seos kalan pinnalle. Taita paperin reunat ylös ja valuta soijakastike kalalle. Kääri kala pakettiin ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.

Pyyhi ylimääräinen marinadi kalan pinnalta. Leikkaa kala koosta riippuen 3-4 palaan. Viipaloi palat kalan pituussuunnassa. Mitä paksumpi kalanpala sitä isommat (ja kauniimmat?) viipaleet tietenkin saat, mutta tässä toimii ohuempikin filee. Toki sen voi myös viipaloida kuten yleensä viipaloidaan.


 

Sushiriisin keittäminen

4 dl                sushiriisiä

4,5 dl             kylmää vettä
1 dl                sushiviinietikkaa (sisältää riisiviinietikkaa,
      sokeria ja suolaa, esim. Miyata)
 
 
Huuhtele riisi kylmällä vedellä. Laita riisi syvänmalliseen kattilaan ja lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä 15 minuutin verran ja laita sitten kansi päälle. Kuumenna riisi isolla lämmöllä kunnes riisi alkaa kiehua. Pienennä lämpö pienelle ja anna kiehua hiljaa noin 10 minuuttia edelleen kansi päällä. Sammuta liesi ja anna riisin hautua vielä noin 10 minuuttia. Siirrä riisi laakealle vadille. Vedä lastalla viiltoja riisiin jotta riisi jäähtyy. Sekoita sushiviinietikka riisin joukkoon. Sushiviinietikan voi valmistaa itsekin, mutta tässä on kokkausta yksinkertaistettu käyttämällä valmista tuotetta.
 


Meganigirin kokoaminen

1                    merilevä- eli noriarkki leikeltynä pienemmiksi paloiksi

                      paahdettuja seesaminsiemeniä
1                    avokado viipaleina
½                   kurkkua suikaleina
                      kevätsipulia
                      hillottua inkivääriä (gari)
                      wasabitahnaa
                      soijakastiketta
 
 
Asettele noripalat vadille ja muotoile riisistä niiden päälle pinnaltaan kaareva pötkö. Kun nori on valmiiksi paloiteltu, sitä tulee mukaan samalla kun ottaa nigiriäkin. Päällystä riisi lohiviipaleilla, jolloin siitä tulee jättikokoinen nigiri. 
 

Kuumenna eli tohota kaasupolttimella kalalle hieman väriä pintaan - tarkoitus ei ole kypsentää kalaa, joka on jo graavattu - ja sirottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Asettele inkivääriä, avokadoviipaleet, kevätsipulia ja kurkkusuikaleet nigirin vierelle. 
 
 
Tarjoa lisäksi erillisissä kulhoissa soijakastiketta ja wasabitahnaa. Tämänkin sushin voi syödä puikoilla ken osaa ja kellä puikot on, mutta haarukka toimii tässä hyvin. Oli muuten todella hyvää. Kaikki sushiaterian maut uudessa muodossa. Kannattaa kokeilla.

2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Kiitos, erinomainen ohje, koska /kun pikkutarkka näpertely ei kiinnosta.

M kirjoitti...

Tässä on kaikki oikeat maut, pipertäminen vain jää pois.