sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Monte Criston krei... eikun leipäKyllä voileiville osataan antaa komeita nimiä, kuten tämä, Monte Cristo. Ehkä sitä silloin tuntee syövänsä jotain paljon hienompaakin kuin lämmintä kinkku-juusto-kerrosleipää… Mutta millaista!

Amerikkalaisten vastine ranskalaiselle croque monsieurille on Monte Cristo. Itse asiassa siinä yhdistyy kaksi ranskalaista klassikkoa, pain perdu (eli French toast eli köyhä ritari) ja croque monsieur (eli French sandwich eli paahdettu kinkku-juusto-kerrosleipä). Monte Cristo kastetaan vatkattuun kananmunaan molemmilta puoliltaan ja paistetaan pannulla voissa rapeapintaiseksi. Tiettävästi ensimmäisen kerran tämä leipä esiintyi kalifornialaisravintolan ruokalistalla nimellä Monte Cristo joskus vuonna 1966 (?) ja on siitä lähtien pitänyt pintansa Disney-henkisenä ”amerikkalaisen gastronomian klassikkona”.

Monte Cristo on sitä parempi mitä maukkaampaa leipää ja täytteitä siihen raskii laittaa. Vehnäpaahtoleipä, keittokinkkuleikkele ja kevytedam ei tee annokselle oikeutta, vaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa etsiä mahdollisimman hyvät ainekset. Minä piipahdin Hakaniemen hallissa ja ostin sieltä vaaleaa hapanjuurileipää, palan maukasta palvikinkkua ja 12 kk ikäännytettyä gruyereä. Yhtä hyvin juustoksi voisi sopia mustaleima Emmental, Havarti tai vaikka 12 kk Gouda tai Cheddar. Hapanjuurileivän sijaan tässä voisi käyttää briossivuokaleipää. Kinkussakin saisi olla vähän savun makua. Näiden lisäksi myös kypsää kalkkunanlihaa laitetaan Monte Criston väliin, mutta tähän en nyt halunnut sellaista.

Tämä voisi siis olla ihan tavallinen lämmin kerrosvoileipä, mutta reseptiin kuuluu sellainen erikoisuus, että suolainen leipä viimeistellään tomusokerilla tai hillolla – tai molemmilla. Ja vaikka se kuulostaa täysin käsittämättömältä, se on yllättävän hyvää.
Monte Cristo
kahdelle

4  viipaletta hyvää vaaleaa leipää
2 rkl  majoneesia
1 rkl  hyvää sinappia
4-6  viipaletta juustoa (gruyere, mustaleimaemmental, havarti tai vastaava)
6-8  viipaletta hyvää kinkkua (saa olla vähän paksumpiakin siivuja)
(kypsää kalkkunanlihaa viipaleina)
2 munaa
2 rkl maitoa
ripaus sinappijauhetta ja cayennea
suolaa
paistamiseen voita
tomusokeria
mansikka- tai vadelmahilloa


Vatkaa laakealla lautasella munat, maito, sinappijauhe, cayenne ja suola. Sekoita keskenään majoneesi ja sinappi ja voitele sillä leivät yhdeltä puolelta. Laita leipien väliin juustot ja kinkut (ja kalkkunat), ja kasta kerrosleivät munaseoksessa molemmilta puoliltaan.

Kuumenna paistinpannulla voi ja ruskista siinä leivät molemmin puolin kullanruskeiksi niin että juusto leipien välissä sulaa. Jotkut kyllä paistavat leivän uunissa, jotkut uppopaistavat. Kyllä sekin sopii, ihan miten vaan.

Siivilöi valmiiden leipien päälle tomusokeria (ja tarjoile hillon kanssa). Aika mahtava aamiainen tai välipala...


2 kommenttia:

Lentävät sardiinit kirjoitti...

Waude mikä leipä! Onneksi olen juuri syönyt runsaan aamiaisen, muuten tulisi kiusaus kokeilla heti. Tomusokeri on aika yllättävä lisä, mutta tarkemmin ajateltuna oikeastaan ihan looginen, ja tasapainottavakin viimeistely tuollaiselle herkkuleivälle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämä on aika täyttä tavaraa. Jos Monte Criston nauttii aamiaiseksi, ei todellakaan ole ihan kohta nälkä.