sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Vuoden turkulaisimmat piparkakut


Lähes sata vuotta vanhoista keittokirjoista löytyy mielenkiintoisia reseptejä, kuten nämä ”Turkulaiset piparkakut”, sopivan mausteiset, mutta vaaleat piparit. Vaan kun alkaa muokata mittoja, lämpötiloja ja paistoaikoja, niin siinähän onkin pientä haastetta muuntaa nämä ärsyttävän epämääräiset kahvikupilliset desilitroiksi tai grammoiksi, ”sopivat määrät” tarkoiksi luvuiksi, ”hyvässä lämmössä” celsiusasteiksi tai ”paista kypsäksi” minuuteiksi uunissa.

 

Oli kyllä mielenkiintoista muokata resepti tähän päivään, mutta pakkohan näitä oli tehdä, etenkin kun löysin turkulaisesta Tribeca -keittiövälinekaupasta tällaisen hauskan Posankka-piparimuotin (ei ole maksettu mainos). Alvar Gullichsenin Posankka, joka on kylpyankan ja marsipaanipossun risteytys, valittiin Turun viralliseksi kaupunkieläimeksi jo vuonna 2019 ja se on sen jälkeen saanut tiettävästi ympäri kaupunkia myös eri kokoisia poikasia, muun muassa satamaan ja lentoasemalle. Nyt myös piparipoikasia. Ehkä tällä vanhalla reseptillä leivotut piparit pitäisi nimittääkin Turun virallisiksi pipareiksi. Kova kilpailija piispiksille?

 

 

Tämän päivän piparkakkuresepteissä siirappi keitetään mausteiden kanssa, mutta tämä taikina saa lämpöä ensimmäisen kerran vasta uunissa. Alkuperäisessä reseptissä taikinasta käskettiin muodostaa harkkoreunaisia piparkakkuja. Kokeilin muutaman raviolimuotilla, mutta jotenkin vaan tuo Posankka muoto tuntui sopivan paremmin näihin turkulaisiin pipareihin.

 


 

 

Turkulaiset piparkakut

 

3                    munaa (huoneenlämpöisiä)

0,5 dl             sokeria

2,5 dl (350 g) vaaleaa siirappia

0,5 dl             vehnäjauhoa

1,5 tl             kanelia

1,5 tl             pomeranssinkuorta

1 tl                inkivääriä

1 tl                kardemummaa

200 g            voita (huoneenlämpöistä)

9 dl               vehnäjauhoa

1,5 tl             ruokasoodaa

 

Mittaa yhteen kulhoon munat ja sokeri, toiseen kulhoon siirappi, puoli desiä vehnäjauhoa sekä hienoksi jauhetut mausteet, kolmanteen kulhoon voi ja neljänteen kulhoon 9 dl vehnäjauhoa sekä ruokasooda keskenään sekaisin.

 


Vatkaa (suosittelen sähkövatkainta) ensin munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Voit jatkaa samoilla vispilöillä vaihtamatta tai tarvitsematta edes pestä niitä välillä. Vatkaa sitten siirappi jauhon ja mausteiden kanssa, kaada puolet munavaahdosta siirapin joukkoon ja vatkaa voimakkaasti. Kaasa muna-siirappiseos takaisin munavaahtokulhoon ja vatkaa ainekset huolella sekaisin. Ravistele vispilöistä ylimääräiset pois ja vatkaa voi kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada muna-siirappiseos voivaahdon joukkoon ja vatkaa suurimmalla nopeudella ainekset sekaisin. Lisää heti jauho-ruokasoodaseos ja kääntele se puulastalla tai nuolijalla kosteiden ainesten joukkoon siten että taikinasta tulee tasainen, murotaikinaa muistuttava massa.

 


Jaa taikina kolmeen osaan, tiivistä ja kääri ne tuorekelmuun, ja laita jääkaappiin useaksi tunniksi, mielellään yön yli. Leivottaessa tämän taikinan tulee olla mahdollisimman kylmää, jolloin se voidaan kaulia ja paistaa yksi pala kerrallaan kun loput palat odottavat kylmässä.

 

 

Kauli yksi taikinapala kerrallaan 2-3 mm ohueksi levyksi, ota siitä muotilla piparkakkuja kylmälle leivinpellille asetetulle leivinpaperille. Kun pellille ei enää mahdu enempää pipareita, laita pelti jääkaappiin vielä 10-15 minuutiksi ennen paistoa. Taputtele loppu taikina tiiviiksi palloksi ja laita se takaisin jääkaappiin. Jatka leipomista seuraavalla kylmällä taikinapalalla. Paista piparit 170-asteisessa uunissa noin 9-10 minuuttia. Siirrä valmiit piparit ritilälle jäähtymään, jolloin ne hiukan kovettuvat.

 


 

Ei kommentteja: