maanantai 22. huhtikuuta 2024

Spaghetti cacio e pepe

Cacio e pepe on pastaruokien klassikko, roomalainen ikoni. Se on kermainen pasta ilman kermaa, voita tai öljyä.

Cacio e pepe, juustoa ja pippuria, mutta mitä yksinkertaisempi ruoka ja vähemmän aineksia, sitä huolellisemmin tuo ruoka tulee valmistaa ja sitä laadukkaampia raaka-aineiden pitäisi olla, vaikka kyse ei todellakaan olisi kuin pastasta ja juustosta.

Pasta

Tavallista spagettia voi käyttää jauhelihakastikkeen tms paksun kastikkeen kanssa, mutta mitä ohuempi pastakastike, sitä karkeampi pastan tulee olla. Tavallinen spagetti on aivan liian liukasta jotta ohut kastike tarttuisi siihen kiinni ja silloin kastikkeen joutuisi lopuksi lusikoimaan vasta lautasen pohjalta. Tähän pastaruokaan käytetään parempilaatuista, pronssisuutinten läpi puristettua pastaa, jolloin tuon suuttimen reuna tekee pastaan karhennuksen johon ohuempikin kastike tarttuu. Tällaisen spagetin (tai bucatinin) pakkauksessa lukee ”al bronzo” tai ”lenta lavorazione”.

Juusto

Cacio e pepe valmistetaan perinteisesti kovasta Pecorino Romano –juustosta, joka raastetaan mahdollisimman hienoksi hiutaleeksi mikroraastimella. Isommat juustosuikaleet tai lastut eivät sula kunnolla pastakastikkeessa. Jos ei ole pecorinoa, voi käyttää parmesaania.

Pastan keitinvesi

Tässä reseptissä yksi merkittävä raaka-aine on pastan keitinvesi, jonka tulisi olla mahdollisimman tärkkelyspitoista. Pastaa keitetään siis tavallista pienemmässä vesimäärässä.


 

Spagetti cacio e pepe

(kahdelle)
 
1,5 l               vettä
1 rkl               karkeaa merisuolaa
200 g             spagettia (tai bucatinia)
80 g               hienoksi raastettua Pecorino Romano juustoa
1 tl                 kokonaisia mustapippureita

 

Mittaa kattilaan vesi, punnitse pastaa oikea määrä, raasta pecorino omaan astiaansa ja rouhi mustapippurit hienoksi morttelissa.

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen, lisää suola ja kun suola on liuennut kiehuvaan veteen, lisää spagetti ja keitä sitä vähän runsas puolet siitä ajasta mitä pakkauksen kyljessä ilmoitetaan (esim 10 minuuttia, keitä 6 minuuttia).

Valuta pasta siivilässä niin että säästät kuuman keitinveden. Sekoita pecorinoraasteen joukkoon sen verran pastan keitinvettä että aineksista muodostuu pehmeä tahna. Kuumenna paistinpannu ja paahda siinä mustapippurirouhetta sen aikaa (noin 30-60 sekuntia) että pippuri alkaa tuoksua mutta se ei pala. Lisää pippurien joukkoon 1 dl pastan keitinvettä, sekoita ja lisää sitten puolikypsä pasta. Sekoittele pastaa pannulla ja lisää tarvittaessa keitinvettä vähän kerrallaan siten että pasta ei tartu pannuun, mutta se kypsyy valmiiksi ns, "al dente". Ota sitten pannu pois lämmöltä.

Anna pastan jäähtyä pannulla puolisen minuuttia, minkä jälkeen lisää joukkoon juustoseos ja sekoittele aineksia kunnes juusto on sulanut. Lisää tarvittaessa lämmintä pastan keitinlientä. Kun juusto on sulanut ja kastike on täysin sileää, pastan voi jakaa kahdelle lautaselle. Lopuksi pinnalle hiukan pecorinoraastetta ja ripaus mustapippuria.

 

Ei kommentteja: