keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Airfryer kalapuikot mateesta 
 
Madekausi on taas parhaimmillaan, joskin jäätilanne saattaa haitata pyyntiä. Joulun suosikkilaite air fryer käy mateenkin valmistamiseen.

Perinteiset mademuhennos ja -keitto ovat toki aina herkullisia, mutta välillä kannattaa kokeilla myös jotain uutta. Näiden kalapuikkojen tekeminen on todella helppoa kokonaisesta ruodottomasta madefileestä. Meillä oli runsaan kahden kilon made, josta oli nahka poistettu. Irrotin siitä veitsellä parhaat fileet ja loput, ranka päineen, käytettiin madekeittoon.

 

Kalafileet leikkasin kalapuikon kokoisiksi paloiksi, jotka leivitin normaalisti ensin vehnäjauhoilla, sitten vispatulla kananmunalla ja lopuksi hienolla merisuolalla ja rouhitulla valkopippurilla maustetuilla pankojauhoilla. Kypsensin sitten ne kolmessa erässä pienellä Philipsin airfryerillä. Ei mitään papereita, vaan väljästi asetellen suoraan ritiläkoriin, eikä ollut mitään tarvetta välillä edes käännellä niitä. Mateelle sopii mielestämme paremmin muusi kuin ranskalaiset ja kalapuikkoannoksen täydentää nopeatekoinen tartarkastike. Kannattaa kokeilla!


 

 

Madefileestä kalapuikot airfryerissa

 

2 - 2,5 kg       made (nahka poistettu)
1 dl                vehnäjauhoa
2                    kananmunaa
2,5 dl             panko korppujauhoja
hienoa merisuolaa maun mukaan
valkopippuria myllystä maun mukaan
 


Irrota mateesta fileet ja leikkaa ne kalapuikon kokoisiksi paloiksi. Mausta palat suolalla ja valkopippurilla. Mittaa yhteen pieneen astiaan vehnäjauho. Riko toiseen astiaan kananmunat ja vatkaa ne kunnolla sekaisin. Kolmanteen astiaan mittaa pankojauhot ja mausta hienolla merisuolalla sekä valkopippurilla. Kalan maku kypsennettynä tulee parhaiten esille kun siinä on sopivasti suolaa, ja kun sekä kala että panerointiin käytettävä pankojauho on maustettu, suola jakaantuu kalapuikoille tasaisesti.
 
Taputtele kaikki kalapalat ensin kauttaaltaan vehnäjauhoissa. Sitten upota palat yksi kerrallaan ensin vatkattuun kananmunaan ja kierittele maustetuissa pankojauhoissa. Kaksi haarukkaa on paras työväline tähän tarkoitukseen.


Asettele paneroituja kalapuikkoja väljästi airfryerin koriin ja kypsennä 200 asteessa 8 minuuttia. Jatka uudella erällä niin paljon kuin kalaa riittää. Mitään papereita ei kannata laittaa airin koriin estämään ilmankiertoa. 

Tartarkastike

 

2 dl                (kaupan tai kotitekoista) majoneesia
1                    maustekurkku
2 rkl              hienoksi silputtua sipulia
2 rkl              kapriksia
2 rkl              tillisilppua
2 rkl              ruohosipulisilppua
1 tl                sitruunamehua
hiukan           hienoa merisuolaa
hiukan           valkopippuria myllystä

 

Leikkaa maustekurkku ihan pieniksi paloksi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna makuuntua viileässä noin tunnin ajan ennen käyttöä.
 

Ei kommentteja: