perjantai 21. lokakuuta 2022

Gnocchit - kasvisruokaa kurpitsasta


Italialaisklassikko gnocchiin voi perunan sijasta käyttää muitakin kasviksia, kuten bataattia, tai jopa hiukan kovettunutta leipää. Nyt kun kaupat ovat täynnä komeita kurpitsoita päätin valmistaa gnocchit kurpitsasta. Paahdetun voin, salvian ja parmesaaniraasteen kanssa tarjottuna tämä on oivallista syysruokaa.

 

Kurpitsagnocchit

(noin 100 pientä gnocchia)
 

600 g  kurpitsasosetta (= yksi noin 1,3-1,4 kg myskikurpitsa)

120 g  ricottaa
2 dl  raastettua parmesaania
300 g  vehnäjauhoa + hiukan lisää tarpeen mukaan
                      (tässä voinee käyttää myös gluteenitonta jauhoa)
1  kananmuna (koko L)
ripaus hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
voita
oliiviöljyä
tuoreita salvianlehtiä
raastettua parmesaania

Leikkaa kurpitsa pitkittäin neljään osaan, lusikoi pois siemenet ja asettele lohkot kuori alaspäin uunipellille. Sivele ohuelti ruokaöljyllä, ripottele pinnalle hiukan suolaa sekä mustapippuria ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40-60 minuuttia tai kunnes kurpitsa on täysin pehmeä. Leikkaa kuoret pois, pilko lohkot vielä pienemmiksi paloiksi vuokaan talouspaperin päälle ja anna jäähtyä kokonaan, jolloin myös kosteutta haihtuu.

Painele palat perunapuristimen läpi kulhoon. Lisää ricotta, parmesaaniraaste, vehnäjauho, kananmuna sekä mausteita ja sekoita ainekset tasaiseksi. Älä sekoita liikaa ettei taikina sitkisty. Jaa seos kahteen osaan. Kurpitsagnocchitaikina on jonkin verran kosteampaa kuin perunasta tehty, joten sitä on hiukan työläämpi käsitellä.

Ripottele työtasolle ohut kerros vehnäjauhoa ja kaada siihen toinen puoli taikinasta. Ripottele pinnalle hiukan jauhoa ja käännä leivinlastan avulla kaksinkerroin. Toista kunnes taikinasta saa muotoiltua pienen ”limpun”. 

Taputtele gnocchitaikina litteäksi ja leikkaa siitä lastan avulla paloja. Pyörittele palat pitkiksi pötköiksi ja leikkaa edelleen vielä pienemmiksi paloiksi. 

Pyöräytä palat haarukan päällä siten että niihin tulee haarukan piikkien jäljet. (Tässä vaiheessa heräsin miettimään, olisiko sittenkin kannattanut hankkia sellainen oikea puinen, uritettu gnocchilauta...)

Käsittele toinen puoli taikinasta samalla tavalla. Valmiita gnoccheja voi säilyttää jääkaapissa jopa vuorokauden ennen kypsentämistä. Gnocchit voi myös pakastaa.

Kuumenna kattilallinen miedosti suolattua vettä kiehuvaksi ja keitä gnoccheja 20-30 kpl kerrallaan. Kun gnocchit alkavat kellua, ne saavat kiehua vielä muutaman minuutin jotta taikinan sisältämä jauho kypsyy. Poimi valmiit gnocchit vedestä siivilällä ja anna hetken valua.

Kuumenna pannulla voita ja oliiviöljyä ja ruskista gnocchit siinä. Kun gnocchit ovat ruskistuneet, lisää hiukan voita sekä salvianlehdet ja paista vielä sen verran että salvia hiukan rapeutuu. Tarjoile heti ja viimeistele parmesaaniraasteella.


 

p.s. Huomasin myöhemmin, että Halloweenin pitopöytään näistä voisi muotoilla myös hauskoja minikurpitsoita, kuten ”Nutmeg Nanny” on tehnyt. Kurkista ohje täältä.

Ei kommentteja: