perjantai 1. lokakuuta 2021

Piilotetut päärynät (tai omenat)


Uuniomenat ovat syksyn parhaita jälkiruokia. Torilla oli kuitenkin niin kauniita kotimaisia päärynöitä, että päätin vaihtaa omput päärynöiksi. Voitaikinakuoren sisällä paistetut päärynät nautittiin kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kanssa. Ihan täydellinen syysviikonlopun jälkiruoka. Jos tällaisia pieniä kotimaisia päärynöitä ei ole saatavilla, pienet kiinteämaltoiset omenat soveltuvat yhtä hyvin tähän reseptiin.


 

Piilotetut päärynät

 

6  pientä kotimaista päärynää

25 g   saksanpähkinöitä
2 rkl  fariinisokeria
2 rkl  voita
0,5 tl  vaniljajauhetta
0,5 tl  hienoa kardemummaa
0,5 tl  kanelia
3  levyä voitaikinaa
1  kananmuna
 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Rouhi huhmaressa saksanpähkinät melko hienoksi. Mittaa joukkoon fariinisokeri, voi sekä mausteet ja sekoita. Sulata voitakinalevyt kohmeisiksi, kauli ne ohuemmiksi ja leikkaa puoliksi. Halkaise päärynät ja poista kanta sekä siemenkota. 


Laita pieni lusikallinen täytettä päärynänpuolikkaiden väliin ja kääri jokainen päärynä voitaikinaneliön sisään.

(Siistit pallot tein näin: Kaulitsin taikinan tosi ohueksi. Sitten asettelin päärynän taikinaneliön keskelle, venytin taikinan kulmia, nostin ensin vastakkaiset kulmat päärynän yli päällekkäin ja tasoitin sauman. Sen jälkeen toiset vastakkaiset kulmat päällekkäin ja sauman tasoitus. Vähän vettä liimaksi kriittisimpiin kohtiin. Sitten pyörittelin taikinan kämmenten välissä kohtalaisen tasaiseksi palloksi kuin olisin tehnyt lumipallon. Lopuksi asettelin pallot vuokaan niin että kaikkein silein ja tasaisin puoli jäi näkyviin.)

Asettele taikinaan käärityt päärynät leivinpaperoituun uunivuokaan siten, että ne eivät kosketa toisiaan ja voitele pinta vatkatulla kananmunalla. Laita vuoka alimmalle tasolle ja kypsennä päärynäpaketteja ensin noin 40 minuuttia 175 asteessa, minkä jälkeen nosta lämpö 200 asteeseen ja anna taikinan ruskistua vielä 5-7 minuuttia.

Tarjoile hiukan lämpiminä.

7 kommenttia:

Nena Sofia kirjoitti...

Voi, kun näyttävät herkullisilta! Pitääpä testata :)

Sohvi kirjoitti...

Piilotettuja omenia on joskus tullut kotitaloustunnilla tehtyä. Muistelen, että taikina ei oikein tahtonut asettua nättiin pakettiin. Onko vinkkejä, miten neliön nurkat asetella että lopputulos olisi mahdollisimman siisti ja teräviä kulmia ei jäisi mustumaan uunissa?

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Nena Sofia
Oli tosi herkkua, erityisesti kinuskin ja jäätelön kanssa.

@ Sohvi
Joskus tulee jaariteltua liikaakin ja joskus näköjään ihan liian vähän :)

Jotenkin tällä tavalla ne tein:
Kaulitsin taikinan tosi ohueksi. Sitten venytin kulmia ja nostin ensin vastakkaiset kulmat päällekkäin ja tasoitin sauman. Sen jälkeen toiset vastakkaiset kulmat päällekkäin ja sauman tasoitus. Vähän vettä liimaksi kriittisimpiin kohtiin. Lopuksi venyttelin ja pyörittelin taikinan palloksi kuin olisin tehnyt lumipallon. Lopuksi asettelin pallot vuokaan niin että kaikkein silein ja tasaisin puoli jäi näkyviin.

"Kulmien palamisen" välttää sillä, että ensin paistetaan taikina kypsäksi vähän hitaammin matalammalla lämmöllä ja vasta lopuksi otetaan väri kuumemmassa.

Jael kirjoitti...

Muistan että meillä oli kotona lapsuudessa joskus uuniomenoita tuohon tyyliin, vaikka useimmiten olivat ilman taikinaa. Nam nam, herkullisen näköistä.

Sohvi kirjoitti...

Kiitos tästä. Eli suht rohkeasti vaan taikinan kimppuun. Jotenkin arkailen aina voitaikinan muokkaamista, pelottaa tuommoiset lumipalloilut sillä, jos siihen ei vaikka hammas pysty sen jälkeen. 😄

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Näitä klassikkoja ei saa unohtaa. Uuniomenat kuuluvat syksyyn :)

@ Sohvi
Lisään tarkemmat ohjeet päivitykseen niin ei tarvitse etsiä niitä täältä kommenteista :)

Ulla kirjoitti...

Tätähän voisi kokeilla. Näyttää hurjan hyvälle.