sunnuntai 3. lokakuuta 2021

Kansallinen korvapuustipäivä 4.10.


Maanantaina 4. lokakuuta vietetään kansallista (vaiko peräti kansainvälistä?) korvapuustipäivää. Tämä juhlapäivä taitaa olla alkujaan ruotsalaista alkuperää, mutta väliäkös sillä. Eläköön pohjoismainen yhteistyö ja hyvä pulla. Meidän perheessä korvapuustit leivotaan nykyisin tällaiseen (laiskan leipurin) kierrepullamalliin. Puolen litran taikinasta tulee juuri sopivasti pari pellillistä kanelipuusteja, osa nautittavaksi heti uunituoreena ja loput pakkaseen. Sieltä sitten tarpeen mukaan jäisinä minuutiksi mikroon täysteholla – ja pulla on taas melkein kuin vastaleivottua. Aidoista aineksista tällä taikinareseptillä tulee ihan parhaat, kuohkeimmat ja maukkaimmat pullat.

 

Ihan parhaat kanelipuustit

taikina:

5 dl maitoa
1 pkt (50 g) tuorehiivaa
200 g sokeria
1,5 rkl hienonnettua kardemummaa
3 munaa (koko M)
1150 g vehnäjauhoa (käytä vaakaa!)
200 g pehmeää voita
1 tl suolaa

täyte:

120 g pehmeää voita
4 rkl kanelia
1,5 dl sokeria

viimeistely:

kananmunaa
raesokeria
 

Sekoita hiiva haaleaan maitoon. Lisää joukkoon sokeri sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kardemumma sekä lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää pehmeä voi sekä suola ja jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan. Alusta taikinaan vielä loput jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.

Anna taikinan kohota kulhossaan 30-40 minuuttia kelmulla peitettynä. Sekoita pehmeä voi, kaneli sekä sokeri tasaiseksi tahnaksi.

Jaa taikina kahtia ja levitä puolikas työtasolle suorakaiteen muotoon. Kauli taikina kooltaan noin 50 x 40 cm ja muutaman millimetrin paksuiseksi  levyksi. Levitä puolet kanelisokerivoista tasaisesti taikinan päälle niin että toiselle pitkälle sivulle jää pari senttiä ilman täytettä. Kääri taikina rullalle toiselta pitkältä sivulta alkaen siten, että täytteetön reuna jää uloimmaksi, jolloin täyte ei heti pursuile pitkin pöytää. Leikkaa rulla 12:ksi tasakokoiseksi viipaleeksi ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Käsittele toinen puoli taikinasta samoin ja viipaloi se toiselle pellille.

Nostata kanelipuusteja lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla peitettynä 45-60 minuuttia. Voitele pullat vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Nautitaan lämpiminä kierros kierrokselta kylmän maidon tai hyvän espresson kanssa.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oliskohan se kansainvälistä, tai ehkä ruotsalaista,koska täällä ruotsalainen Fika leipomo mainosti sitä ja julkaisi paljon korvapuustikuvia Instassa. En ole niin pullan ystävä, mutta korvapuusteista kyllä tykkään .

Tuplaespresso kirjoitti...

Nuo korvapuusti taitaa olla ruotsalaista alkuperää, mutta mitäpä siitä. Kanelisokeri tekee hyvää monenlaisille leivonnaisille ja jälkiruoille.