sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Tonnikalaa Mornay


Kyllä kannatti taas tarttua tarjoustuotteisiin. Jos tölkkitonnikalaa sattuu löytämään alle 12 €/kg kun normaalisti sen hinta halvimmillaankin on reippaasti yli kaksikymppiä, sitä kannattaa ostaa muutama tölkki vaikka ihan varastoon. Tölkkitonnikalalle löytyy aina käyttöä, kuten tähän mornaykastikkeella paranneltuun tonnikalavuokaan, jonka pinnalla on rapea, sitruunainen murukuorrute.

Resepti on kuudelle. Kaikki rakastavat kalaruokia, joista ei tarvitse poimia ruotoja. Tarvittaessa tällaisen vuokaruoan voi tehdä paistovalmiiksi etukäteen ja laittaa jääkaappiin odottelemaan. Kun ruoka on käytännössä vain kuumentamista vailla, sen voi työntää suoraan uuniin paistumaan työ- tai koulupäivän jälkeen ja ruoka on valmista nopeasti ja vaivattomasti. Kätevää.


 

Tonnikalaa Mornay

340 g  pennepastaa

1 tölkki (300g/285g)  maissinjyviä
3 tölkkiä (200g/150g)  tonnikalaa vedessä/öljyssä
100 g  tuoretta pinaattia

Rapea kuori:

30 g  voita
30 g  hienoksi raastettua gruyereä/parmesaania
1 dl  korppujauhoa/pankoa
1 tl  ihan hienoksi raastettua sitruunankuorta
0,5 tl  hienoa merisuolaa

Mornaykastike:

60 g (4 rkl)  voita
60 g (1 dl)  vehnäjauhoa
9+1 dl  maitoa
1  kanaliemikuutio
0,5 tl  sinappijauhetta
0,5 tl  sipulijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl  chilihiutaleita
hiukan valkopippuria myllystä
75 g  raastettua gruyereä/parmesaania

Pinnalle:

lehtipersiljaa
ruohosipulia tai kevätsipulia
 


 

Valmista ensin muruseos rapeaa kuorta varten. Sulata voi ja sekoita kaikki muut ainekset joukkoon tasaiseksi seokseksi. Pankosta tulee karkeampi muru, korppujauhoista hiukan hienompaa.

Laita pennepasta kiehumaan miedosti suolattuun veteen. Keitä pastaa pari minuuttia vähemmän kuin mitä paketin kyljessä lukee. Valuta pasta siivilässä, anna hiukan jäähtyä ja kaada se sitten takaisin kattilaan. Valuta maissinjyvät ja sekoita jyvät pastan joukkoon. Laita tonnikalapalat siivilään valumaan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Valmista mornaykastike. Erottele ensin maidosta 1 dl ja kuumenna se mikrossa. Sekoita kuuman maidon joukkoon kanaliemikuutio, sinappijauhe, sipuli- ja valkosipulijauhe, chilihiutaleet sekä valkopippuri ja jätä maustettu maito odottamaan. Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauho. Sekoittele pari minuuttia kunnes jauho on hiukan kypsynyt, mutta ei ruskistunut. Lisää maitoa 3-4 erässä ja sekoita kastike tasaiseksi aina välillä. Lisää viimeiseksi maustettu maito ja keitä kastiketta matalahkolla lämmöllä 10 minuuttia jotta jauhot kypsyvät kokonaan. Sekoita kastiketta koko ajan, ettei se pala pohjaan. (Jos kastike tuntuu olevan kovin paksua, sitä voi ohentaa lisäämällä maitoa.) Sulata sitten kastikkeen joukkoon juustoraaste. Lopuksi sekoita kastikkeeseen tuoreet pinaatinlehdet.

 


Revi tonnikala pieniksi paloiksi. Yhdistä keitetty pasta, maissinjyvät, mornaykastike, sekä tonnikala ja sekoita hyvin. Voitele sopivan kokoinen uunivuoka ja kaada seos vuokaan, tasoita ja ripottele muruseos pinnalle. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut. Viimeistele vuoka hienonnetulla lehtipersiljalla ja ruoho-/kevätsipulilla. Mikäli vuoka on odottanut jääkaapissa, paistoaika on hiukan pidempi, mutta senkin voi arvioida pinnan ruskistumisen asteesta.

 


 

Ei kommentteja: