maanantai 2. tammikuuta 2023

Punajuuripannacotta ja juustotikut



Uudenvuoden aterian alkuruokana oli tänä vuonna eräänlainen ”hävikistä herkuksi” punajuuripannacotta ja juustotikut. Melkein kaikkia aineksia kun sattui olemaan kaapissa ja ohueksi kaulittua pakastelehtitaikinaakin oli vielä joulun jäljiltä yksi paketti, joten nämä käytetään ennen kuin mennään kauppaan. Pääruokana oli ankanrintaa pakasteesta, joten sekin oli tavallaan ”valmiina” Stockan syyskuisten hullujen päivien jäljiltä. Siitä lisää seuraavassa postauksessa. Ensin nautiskellaan punajuuripannacottaa. Ohje on neljälle.

 

Punajuuripannacotta

1,5 dl  kermaa

2  liivatelehteä (yht. n 3,5 g)
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
250 g  keitettyjä punajuuria
40 g  hyvää sinihomejuustoa (Roquefort societe)
ripaus chilijauhetta
1 tl  limetin mehua

75 g  creme fraichea

1 rkl  piparjuuritahnaa
1 rkl  hienonnettua tuoretta tilliä + koristeet

 

Keitä ensin punajuuret täysin kypsiksi kuorineen, hiero kuori irti, jäähdytä ja leikkaa hiukan pienemmiksi paloiksi kutterin tai sauvasekoittimen kannuun.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna kerma lähes kiehuvaksi (mikrossa), puristele liivatteista vedet pois ja liuota ne huolella kuumaan kermaan.  Kaada tilkkanen liivatekermaa punajuurten joukkoon ja soseuta punajuuret tosi hienoksi. Lisää sinihomejuusto sekä hiukan lisää liivatekermaa ja pyöräytä kaikki taas sekaisin. Lisää chili, limettimehu sekä loput kermasta ja blendaa edelleen tosi hienoksi soseeksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jaa seos neljään kulhoon ja laita ne jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään.

Sekoita keskenään creme fraiche, piparjuuritahna sekä hienonnettu tilli ja laita seos jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Tarjoiltaessa lusikoi piparjuurikermaa annosten pinnalle, viimeistele tillitöyhdöllä ja tarjoile juustotikkujen kanssa.

                           


 

Juustotikut

(12 kpl)

3 levyä  ihan ohueksi kaulittua lehtitaikinaa (500 g / 8 levyä)      

1  kananmuna
parmesaanijuustoa (tai pecorinoa)

 

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Sulata lehtitaikinalevyt ja asettele ne leikkuulaudalle vierekkäin. Vatkaa kananmuna ja voitele sillä taikinalevyjen pinta. Raasta parmesaania taikinan pinnalle ja leikkaa levyt pitkittäin neljäksi suikaleeksi (=12 juustotikkua).

Nosta taikinasuikaleet uunipellille leivinpaperille ja kypsennä 220 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes juustopinta on kauniisti ruskistunut.  Tarjoile juustotikut lämpiminä punajuuripannacottan kanssa.

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Mikä alkuruoka :-0 Tuli heti nälkä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos punajuurten keittämistä ei lasketa, niin tämän helpompaa alkuruokaa on vaikea keksiä :) Maistuu jopa niillekin, jotka eivät muuten ole erityisesti punajuuren ystäviä.