maanantai 3. lokakuuta 2022

Pulla-part omppuboston korvapuustipäivälle 4.10.


Otsikossa ei ole kirjoitusvirhettä. Mielestäni pulla-part vaan sopii omppubostoniin paremmin kuin pull-apart. Tai voisiko se olla jopa pulla party.

Jos saa ison laatikollisen kotimaisia omppuja, ne täytyy käyttää heti. Ensin tein uuniomenahilloa niin paljon kuin kattilaan mahtui, paitsi että ei ne omenat siihen loppuneet. Mutta kun kohta omena toisensa jälkeen alkoi osoittaa nopean vanhenemisen merkkejä, tein niin ison omenabostonkakun (tai vähän sinne päin), että siitä riitti isommallekin porukalle. Vuokapullan, josta voi repiä erikokoisia paloja. Eräänlainen vuodenaikaan sopiva korvapuustin muunnelma.

 

Pulla-part omppuboston

taikina:

3 dl  maitoa
30 g  tuorehiivaa
120 g  sokeria                     
1 rkl  hienonnettua kardemummaa
1  muna (koko L)
700 g  vehnäjauhoa (käytä vaakaa!)
120 g  pehmeää voita
0,5 tl  suolaa

täyte:

50 g  pehmeää voita

100 g  uuniomenasosetta
300 g  kuorittuja ja ihan pieniksi kuutioiksi leikattuja omenoita
1 rkl  kanelia
1 dl  sokeria

pinnalle:

1  kananmuna (kevyesti vatkattuna)
tomusokeria, vettä ja tilkka sitruunamehua

 

Sekoita hiiva haaleaan maitoon. Lisää joukkoon sokeri sekä muna ja vatkaa ainekset sekaisin. Lisää kardemumma sekä lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää pehmeä voi sekä suola ja jatka vaivaamista muutaman minuutin ajan. Alusta taikinaan vielä loput jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.

Anna taikinan kohota kulhossaan 30-40 minuuttia kelmulla peitettynä kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Sekoita toisessa kulhossa pehmeä voi sekä uuniomenasose tasaiseksi tahnaksi. Kaada kolmanteen kulhoon omenanpalat, lisää kaneli sekä sokeri ja sekoita huolella.

 

 

Levitä kohonut taikina työtasolle pitkän suorakaiteen muotoon, noin 30-40 x 60-70 cm ja muutaman millimetrin paksuiseksi levyksi. Levitä voi-omenasosetahnaa 1/3 leveydeltä taikinan keskelle pituussuuntaan. Ripottele 1/3 omenapaloista tahnan päälle. Käännä paljas taikina toiselta pitkältä sivulta omenoiden päälle niin että nyt taikinalevy on kolmanneksen kapeampi. Levitä käännetyn taikinan pinnalle samoin ensin voi-omenasosetahnaa ja sen päälle omenapaloja. Käännä sitten taikina toiseltakin sivulta niin että levy on kolminkerroin ja kaikkien taikinakerrosten välissä on voi-omenasosetahnaa sekä omenanpaloja. Levitä jäljelle jäänyt tahna puolikkaalle taikinapinnalle, ripottele siihen loput omenapalat ja käännä taikina vielä kaksinkerroin. Taputtele taikinaa hiukan litteämmäksi. Leikkaa täytetystä taikinasta 4-5 cm viipaleita, käännä ne leikkauspuoli ylöspäin ja asettele vierekkäin leivinpaperoituun (n. 20 x 26 cm) uunivuokaan. Nostata pullaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinalla peitettynä vielä noin 30-40 minuuttia.

 


Voitele kohonneen pullan pinta vatkatulla kananmunalla. Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Jäähdytä pulla.

Sekoita tomusokerista, sitruunamehusta sekä vesitilkasta kuorrute ja valuta se raidoiksi pullan pinnalle.  Kun kuorrute on jähmettynyt, ”pulla-part” omppuboston on valmis tarjottavaksi.

 

Revi siitä!

Ei kommentteja: