Sana possuletti kuulostaa ihan italialta. Biscotti, spaghetti, filetti, possuletti, frutti, caffelatte … Mutta oikeasti, se on possua, ihan oikeaa possua.
Meitä harmitti suunnattomasti,
kun erinäisistä odottamattomista syistä jouduimme perumaan osallistumisemme ekskursiolle
Atrian tuotantolaitoksille Seinäjoelle ja Atrian yhteistyötilalle,
sikakasvattamoon Nurmoon. Lisäbonuksena olisi ollut saada kokata possuruokia kiinalaisen
kokin kanssa. Kun lisäksi jossain uutisessa kerrottiin, että Suomessa naudan-
ja broilerinlihan kulutus on kasvanut ja sianlihan laskenut, päätin ottaa
härkää kiinni sarvista eikun possua kärsästä eikun kokata jotain erilaista
possunlihasta ja mennä hallikauppiaalta kysymään, sattuisiko hänellä olemaan
kylmävarastossaan isohkoa possun kylkipalaa luineen ja nahkoineen. Mielessäni
kangasteli jostain vanhasta brittiohjelmasta poimimani ruokaohje, jossa sellaisesta kylkipalasta
oli askarreltu eräänlainen possu”paisti”. Kauppahallin lihakauppias on yleensä
ainoa, joka kykenee toimittamaan asiakkaalle kyseisen ruhonosan. Oligopolin kylmähyllyn
valmispakkauksista sellaista on turha etsiä, ja kas vain, sopiva kylkipala
oli ihan käden ulottuvilla Turun kauppahallissa Jokisen lihakaupassa. Yksi
sellainen, kiitos.
Mökkiolosuhteissa veitsiä ei ole
ihan joka lähtöön, joten katsoin lihakauppiasta kauniisti ja pyysin häntä
paloittelemaan kyljen minun tarpeisiini sopivasti. Ensin kauppias leikkasi irti
kylkiluut, jotka grillasin myöhemmin. Sitten hän leikkasi kyljen pitkittäin
kahdeksi samankokoiseksi, kapeaksi palaksi. Lopuksi kauppias irrotti lihoista kamaran,
jotka pakastin tulevaa käyttöä varten. Tästä se lähtee, possuletti.
Possuletti
50-60
cm leveä pala possunkylkeä
maustekastike
4
rkl sinappijauhetta
3
rkl ruokokidesokeria
3
rkl hunajaa
2
rkl soijakastiketta
2
rkl omenaviinietikkaa
suolaa
ja mustapippuria
Leikkaa
possunkyljestä ensin pois luut ja sen jälkeen jaa se veitsellä kahdeksi
kapeaksi, pitkäksi suikaleeksi. Irrota nahka (=kamara) mahdollisimman ohuelti. Tai
anna lihakauppiaan tehdä työ puolestasi. Mausta liha molemmin puolin suolalla
ja mustapippurilla.
Aseta
kylkipala kerrallaan leikkuulaudalle ja leikkaa se kolmeksi yhtä kapeaksi
suikaleeksi siten, että suikaleet jäävät toisesta päästä kiinni toisiinsa (”letti”).
Letitä liha mahdollisimman tiukalle letille ja kiinnitä suikaleet toisesta
päästä joko narulla tai cocktailtikuilla. Tee toinen letti samoin. Sekoita
maustekastikkeen ainekset keskenään ja sivele possuletit kastikkeella.
Kypsennä
possuletit uunissa 180 asteessa noin 1-1,5 tuntia. Sivele paistamisen aikana
muutaman kerran maustekastikkeella.
Anna
possuletin vetäytyä vartin verran, minkä jälkeen siitä voi leikata ”pullasiivuja”
lautasille tai tarjoiluvadille.
Jos/kun
possuletistä jää jotain, se on hyvää seuraavanakin päivänä grillattuna tai
viipaleina pannulla paistettuna.
Mikäli tällaista possunkylkeä ei ole saatavilla, kylkeä vähärasvaisempi Atrian fileelankku sopii tähän
ruokalajiin erinomaisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti