tiistai 10. heinäkuuta 2018

PossulettiSana possuletti kuulostaa ihan italialta. Biscotti, spaghetti, filetti, possuletti, frutti, caffelatte … Mutta oikeasti, se on possua, ihan oikeaa possua.

Meitä harmitti suunnattomasti, kun erinäisistä odottamattomista syistä jouduimme perumaan osallistumisemme ekskursiolle Atrian tuotantolaitoksille Seinäjoelle ja Atrian yhteistyötilalle, sikakasvattamoon Nurmoon. Lisäbonuksena olisi ollut saada kokata possuruokia kiinalaisen kokin kanssa. Kun lisäksi jossain uutisessa kerrottiin, että Suomessa naudan- ja broilerinlihan kulutus on kasvanut ja sianlihan laskenut, päätin ottaa härkää kiinni sarvista eikun possua kärsästä eikun kokata jotain erilaista possunlihasta ja mennä hallikauppiaalta kysymään, sattuisiko hänellä olemaan kylmävarastossaan isohkoa possun kylkipalaa luineen ja nahkoineen. Mielessäni kangasteli jostain vanhasta brittiohjelmasta poimimani ruokaohje, jossa sellaisesta kylkipalasta oli askarreltu eräänlainen possu”paisti”. Kauppahallin lihakauppias on yleensä ainoa, joka kykenee toimittamaan asiakkaalle kyseisen ruhonosan. Oligopolin kylmähyllyn valmispakkauksista sellaista on turha etsiä, ja kas vain, sopiva kylkipala oli ihan käden ulottuvilla Turun kauppahallissa Jokisen lihakaupassa. Yksi sellainen, kiitos.

Mökkiolosuhteissa veitsiä ei ole ihan joka lähtöön, joten katsoin lihakauppiasta kauniisti ja pyysin häntä paloittelemaan kyljen minun tarpeisiini sopivasti. Ensin kauppias leikkasi irti kylkiluut, jotka grillasin myöhemmin. Sitten hän leikkasi kyljen pitkittäin kahdeksi samankokoiseksi, kapeaksi palaksi. Lopuksi kauppias irrotti lihoista kamaran, jotka pakastin tulevaa käyttöä varten. Tästä se lähtee, possuletti.Possuletti

50-60 cm  leveä pala possunkylkeä
maustekastike
4 rkl sinappijauhetta
3 rkl ruokokidesokeria
3 rkl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa possunkyljestä ensin pois luut ja sen jälkeen jaa se veitsellä kahdeksi kapeaksi, pitkäksi suikaleeksi. Irrota nahka (=kamara) mahdollisimman ohuelti. Tai anna lihakauppiaan tehdä työ puolestasi. Mausta liha molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla.


Aseta kylkipala kerrallaan leikkuulaudalle ja leikkaa se kolmeksi yhtä kapeaksi suikaleeksi siten, että suikaleet jäävät toisesta päästä kiinni toisiinsa (”letti”). Letitä liha mahdollisimman tiukalle letille ja kiinnitä suikaleet toisesta päästä joko narulla tai cocktailtikuilla. Tee toinen letti samoin. Sekoita maustekastikkeen ainekset keskenään ja sivele possuletit kastikkeella.

Kypsennä possuletit uunissa 180 asteessa noin 1-1,5 tuntia. Sivele paistamisen aikana muutaman kerran maustekastikkeella.


Anna possuletin vetäytyä vartin verran, minkä jälkeen siitä voi leikata ”pullasiivuja” lautasille tai tarjoiluvadille.

Jos/kun possuletistä jää jotain, se on hyvää seuraavanakin päivänä grillattuna tai viipaleina pannulla paistettuna.

Mikäli tällaista possunkylkeä ei ole saatavilla, kylkeä vähärasvaisempi Atrian fileelankku sopii tähän ruokalajiin erinomaisesti.


Ei kommentteja: