lauantai 6. heinäkuuta 2024

Kaalipata on kevyttä ja edullista kesäruokaa


Kesällä kaiken ei tarvitse olla grillattua. Varhaiskaali on helppo raaka-aine, joka kypsyy todella nopeasti. Kaalipata valmistuu melkein kuin itsekseen – kunhan kaikki kasvisten pilkkomiset on ensin tehty, mikä sekään ei kestä ylivoimaisen kauan. Kannattaa tehdä iso annos, josta on syötävää toiseksikin ateriaksi tai vaikka pakkaseen. Tästä reseptistä riittää 4 - 5 nälkäiselle.

 

Kaalipata kesäkaalista ja jauhelihasta

 

1                    iso varhaiskaali (n 1000 g)
200-250 g     karkeasti raastettua porkkanaa
3                    uutta sipulia
2                    valkosipulinkynttä
400 g             vähärasvaista naudan jauhelihaa
1 rkl               rypsiöljyä
2 tl                 suolaa
0,5 tl              rouhittua mustapippuria
2 tl                 kuivattua meiramia (tai 2 rkl tuoretta)
1 tl                 kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta)
5 dl                vettä
1 dl                riisiä
1                    lihaliemikuutio
2 rkl              siirappia

 

Leikkaa kaali suikaleiksi, sipulit varsineen kuutioiksi ja valkosipuli viipaleiksi. Raasta porkkanat raastimen karkealla puolella.

Kuumenna isossa (min. 5 litran) kattilassa 1-2 rkl rypsiöljyä ja kuullota siinä sipulit. Kun sipuli on pehmeää, lisää jauheliha ja ruskista se sipulin joukossa yhdessä valkosipulin kanssa. Lisää suola, mustapippuri, meirami sekä timjami ja sekoita. Lisää kaali sekä vesi, kääntele ainekset sekaisin ja anna kiehua 5 minuuttia. Kun kaali on hiukan pehmennyt ja tiivistynyt, lisää joukkoon riisi, lihaliemikuutio pieninä murusina sekä siirappi. Sekoita ja keitä 5 minuuttia. Lisää sitten raastettu porkkana, sekoita ja anna padan hautua vielä noin 15 minuuttia.

Tarjoa kaalipata puolukoiden/puolukkahillon kanssa. Kuten kaikki kaaliruoat, maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä.

 

torstai 4. heinäkuuta 2024

Raparperikiisseli ja muita helppoja raparperijälkkäreitä

Raparperikausi jatkuu vielä. Nyt kun erilaiset raparperipiirakat on leivottu, voi käyttää raparperia myös helppojen ja herkullisten jälkiruokien valmistamiseen. Raparperikiisseli on klassikko, jota täytyy keittää ainakin kerran kesässä.

 


Bonuksena muutama muukin helppo jälkiruokaresepti, jossa raparperi on pääosassa.

 

 

Raparperikiisseli

 

7-8 dl             raparperikuutioita
8 dl                vettä
1,5 dl             sokeria
¼ tl                suolaa

1 dl                vettä

4 rkl               perunajauhoa

 

Raparperikiisselin väri riippuu siitä onko raparperinvarret kuorittu vai ei. Kuoren kanssa kiisselistä tulee enemmän tai vähemmän punertavaa, mutta kuorituista kauniin vihreä. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, suola, raparperit ja keitä niitä välillä sekoitellen 10-15 minuuttia kunnes raparperit ovat soseutuneet. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään, nosta raparperikattila hetkeksi pois lämmöltä ja valuta nestemäinen perunajauhoseos kuuman keitoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Nosta kattila takaisin lämmölle ja anna kiisselin kiehahtaa vielä kerran koko ajan sekoittaen.
 
Nauti raparperikiisseli hyvin jäähtyneenä pehmeän jäätelön, kerman tai kermavaahdon kanssa.

 

 

Helppo raparperimousse  (6-8 annosta)

 

300 g             raparperia
0,5 tl              suolaa
0,5 dl             vettä
 
yhden             sitruunan mehu
1 tölkki          (n. 400 g) makeutettua kondensoitua maitoa
3 dl                kuohukermaa

viimeistelyyn

sokeroimatonta raparperisosetta
pistaasirouhetta ja/tai valkosuklaarouhetta

 

Valmista ensin raparperisose. (Sokeroimatonta raparperisosetta kannattaa tehdä valmiiksi pakastimeen erilaisia raparperiruokia varten.) Leikkaa raparperit noin sentin kuutioiksi. Mittaa kattilaan 300 g raparperia sekä 0,5 tl suolaa ja 0,5 dl vettä. Keitä aineksia pienellä lämmöllä 10-15 minuuttia tai kunnes kaikki raparperi on soseutettavissa.

Mittaa raparperisoseesta 200 grammaa kulhoon sitruunamehun, kondensoidun maidon sekä kuohukerman kanssa. Vatkaa seosta sähkövatkaimella kunnes se sakeutuu. Tähän menee aikaa noin kymmenisen minuuttia.

Annostele raparperimousse jälkiruokakulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään 15-30 minuutin ajaksi. Viimeistele annokset raparperisoseella sekä pistaasirouheella ja/tai valkosuklaalastuilla.

 

 

Raparperivispipuuro, valkosuklaata ja

minttukermavaahtoa

 

1 l                  vettä
400 g             raparperia
2 dl                sokeria
1,5 dl             mannasuurimoita
1/4 tl              suolaa

jääkaappikylmää valkosuklaata

2 rkl               hienonnettua tuoretta minttua
2 dl                kuohukermaa
1 rkl               sokeria

 

Laita kattilaan vesi, raparperit ja sokeri ja anna kiehua 5-10 minuuttia kunnes raparperit ovat hajonneet. Lisää suola ja mannasuurimot koko ajan vatkaten ja keitä toiset 5-10 minuuttia kunnes puuro on valmista. Anna puuron jäähtyä.

Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja sekoita joukkoon hienonnettu minttu. Rouhi valkosuklaa kohtalaisen hienoiksi muruiksi. Kasaa annokset ja koristele vielä kokonaisella mintunlehdellä.

 

 

Pähkinäinen raparperimurupaistos

 

200 g            raparperia kuorittuna ja ohuelti viipaloituna
2 rkl              ruokokidesokeria
ripaus            suolaa
0,5 rkl           perunajauhoa

1 + 2 rkl        pehmeää voita

2 rkl              vehnäjauhoa
3 rkl              kaurahiutaleita
2 rkl              cashewpähkinärouhetta (muutkin pähkinät kelpaavat)
ripaus            suolaa
1/4 tl             hienonnettua kardemummaa
3 rkl              ruokokidesokeria

 

Kaada muovipussiin sokeria, suolaa sekä perunajauhoa ja lisää raparperipalat. Hölskytä ainekset sekaisin. Voitele pieni uunivuoka ruokalusikallisella voita ja kaada siihen maustetut raparperit.

Sekoita keskenään 2 rkl pehmeää voita, vehnäjauhot, kaurahiutaleet, cashewrouhe, ripaus suolaa, kardemumma sekä ruokokidesokeri. Ripottele seos raparperipalojen päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, jolla paistoajalla raparperit vielä pysyvät koossa. Pidempi paistoaika tekee raparpereista sosetta. Tarjoile murupaistos hiukan lämpimänä..