keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Raparperijuustokakulla kesään


Tästä tuli nyt ihan huippu! Pienet lapset ovat yleensä kaikkein rehellisimpiä kriitikkoja ja tässä tapauksessa Albert 5 v. olisi varmaan tyhjentänyt ihan yksin tämän, ja ehkä toisenkin vuoallisen raparperijuustokakkua :-) Kyllä kannatti kaivaa pakastimesta se viimeinen rasiallinen viimevuotista raparperia ja leipoa.

Ainoa harmituksen aihe aina näissä raparpereissa on soseen epämääräisen ruskehtava väri. Sitä voi korjailla elintarvikevärillä vihertäväksi tai punaisemmaksi, mutta sopivaa väriainetta ei nyt sattunut olemaan käytössä. Onneksi tylsä väri ei korreloi makuun. Olisi silti kiva tietää, mistä saisi sellaisia oikeasti kauttaaltaan punavartisia raparpereja, tai ehkä jopa pari taimea mökin pihalle istutettavaksi. Tuo yleisin lajike, Viktoria, kun on pinnalta vähän punertava ja sisältä vihertävä, niin kypsennyksen lopputulos on yleensä jokin tällainen vihertävänkukertava.

(Tähän juustokakkuun käytettävän raparperisoseen voi halutessaan maustaa teelusikallisella joko raastettua appelsiininkuorta tai raastettua tuoretta inkivääriä. Maku tuntuu voimakkaana soseen joukossa, mutta kun kakku on paistettu valmiiksi ja jäähdytetty, se maistuu vain ihan aavistuksen verran taustalla.)

 

Raparperijuustokakku

 

* pohja
220 g             Digestive keksejä
50 g               kuorittuja suolapaahdettuja pistaaseja
80 g               voita sulatettuna

* raparperisose

300-350 g     raparperipaloja
2 rkl              vettä
150 g             sokeria
1 rkl              sitruunamehua
ripaus            hienonnettua kardemummaa
1 rkl              maissitärkkelystä
2 rkl              vettä
     (soseen voi lisämaustaa joko
     1 tl raastettua appelsiininkuorta tai
     1 tl raastettua tuoretta inkivääriä)

* juustotäyte

500 g             Philadelphia tuorejuustoa (täysrasvainen)
130 g             sokeria
3                    kananmunaa
1 rkl              maissitärkkelystä
3 rkl              vaniljakreemijauhetta
150 g             creme fraichea

 

Kuori pistaasit ja rouhi ne morttelissa ihan hienoksi muruksi. Murskaa digestivekeksit hienoksi muruksi. Kaikkein helpoiten se sujuu yleiskoneen kutterissa. Yhdistä digestive- ja pistaasimurut ja valuta joukkoon voisula. Sekoita voimakkaasti kunnes aineksista on muodostunut tasaisen kosteahko seos. Painele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille mahdollisimman tasaisesti ja tiiviisti, ja laita vuoka sitten jääkaappiin. Jotkut reseptit opastavat paistamaan pohjaa 10 minuuttia, mutta siinä on aina vaarana että pohja kovettuu liikaa, jolloin valmista piirakkaa on tosi ikävä leikata. Kyllä se pohja näinkin kovettuu jääkaapissa ihan hyvin.

Valmista raparperisose. Mittaa kattilaan raparperipalat, vesi, sokeri, kardemumma sekä sitruunamehu ja keitä kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella ja anna seoksen jäähtyä hetken.  Mittaa yhteen maissitärkkelys, vesi sekä 2 rkl sosetta ja sekoita ne huolella raparperisoseen joukkoon. Kuumenna sosetta koko ajan voimakkaasti sekoittaen kunnes se saostuu. (Lopuksi raparperisoseen voi halutessaan lisämaustaa appelsiininkuorella tai inkiväärillä.) Sekoita huolella ja jäähdytä sose kädenlämpöiseksi. (Soseen voi värjätä kauniimman väriseksi punaisella tai vihreällä elintarvikevärillä.)

Mittaa kulhoon tuorejuusto ja vatkaa se notkeaksi. Kun tuorejuusto on pehmeää, vatkaa joukkoon ensin sokeri ja sen jälkeen kananmunat. Sekoita keskenään maissitärkkelys sekä vaniljakreemijauhe ja ripottele se tuorejuuston pinnalle. Vatkaa ainekset voimakkaasti sekaisin. Lopuksi lisää creme fraiche ja sekoita täyte tasaiseksi.

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen ja iso uunipelti keskitasolle.

Lusikoi keksipohjan päälle ensin puolet tuorejuustotäytteestä, minkä jälkeen tiputtele tuorejuuston päälle nokareina puolet raparperisoseesta. Sitten loppu tuorejuusto isoina nokareina ja viimeksi loppu raparperisose samoin lusikallinen kerrallaan. Sekoita täytteet cocktailtikulla tms pyörteiksi.

Nosta piirakkavuoka uunipellin päälle ja anna juustokakun kypsyä 60 minuuttia. Täyte on tuolloin hyytynyt, mutta edelleen ”hyllyvää”. Sammuta uuni, avaa luukku raolleen ja anna vuoan olla uunissa vielä toiset 60 minuuttia.

Nosta sitten juustokakku jäähtymään ensin tunniksi huoneenlämpöön ja lopuksi vähintään neljäksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

 

Ei kommentteja: