sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Pissaladière -kierteet briossitaikinasta

Blogissamme on yksi pissaladière resepti kymmenen vuoden takaa, joten ehkä olikin jo aika tehdä se uudelleen, mutta tällä kertaa hiukan eri tavalla. Tuo pastry chef Anna Higham’in briossitaikinan resepti nimittäin jatkuu valmistamalla siitä pellillinen pissaladièrekierteitä. Perinteisessä pissaladièressä taikinapohjan päälle levitetään haudutettua sipulia, koristellaan se sardelleilla sekä mustilla oliiveilla, ja paistetaan kuten pizza - ja sehän onkin eräänlainen pizza, provencelainen pizza.

Nimi tulee sardellitahnaa tarkoittavasta sanasta pissalat. Tässä uudessa versiossa makuaineet leivotaan taikinan sisään kuten korvapuustissa. Juomana kuiva rosee täydentää hienosti suolaista kalaisuutta.

 

Pissaladière –kierteet

 

½ annosta     briossitaikinaa (resepti)
75 g + 25 g   suolatonta voita
1 rkl              oliiviöljyä
1                    laakerinlehti
hiukan           suolaa ja mustapippuria myllystä
700 g             viipaloitua sipulia (punasipulia ja salottisipulia)
100 g             kivettömiä mustia oliiveja
100 g (netto) sardellifileitä (2 tölkkiä)
hiukan           vehnäjauhoa
 

Kuori sipulit ja viipaloi ne ohuelti. Sulata 75 g voita paksupohjaisessa kattilassa, lisää oliiviöljy sekä laakerinlehti. Lisää sipulit ja mausta ripauksella suolaa sekä mustapippuria. Lisää 2 rkl vettä, sekoita huolella ja peitä kattila tiiviillä kannella. Hauduta sipulia miedolla lämmöllä noin puoli tuntia kunnes sipuli on täydellisen pehmeää ja jo hiukan makeaa. Poista kansi ja hauduta sipuleita vielä 30-45 minuuttia kunnes ne alkavat ruskistua ja neste haihtuu pois. Valuta sardellifileet ja säästä myös öljy. Sitä tarvitaan myöhemmin. Hienonna oliivit sekä sardellifileet ja sekoita ne sipulimassan joukkoon. Tarkista mausteiden määrä. Sardelli on niin suolaista, että seos tuskin enää tarvitsee lisäsuolaa. Jäähdytä täyte huoneenlämpöiseksi.

Taittele peltisen uunivuoan pohjalle leivinpaperi. Ripottele hiukan jauhoja leipomistasolle ja kauli briossitaikina noin 25 x 36 cm suorakaiteeksi. Levitä täyte tasaisesti taikinan pinnalle. Kääri taikina tiiviisti kuten kääretorttu aloittaen pitkältä sivulta. Leikkaa pötköstä 12 kpl keskenään saman paksuisia kiekkoja ja aseta kiekot vieri viereen uunivuokaan. Peitä vuoka kevyesti ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

Kypsennä pissaladière –kierteitä uunin keskitasolla 220°C lämmössä noin 20 – 25 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Sillä välin kun kierteet paistuvat, sulata 25 g voita ja sekoita se sardellien öljyn kanssa. Sivele kierteet öljyllä heti kun ne on otettu uunista. Tarjoile hiukan lämpiminä kuivan roseeviinin kanssa.

p.s. Sen verran voisin seuraavalla kerralla muuttaa (parannella?) reseptiä, että lisäisin sipuleiden joukkoon pari oksaa tuoretta timjamia antamaan hiukan lisämakua.

 

Ei kommentteja: