tiistai 25. syyskuuta 2018

Oktoberfest on hyvä syy tutustua erilaisiin oluisiin

#lidloktoberfest
Syys-lokakuun vaihde on olutjuhla Oktoberfestin aikaa. Oktoberfest järjestettiin ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 1810 kruununprinssi Ludwig Baijerilaisen ja Therese von Sachsen-Hildburghausenin häiden kunniaksi. Siitä muodostuikin perinne, pariviikkoinen olutfestivaali, jota vietetään tänä vuonna jo 185. kerran. Oktoberfest on yksi Münchenin kuuluisimmista tapahtumista ja kuten kaikki hyvät asiat, juhlan vietto on levinnyt muuallekin maailmaan. Oktoberfestiin kokoonnutaan yhteen isolla porukalla, syödään hyvin ja juodaan olutta palanpainikkeeksi. Siis täydellinen vastakohta suomalaiselle kalsarikännille. Täällä pimeässä pohjolassa olemme omaksuneet vasta oluenjuonnin, mutta eiköhän näistä kahdesta muustakin, yhteisöllisyydestä ja syömisestä, vielä jonain päivänä tule meille luontaista toimintaa.

Saimme LIDLiltä kutsun saapua Oktoberfestin hengessä maistelemaan erityyppisiä oluita ja oppimaan, miten niitä voi yhdistää erilaisten ruokien kanssa. Innostavan luennon aiheesta meille piti – kukapa muukaan kuin – eräs Suomen johtava olutasiantuntija, Anikó Lehtinen.

Oluttasting noudatteli periaatteessa samaa kaavaa kuin viinitastingit. Suurin ero oli se, että olut niellään eikä syljetä pois, kuten viinitastingissa on tapana tehdä.  

Pöydässä oli erilaisia juustoja, makkaroita, suklaata, sipsejä ja muita erilaisia perusmakuja edustavia syötäviä. Niitä testattiin neljän eri oluen kanssa maistellen, miten oluen maku muuttuu maistettaessa sellaisenaan ja eri ruoka-aineiden yhteydessä.Anikón ehdotus kotona pidettävistä oluttastingeista on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen ajatus. Jos neljä henkilöä kukin ostaa kolme keskenään erityyppistä olutta, koko porukka saa maisteltavaksi yhteensä 12 pullollista erilaisia oluita. Kun näiden kanssa laitetaan tarjolle jotain kaikista perusmauista, suolaista, hapanta, makeaa, kitkerää, umamista, (ja rasvaista,) jokainen voi itse testata mikä olut toimii parhaiten minkäkin kanssa. Erilaisia makkaroita, juustoja, suklaita, suolapähkinöitä, perunalastuja, kinkkuja, savukalaa, simpukoita, yrteillä maustettuja lihoja, pretzeleitä, leivonnaisia, … Jokin ruoka-aine korostaa oluen makua, jokin onnistuu tekemään mausta ihan pliisua. Ei riitä, että joku muu kertoo mitä tapahtuu. Makuasiat pitää itse kokeilla.

Minä, joka en ymmärrä oluista yhtään mitään, sain tapahtumasta lisää uskallusta ruoan ja oluen yhdistämiseen. Jääkaappiin tulee vastedes jotain muutakin kuin tsekkiläistä pilsiä. Ai niin, ja sekin vielä että jääkaappilämpötila ei aina ole oluelle optimaalinen tarjoilulämpötila, vaikka suomalaiset ovatkin tottuneet sellaiseen.

Voisin siis kokeilla vaikkapa

vehnäolutta, suodattamattoman samean vaaleaa ja hedelmäistä pintahiivaolutta
tulisen aasialaisen ruoan kanssa
pale alea, vaaleahkoa ja miedon makeaa pintahiivaolutta  
läskisoosille
vaaleaa lageria, raikasta ja aromaattisesti humaloitua pohjahiivaolutta
rasvaiselle makkaralle ja noutopöytään
tummaa lageria, miedosti paahteista pohjahiivaolutta
syksyn hirvipadan kanssa
amber olutta, meripihkaankeltaista ja makean maltaista olutta
kasvisgratiinille
IPAa, voimakkaan katkeraa mutta hedelmäistä pintahiivaolutta
                     hampurilaiselle
APAa, hedelmäisen ja sitruksisen humalaista pintahiivaolutta
                     paistetulle lohelle
portteria, tumman paahteista, katkeraa ja voimakkaan makuista pintahiivaolutta
                     suklaamousselle ja maltaisille jälkiruoille
tai jotain muita mielenkiintoisia yhdistelmiä. Ja ei muuta kuin ostoksille.p.s. Tee itse omat pretzelisi. Maanmainio pretzelreseptimme löytyy täältä.
Ei kommentteja: