Ranskalaisittain tämä ruoka on nimeltään Parmentier de confit de canard, mutta suomalaisittain sitä voidaan kutsua nyhtöankkavuoaksi. TV-kokki ja ravintoloitsija Rick Stein teki tämän tapaisen ranskalaisversion brittiläisestä cottage pie’sta ohjelmassaan ranskanmatkansa innoittamana. Konfitoituja ankankopipia on Suomessakin myynnissä ja näillä on todella pitkä säilyvyysaika, kuten täyssäilykkeillä muutenkin. Tässä käytin purkin (1350 g) Rougien ankankoipia. Ankkapurkin hinta vaihtelee kauppiaasta riippuen 19,90 – 41,95 euron välillä, joten kannattaa katsoa mistä ostoksensa tekee.
Paitsi että näistä valmiiksi kypsennetyistä ankankoivista saa erinomaista ruokaa, myös purkin sisältämä ankanrasva voidaan käyttää uudelleen paistorasvana voin sijasta. Tämä ei ole maksettu mainos millekään reseptissä mainitulle tuotteelle.
Nyhtöankkavuoka
Maustesekoitus
Ylikypsiksi omassa rasvassaan kypsennetyt ankankoivet on säilötty kypsennyksessä käytettyyn ankanrasvaan ja ankanrasva on liukkaampaa kuin voiteluöljy. Avaamisen yhteydessä rasvaa yleensä roiskahtaa ympäriinsä. Jos sitä tipahtaa vaikka lattialle, se kulkeutuu joka paikkaan sukanpohjissa. Avaa ankkapurkki siis varovasti esimerkiksi tiskialtaassa ja nosta ankankoivet varovasti paistinpannulle niin että rasva jää säilyketölkkiin. Kaada tölkkiin jäänyt rasva isohkoon kannelliseen lasitölkkiin ja laita jääkaappiin. Rasvaa voi käyttää myöhemmin esimerkiksi perunoiden, kanan tms paistamiseen.
Koskapa ankka on jo valmiiksi hitaasti kypsytettyä, ja kun koipia lämmittää hieman pannulla niin että rasva sulaa, on helppo sormin irrottaa lihat luistaan ja nahasta ja samalla hienontaa ne kulhoon nyhtöankaksi. Hylkää luut ja nahka. Varo pienien terävien luiden joutumista ankkamassan joukkoon. Ota pannulta talteen sulanut ankanrasva.
Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
Hienonna sipuli ja purjo. Kuullota ne samalla pannulla parissa ruokalusikallisessa ankanrasvaa
”Valmista” muusi pakkauksen ohjeen mukaan ( 1 dl maitoa/törppö ) ja 7 min/ törppö mikrossa. Sekoita kunnolla törpössä ja lisää samalla ½ tl maustesekoitusta ja 50 g raastettua juustoa/törppö.
Voitele uunivuoka ankanrasvalla (milläs muulla, koska sitä nyt kerrankin on) ja siirrä vuoan pohjalle ankkasekoitus ja laita pakasteherneet suoraan pakkasesta ankan päälle ja sekoita vähän. Kun muusit ovat valmiit niin päällystä ankkasekoitus tasaisella kerroksella.
Laita vuoka sitten uuniin n. 20–30 minuutiksi eli kunnes pinta näyttää hyvältä (kaikki aineksethan ovat jo kypsiä).
Ota ulos uunista, anna vetäytyä jonkin aikaa ja nauti sitten vaikkapa raikkaan salaatin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti