sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Pasta Finlandese eli (ei ihan) tavallinen lihamakaronilaatikko valkohäntäpeuran jauhelihasta



Paluu arkeen kaikkien juhlapyhien jälkeen tapahtui paistamalla vuoallinen lihamakaronilaatikkoa. Kun pakastimessa oli neljänsadan gramman paketti valkohäntäpeuran jauhelihaa, se sopi hyvin käyttää tähän tarkoitukseen. Pelkästä peuran jauhelihasta on hiukan haastavaa tehdä ruokaa, sillä peuran liha on melko kuivaa, mutta lihamakaronilaatikkoon eli ”pasta finlandeseen”  se soveltuu erinomaisesti kun rasvattomuuden kompensoi sopivalla määrällä ruokaöljyä ja voita. Ja koska on kyse riistaeläimestä, maustoin laatikon sopivan metsäiseksi katajanmarjalla, timjamilla ja rosmariinilla.

 

Pasta Finlandese valkohäntäpeuran jauhelihasta

 

400 g             pussi tavallista makaronia
2,5 l               vettä
1                    lihaliemikuutio
2 tl                suolaa
1 rkl              ruokaöljyä

2 + 3 rkl        voita

8                    katajanmarjaa
1 tl                 kuivattua timjamia
1 tl                 kuivattua rosmariinia
1 iso              punasipuli
400 g             valkohäntäpeuran jauhelihaa
1 rkl              soijakastiketta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
valkopippuria myllystä

3                    munaa

5 dl                maitoa
2 dl                ruokakermaa

nokare voita vuoan voitelemiseen

 

Kaada kattilaan vesi, lihaliemikuutio sekä 2 tl suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, lisää makaronit ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (tässä 8 min). Valuta makaronit ja kaada takaisin kattilaan. Lisää ruokaöljy ja sekoita.

Kuori ja kuutioi punasipuli. Murskaa katajanmarjat. Sulata 2 rkl voita pannulla, lisää katajanmarjat, timjami sekä rosmariini ja kuullota niitä hetki matalahkolla lämmöllä. Lisää pannulle sitten sipulikuutiot ja kuullota mausteiden kanssa pehmeäksi. Kaada seos kattilaan keitettyjen makaronien joukkoon.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Lisää pannulle 3 rkl voita ja ruskista siinä jauheliha. Paiston loppuvaiheessa sekoita joukkoon soijakastike. Mausta liha suolalla, musta- ja valkopippurilla ja sekoita kattilassa muiden ainesten kanssa. Maistele tässä vaiheessa tarvitseeko seos lisää suolaa tai pippureita ja lisää tarvittaessa.

Kaada ainekset voideltuun uunivuokaan. Vatkaa kulhossa munat, maito sekä ruokakerma ja kaada seos lihamakaroniseoksen päälle. Paista laatikkoa 200 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

 

Ei kommentteja: