Madekausi on taas parhaimmillaan,
joskin jäätilanne saattaa haitata pyyntiä. Joulun suosikkilaite air fryer käy
mateenkin valmistamiseen.
Perinteiset mademuhennos ja -keitto ovat toki aina herkullisia, mutta välillä kannattaa kokeilla myös jotain uutta. Näiden kalapuikkojen tekeminen on todella helppoa kokonaisesta ruodottomasta madefileestä. Meillä oli runsaan kahden kilon made, josta oli nahka poistettu. Irrotin siitä veitsellä parhaat fileet ja loput, ranka päineen, käytettiin madekeittoon.
Kalafileet leikkasin kalapuikon
kokoisiksi paloiksi, jotka leivitin normaalisti ensin vehnäjauhoilla, sitten
vispatulla kananmunalla ja lopuksi hienolla merisuolalla ja rouhitulla
valkopippurilla maustetuilla pankojauhoilla. Kypsensin sitten ne kolmessa
erässä pienellä Philipsin airfryerillä. Ei mitään papereita, vaan väljästi
asetellen suoraan ritiläkoriin, eikä ollut mitään tarvetta välillä edes käännellä
niitä. Mateelle sopii mielestämme paremmin muusi kuin ranskalaiset ja kalapuikkoannoksen
täydentää nopeatekoinen tartarkastike. Kannattaa kokeilla!
Madefileestä kalapuikot airfryerissa
2 - 2,5 kg made (nahka poistettu)
1 dl vehnäjauhoa
2 kananmunaa
2,5 dl panko korppujauhoja
hienoa merisuolaa maun mukaan
valkopippuria myllystä maun mukaan
Irrota mateesta fileet ja leikkaa ne
kalapuikon kokoisiksi paloiksi. Mausta palat suolalla ja valkopippurilla. Mittaa
yhteen pieneen astiaan vehnäjauho. Riko toiseen astiaan kananmunat ja vatkaa ne
kunnolla sekaisin. Kolmanteen astiaan mittaa pankojauhot ja mausta hienolla merisuolalla
sekä valkopippurilla. Kalan maku kypsennettynä tulee parhaiten esille kun siinä
on sopivasti suolaa, ja kun sekä kala että panerointiin käytettävä pankojauho on
maustettu, suola jakaantuu kalapuikoille tasaisesti.
Taputtele kaikki kalapalat ensin kauttaaltaan vehnäjauhoissa. Sitten upota palat yksi kerrallaan ensin vatkattuun kananmunaan ja kierittele maustetuissa pankojauhoissa. Kaksi haarukkaa on paras työväline tähän tarkoitukseen.
Asettele paneroituja kalapuikkoja väljästi
airfryerin koriin ja kypsennä 200 asteessa 8 minuuttia. Jatka uudella erällä
niin paljon kuin kalaa riittää. Mitään papereita ei kannata laittaa airin
koriin estämään ilmankiertoa.
Tartarkastike
2 dl (kaupan
tai kotitekoista) majoneesia
1 maustekurkku
2 rkl hienoksi
silputtua sipulia
2 rkl kapriksia
2 rkl tillisilppua
2 rkl ruohosipulisilppua
1 tl sitruunamehua
hiukan hienoa merisuolaa
hiukan valkopippuria myllystä
Leikkaa maustekurkku ihan pieniksi
paloksi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna makuuntua
viileässä noin tunnin ajan ennen käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti