torstai 26. syyskuuta 2019

Pasta agnolotti al prosciutto e ricotta ja salvia-tomaattikastike


Valmistimme pitkästä aikaa kotitekoista pastaa, ja pastan muoto oli nimeltään agnolotti. Tämä pastamuoto on hiukan huonommin tunnettu kuin ravioli tai tortellini, mutta mielestäni jopa helpompi tehdä kun nuo tunnetummat. Pastataikinaresepti on varastettu uusimman Masterchef Australian George Colombaris'n Master classista (kausi 11 jakso 9), täyte on mietitty ihan itse ja kastike sisältää kaikki parhaat italialaisen pastakastikkeen elementit; olio, aglio, prezzemolo, tomato & salvia.


Pasta agnolotti al ricotta e prosciutto

pastataikina:
2,5 dl  ”00” -vehnäjauhoa
1 kokonainen muna + 2 keltuaista
vajaa 0,5 tl  suolaa
ihan pikku liraus oliiviöljyä

täyte:
70-80 g parmankinkkua
20 g eli n 1 dl erittäin hienoksi raastettua parmesaania
250 g ricottaa
(hienoa merisuolaa)
mustapippuria myllystä

Valmista ensin pastataikina. Aseta terät paikoilleen yleiskoneen kutterin kulhoon. Mittaa kulhoon jauhot ja lisää munat/keltuaiset sekä suola ja varovasti oliiviöljyä. Käynnistä kutteri ja kun aineksista on muodostunut tasainen muruseos, ota pastataikina ulos kulhosta. Kaada taikina työtasolle ja vaivaa se kiinteäksi, mutta joustavaksi palloksi. Kääri taikina tuorekelmuun siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Leikkaa paperinohuet parmankinkkuviipaleet ihan pieneksi muruksi. Lisää raastettu parmesaani ja sekoita. Lisää sitten ricotta ja sekoita ainekset tahnaksi. Kinkussa ja parmesaanissa on suolaa, joten maista täytettä ennen kuin lisäät mitään. Rouhi täytteen joukkoon maun mukaan mustapippuria ja sekoita hyvin. Lusikoi täyte pursotuspussiin.

Leikkaa pastataikina kahteen osaan. Kääri toinen puolikas takaisin kelmuun ja kauli toisesta puolikkaasta pastakoneella mahdollisimman ohut, pitkä pastalevy. Jauhota pasta ohuelti molemmin puolin, niin se ei tartu työtasoon.

Leikkaa pursotuspussin kärki auki ja pursota täytettä koko pastalevyn pituudelta parin sentin päähän taikinalevyn toisesta pitkästä reunasta. Täytteen voi pursottaa yhtenä pötkönä tai erillisinä nokareina. Minä tein nokareita.

Levitä sitten siveltimellä hiukan vettä pitkin pastalevyn keskiosaa, käännä pastan toinen reuna täytteen yli ja taputtele kiinni niin että täyte pysyy pastan sisällä.

Paina pasta tiukkaan kiinni myös täytteen väleistä ja taikinapyörällä leikkaa irti ylimääräinen taikina. Lopuksi leikkaa yksittäiset pastatyynyt irti toisistaan. Nosta pastatyynyt kuivalle alustalle odottamaan kypsentämistä. Käsittele koko pastataikina ja täyte samalla tavalla. Yhdistä pois leikatut pastanpalat, notkista ja kauli niistä vielä yksi pitkä levy jonka täytät. Taikinasta ja täytteestä tulee yhteensä noin 50-60 pastatyynyä. Kun nämä on tehty, laita pastan keitinvesi kiehumaan (3 litraa vettä ja 3 rkl karkeaa merisuolaa) ja valmista tomaattikastike.

Kastikkeen hautuessa kypsennä pastatyynyjä hiljalleen porisevassa suolavedessä 15-20 pastatyynyä kerrallaan. Pasta on valmista kun se on noussut kellumaan eli on kiehunut 2-4 minuuttia jolloin se nostetaan reikäkauhalla isolle lautaselle valumaan. Kokeile oikeaa kypsennysaikaa parilla testipastalla. Nämä kiehuivat melko tasan 3 minuuttia/erä, jolloin pasta oli kypsää mutta siinä oli vielä kivasti puruvastusta.

Pasta-annoksen pinnalla on raastettua parmesaania ja hienonnettua lehtipersiljaa.



Salvia-tomaattikastike

1 rkl  oliiviöljyä
2  valkosipulinkynttä hiukan murskattuina
2 rkl  hienonnettua lehtipersiljaa
400 g tölkki tomaattimurskaa
2 rkl  tomaattipyreetä
0,5 tl  hienoa merisuolaa
0,5 tl  sokeria
hiukan mustapippuria myllystä
muutamia tuoreita salvianlehtiä hienonnettuna

Kuumenna kastikekasarissa oliiviöljy ja kuullottele öljyssä valkosipulinkynsiä noin minuutin ajan. Lisää lehtipersilja, tomaattimurska, tomaattipyree, suola sekä sokeri ja keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Mausta kastike mustapippurilla ja hienoksi leikatulla tuoreella salvialla. Salvia on aika voimakas mausteyrtti, joten sen määrän kanssa kannattaa olla varovainen. Sekoita kastike huolella, ota kattila pois lämmöltä ja anna kastikkeen mausteineen hautua kannen alla sen aikaa kun kypsennät pastat.


Tässä vielä yksi todella hyvä youtubevideo, joka näyttää miten helppoa on agnolottin valmistus. Thank you  theitaliandishblog.com .

Ei kommentteja: