torstai 8. elokuuta 2024

Kantarellipannukakku

Nyt on satanut niin sopivasti, että kantarelleja putkahtelee maasta melkein heti kun on saanut yhden ”sadon” kerätyksi. Vaikka niitä ei löytyisikään ämpäritolkulla, tai ainoa kantarelliapaja on kauppatori, litrastakin saa aikaan vaikka mitä, kuten tämän ihanan kantarellipannarin. Pannukakku on paistettu Ikean pienessä 26 x 20 cm uunivuoassa.

 


 

Kantarellipannukakku

 

1 l                  kantarelleja
2 rkl              voita
1                    uusi sipuli
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
½ tl               raastettua sitruunankuorta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
½ tl               dijon sinappia
1 tl                soijakastiketta
3 viipaletta    kypsää pekonia muruina
hiukan           voita vuoan voiteluun
1,5 dl             vehnäjauhoa
2                    munaa
2,5 dl             maitoa
¼ tl                suolaa

1 iso pallo     mozzarella bufalaa

hiukan           ruohosipulia

 

Aloita kantarelleista ja erottele niistä ensimmäiseksi 25-30 pienintä sientä pannukakun viimeistelyä varten. Riivi rosmariinista ja timjamista sen verran lehtiä, että niistä yhteensä hienonnettuna tulee ruokalusikallinen tai kaksi yrttisilppua. Sekoita yrttien joukkoon raastettu sitruunankuori. Leikkaa sipuli ihan pieniksi kuutioiksi.

Kuivattele jäljelle jääneet kantarellit paistinpannulla kunnes niistä ei enää irtoa kosteutta. Kaada sienet leikkuulaudalle ja hienonna ne pienehköksi silpuksi. Sulata pannulla voi ja kuullota siinä sipuli. Kun sipuli on pehmennyt, lisää joukkoon yrtit ja sitruunankuori ja sekoittele ainekset hyvin sekaisin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Palauta hienonnetut sienet takaisin pannulle, lisää dijon sinappi, soijakastike sekä pekonimurut ja kuumenna seos vielä kerran koko ajan sekoitellen. Voitele paistovuoka ja levitä sieniseos tasaisesti vuoan pohjalle.

Mittaa kulhoon pannukakkutaikinan ainekset ja vatkaa ne huolella sekaisin. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ja laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Kaada taikina vuokaan sieniseoksen päälle ja laita vuoka uunin alatasolle. Kypsennä pannaria 45-60 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskettunut. Jäähdytä pannukakku ennen viipalointia.

Kuivattele erikseen otettuja sieniä pannulla sen verran että niistä on haihtunut liika kosteus. Hienonna ruohosipulia noin 1-2 rkl. Leikkaa mozzarella bufala pienemmiksi viipaleiksi ja laita viipaleet pannaripalojen päälle. Ripottele pinnalle ruohosipulia ja laita pannarit hetkeksi mikroon tai 100-asteiseen uuniin jotta mozzarella hiukan sulaa. Viimeistele parilla kantarellilla ja timjamintöyhdöllä.

2 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Tämän ohjeen otan talteen ja ajoitus on mainio kun kohta sieniä alkaa varmastikin ilmaantua. Kanttarelleja en ole tosin vielä löytänyt.
Juuri sopivan pieni pannari :-).

Tuplaespresso kirjoitti...

Kantarelli on ovela. Se yrittää naamioitua keltaiseksi koivunlehdeksi. Mutta kun löytää yhden, niitä on todennäköisesti siinä paljon enemmänkin :)