torstai 5. toukokuuta 2022

Äitienpäivälle raparperia - raparpericlafoutis


Äitienpäivänä pienetkin lapset yleensä haluavat osallistua ruoanlaittoon ja silloin pitäisi löytyä jokin sellainen resepti, joka ei ole liian vaikea toteuttaa. En tiedä kuka vielä haluaa aamiaisen sänkyyn, kun aamiainen on yleensä paljon helpompi nauttia ruokapöydän äärellä. Ellei sitten se ainoa pöytä sijaitse keittiössä, jossa on täydellinen hyrskynmyrsky aamiaisen valmistamisen jäljiltä. Toisaalta silloin voi olla katsomatta tiskipöydälle ja vain nauttia syömisestä.

Kaikkien yksinkertaisten kakkujen, muffinien ja pikkuleipien lisäksi on ainakin yksi todella helppo resepti. Se on clafoutis, eräänlainen kakun, piirakan ja pannukakun välimuoto, jonka osaa valmistaa kuka tahansa. Ainakin, jos joku aikuinen ihan hiukan auttaa. Tämä clafoutis saa makunsa raparperista, appelsiinista sekä vadelmista. Kun raparperi täytyy aluksi pehmentää pannulla, ei ole väliä käytetäänkö pakastettua vai tuoretta raparperia. Vähän samantapaisista aineksista murumuffinit valmistin muutama vuosi sitten. Tämä on vielä helpompi resepti, joka sopii niin brunssille, välipalaksi kuin jälkiruoaksikin.

 

Raparperi-vadelma clafoutis

1 rkl  voita

3  raparperinvartta (noin 250-300 g)
2 rkl  ruokokidesokeria (sitä vaaleanruskeaa)
puolikkaan appelsiinin raastettu kuori
1 rkl  appelsiinin mehua
100 g  vadelmia

1 rkl  voita

3  kananmunaa
3 rkl  ruokokidesokeria
ripaus hienoa merisuolaa
1 tl  vaniljauutetta
1 dl  vehnäjauhoa
1 dl  kuohukermaa
1,5 dl  maitoa

tomusokeria

50 g  vadelmia
vaniljajäätelöä / kermavaahtoa
(mintunlehtiä)


Lämitä uuni 180 asteeseen.

Valmistele ensin täyte. Jos käytät pakasteraparperia ja –vadelmia, sulata ne ensin ja valuta. Leikkaa raparperit vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lisää viipaleiden joukkoon sokeri, raastettu appelsiininkuori, appelsiinimehu sekä voi ihan ohuina viipaleina. Levitä seos uunivuoan pohjalle ja paahda uunissa kunnes raparperiviipaleet ovat pehmenneet. Aika riippuu siitä onko raparperi tuoretta vai pakasteesta. Pakasteraparperille riittää 8-10 minuuttia, kun taas tuore voi tarvita 15-20 minuuttia. Tarkkaile paahtumista ettei raparperista ehdi tulla sosetta. Kun seos on valmista, ota vuoka pois uunista ja sekoita joukkoon vadelmat. Jäähdytä seos.

Voitele piirakkavuoka voilla.

Riko kulhoon munat ja mittaa joukkoon sokeri, suola sekä vaniljauute ja vatkaa ainekset sekaisin. Vatkaa sitten joukkoon vehnäjauho ja viimeksi kerma sekä maito.


Levitä jäähtynyt raparperiseos piirakkavuoan pohjalle ja kaada taikina tasaisesti sen päälle. Kypsennä 180 asteessa uunin keskitasolla 40-45 minuuttia tai kunnes paistoksen reunat ovat kullanruskeat ja keskiosakin hyytynyt. Jäähdytä clafoutista 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

Siivilöi paistoksen pinnalle tomusokeria ja tarjoile vadelmien ja vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Muutama mintunlehti sopii myös tähän makupalettiin.


 

Ei kommentteja: