sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Meksikon makuinen tortilla-kanakeitto


Virallisesti tämä on kai nimeltään chicken tortilla soup. Mutta nimestä viis, sillä tämä on todella hyvä, täyttävä ja kaiken lisäksi äärettömän helppo ja nopea tehdä. Loistava lisä kaikkien entisten kanakeittoreseptien joukkoon.

Minä ostin tätä varten valmiita grillattuja kanankoipia, sillä niiden hinta-laatu-suhde on hyvä ja kypsä kana säästää työaikaa. Tietysti mikäänhän ei estä käyttämästä tähän joltain edelliseltä aterialta jäänyttä kypsää kanaa, mutta sellaista nyt ei sattunut olemaan. Muut ainekset löytyvät kaikista lähikaupoista. Ohjeesta riittää neljälle.

 

Chicken tortilla soup

3-4  grillattua kanankoipea

1  sipuli
2 rkl  oliiviöljyä
2  valkosipulinkynttä
1  mieto vihreä chilipalko
0,5 tl  chilijauhetta
2 tl  jauhettua juustokuminaa/jeeraa
12 dl  kanalientä
400 g  tölkki tomaattimurskaa
2 rkl  tomaattipyreetä
200 g  pakastemaissia
200 g  keitettyjä mustapapuja
2 rkl  limettimehua
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
(3 rkl  maizena maissitärkkelystä)
1 dl  hienonnettua tuoretta korianteria + lisää viimeistelyyn

tortillasuikaleita ( 3-4  tortillaa)

2 dl  cheddar juustoraastetta
2  avokadoa
1 tölkki  creme fraichea
(limettilohkoja)
 
 
Perkaa kanankoivet luuttomiksi ja leikkaa lihat suupalan kokoisiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuleita sekä vihreää chiliä noin 5 minuuttia kunnes ne kaikki ovat hyvin pehmenneet. Lisää kattilaan chilijauhe sekä jeera ja paahda niitä koko ajan sekoitellen minuutin tai pari. Lisää kanaliemi, tomaattimurska sekä tomaattipyree, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Lisää pakastemaissi sekä valutetut ja huuhdellut mustapavut ja keitä muutamien minuuttien ajan kunnes maissi on kypsää ja mustapavut lämpimiä. Lisää kananpalat ja kun kana on lämmennyt, mausta keitto limettimehulla sekä suolalla ja mustapippurilla. Jos tuntuu siltä että keitto saisi olla sakeampaa, kaada pieneen kuppiin 0,5 dl jääkylmää vettä ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Kaada seos kapeana nauhana keiton joukkoon koko ajan sekoittaen ja anna keiton kiehua vielä muutaman minuutin ajan. Lopuksi sekoita korianterisilppu keiton joukkoon.

Viimeistele annokset lautasella tortillasuikaleilla (kannattaa paahtaa ensin), raastetulla cheddarilla, creme fraichella sekä avokadoviipaleilla. Muutama korianterinlehti pinnalle ja se on siinä.

 

 

perjantai 20. marraskuuta 2020

Cookies maustettuna marmeladipaloilla


Jos olet kyllästynyt chocolate chips –kekseihin, vaihda suklaa marmeladiksi. Ja vaikka et olisikaan kyllästynyt, tätä reseptiä kannattaa kokeilla. Ehkä näistä tulee uudet joulusuosikkisi?

 

Marmeladicookies

100 g  pehmeää, huoneenlämpöistä voita

80 g  sokeria
50 g  fariinisokeria
1  huoneenlämpöinen muna (koko L)
1 tl  vaniljauutetta
200 g  vehnäjauhoa (käytä vaakaa!)
0,5 tl  ruokasoodaa
0,25 tl  hienoa merisuolaa
250 g  marmeladimakeisia (Finlandia tai Vihreät kuulat)
 
 

 
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Leikkaa marmeladimakeiset pieniksi palasiksi. Leikkauspinta jää tahmeaksi ja palaset takertuvat yhteen, mutta sen voi estää dippaamalla kevyesti leikkauspinnat sokeriin, jolloin palaset tulee sokeroitua joka puolelta ja ne on helpommat sekoittaa taikinan joukkoon.

Lusikoi pehmeä voi vatkauskulhoon. Lisää sokerit ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voivaahtoon muna sekä vaniljauute ja vatkaa voimakkaasti kunnes seos on tasaista. Sekoita yhdessä kulhossa vehnäjauho, ruokasooda sekä suola ja lisää jauhoseos vatkaten kunnes se on juuri ja juuri sekoittunut. Lisää lopuksi marmeladipalaset ja sekoita ne taikinan joukkoon.

Nosta kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle väljästi pieniä taikinakekoja ja litistä niitä noin sentin paksuisiksi. Taikinasta tulee noin 20-24 keksiä. Paista cookiesit 180 asteessa uunin keskitasolla (ylä-alalämpö) noin 10-12 minuuttia kunnes reunat alkavat hiukan ruskistua. Anna keksien olla pellillä paiston jälkeen muutaman minuutin ajan ja nosta ne sitten ritilälle jäähtymään. Jos käytettävissäsi ei ole kahta uunipeltiä, anna pellin jäähtyä kunnolla ennen kuin nostat sille seuraavat taikinanokareet. Yli levinneet marmeladit voi leikata pois kun keksit ovat jäähtyneet..

Kaikkia cookieseja ei tarvitse paistaa kerralla, vaan osan voi pakastaa valmiiksi oikean kokoisiksi pyöriteltyinä palloina. Vaikka taikinan tekemisessä ei olekaan kovin suurta vaivaa, on kiva jos pakastimesta voi ottaa käyttöön paistovalmiita herkkuja: sulata, litistä, paista ja nauti.


 

keskiviikko 18. marraskuuta 2020

Uunipellin kokoinen sieni-lihapiirakka


Erityisesti etätöissä ja lapsiperheissä kaivataan nopeita lounaita ja välipaloja. Isosta peltipiirakasta tulee 16-20 reilun kokoista palaa, jotka on helpot pakastaa ja pakasteesta sulattaa ja lämmittää. Isommassa perheessä nämä sieni-lihapiirakkapalat eivät ehdi edes pakkaseen ennen kuin tulevat syödyksi. Pakastimesta puheen ollen, jos sieltä sattuu löytymään paketti hirven tai jonkun muun vastaavan riistaeläimen jauhelihaa, siitä vasta erinomainen lihapiirakka tuleekin.

Rahkavoitaikinaan leivottu piirakka ei tarvitse lautaselle lisäkseen muuta kuin pienen tuoresalaatin. Ja senkin voi ”unohtaa” jos on oikein kova kiire.


 

Uunipellillinen sieni-lihapiirakkaa

400 g             maitorahkaa

300 g             pehmeää huoneenlämpöistä voita
6,5 – 7 dl       vehnäjauhoa
2 tl                 leivinjauhetta
 
2 rkl               ruokaöljyä
2                    pientä sipulia
5 dl                suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
700 g             vähärasvaista naudan jauhelihaa (tai riistaa)
4                    katajanmarjaa
1 tl                 paprikajauhetta
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 dl                rikottuja ohrasuurimoita
10 dl              kanalientä
0,5 tl              kuivattua rosmariinia
0,5 tl              kuivattua timjamia
3                    raakaa kananmunaa

1                    kananmuna voitelemiseen

 

Valmista ensin rahkavoitaikina sekoittamalla keskenään rahka ja voi sekä lopuksi jauhot joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe. Älä sekoita taikinaa liikaa. Jaa taikina heti painon mukaan kanteen osaan (pohja ja kansi) ja taputtele niistä matalat suorakaiteen muotoiset kappaleet kumpikin taitetun leivinpaperin väliin. Laita nämä jääkaappiin kovettumaan vähintään tunniksi tai jopa yön yli.

Keitä rikottuja ohrasuurimoita rosmariinilla ja timjamilla maustetussa kanaliemessä kunnes ovat pehmeitä eli noin 30 minuuttia. Valuta kypsistä suurimoista siivilässä ylimääräinen neste, mutta jätä ne kuitenkin melko kosteiksi ja kaada takaisin kattilaan.

Sillä välin kun ohra kiehuu, kuori sipulit ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit pannulla ruokaöljyssä. Kuumenna sienet pannulla ja haihduta niistä ylimääräinen neste. Leikkaa sienet ihan pieniksi paloiksi. Ruskista naudan jauheliha, lisää sienet ja mausta hienoksi rouhitulla katajanmarjalla, paprikajauheella sekä suolalla ja mustapippurilla. Anna lihan, sienten ja ohran jäähtyä kädenlämpöiseksi. Riko munat pieneen kulhoon ja vispaa sen verran että rakenne hajoaa. Sekoita keskenään sipuli, sienet, jauheliha, ohrasuurimot sekä kananmuna piirakan täytteeksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota jääkaapista toinen taikinalevy, taputtele hiukan jauhoa kummallekin puolelle, kauli taikina uunipellin kokoiseksi ja nosta se leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä täyte taikinalle niin että reunoille jää pari-kolme senttiä tyhjää. Kauli sitten toinen taikinalevy, nosta se piirakan kanneksi ja nipistele reunoilta tiiviisti kiinni. Pistele piirakan kanteen reikiä haarukalla ja voitele pinta vatkatulla kananmunalla.

Paista piirakka uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.