Kreikkalaiset ovat tunnettuja runsaasta vieraanvaraisuudestaan ja ruokakulttuuristaan. Kreikkalaisen keittiön pääraaka-aineita ovat vihannekset ja hedelmät, lammas ja kala (nykyisin myös enenevässä määrin kana ja naudanliha), hunaja, juustot ja jogurtit, sekä leivonnaisten ja jälkiruokien osana erityisesti filotaikina.
Talven tuiskuun ja pakkasiin sopii alkuun kotosoupa avgolemono eli kreikkalaisen kanakeitto. Tämä resepti on tarkoitettu pääruoaksi, mutta kun vähän pienentää reseptiä, siinä on hyvä alkuruoka. Pääruokana melitzanes papoutsakia eli lammasragulla täytetyt munakoisot. Jos kaupasta ei löydy lammasjauhelihaa, sen voi korvata naudanlihalla. Tämä on jokseenkin työläs ruokalaji, mutta sen voi esivalmistella jääkaappiin vaikka edellisenä päivänä ja laittaa uuniin sopivasti ennen ruokailua. Papoutsakian kanssa nautitaan kreikkalaista salaattia. Jälkiruoaksi on portokalopita, appelsiini-filotaikinakakku, joka sekin kannattaa valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Resepti on melko suuri, mutta kun sulattaa filotaikinapaketin, miksi ei käyttäisi sitä saman tien kokonaan, sillä loput kakusta voi pakastaa seuraavia herkuttelupäiviä varten.
Kotosoupa avgolemono - kreikkalainen kanakeitto
300 g broilerin reisipaisteja
1 rkl oliiviöljyä
Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja voita ja ruskista siinä pienemmiksi paloiksi leikatut broilerin reisipaistit. Mausta suolalla, sitruunapippurilla, oreganolla, tuoreella timjamilla ja valkosipulijauheella. Kun liha on kypsää, nosta palat lautaselle odottamaan.
Jatka samassa kattilassa. Lisää kattilaan oliiviöljyä ja voita ja kuullota siinä porkkana-, varsiselleri- ja sipulikuutiot. Lisää lopuksi hienonnettu valkosipulinkynsi ja jatka kuullottamista vielä minuutin ajan. Lisää kattilaan kanaliemi, laakerinlehti sekä orzo –pasta tai arborio -riisi. Revi paistamasi reisipaistit kahdella haarukalla pienemmiksi riekaleiksi.
Vatkaa muna vaaleaksi vaahdoksi pienessä kulhossa, lisää sitruunamehu ja vatkaa ainekset kunnolla sekaisin. Kun orzo/riisi on kypsää, nosta kattila pois lämmöltä. Mittaa sitten pari kauhallista kuumaa lientä muna-sitruunavaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten, jolloin kulhossa oleva vaahto sakenee. Lisää kattilaan keiton joukkoon kypsä broilerinliha sekä sitruuna-munavaahto koko ajan kunnolla sekoittaen kunnes keitto se on suurustunut. Viimeistele lehtipersiljalla.
Melitzanes papoutsakia - täytetyt munakoisot
lammasragu
juustokuorrute (pikaversio)
Pinnalle
Huuhtele munakoisot ja leikkaa kannat pois. Halkaise munakoisot pitkittäin ja viillä sisus veitsellä. Asettele puolikkaat uunivuokaan leivinpaperille vierekkäin, ripottele leikkauspinnoille hiukan suolaa ja anna olla huoneenlämmössä noin 10 minuuttia, minkä jälkeen pyyhi pinnat talouspaperilla. Sekoita keskenään oliiviöljy sekä sitruunamehu ja kaada se munakoisonpuolikkaille. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja ruskistuneet. Ota vuoka pois uunista ja anna munakoisojen jäähtyä. Jäähdyttyä raavi pintaa lusikalla hiukan matalammaksi jotta täytettä mahtuu enemmän. Säästä tämä osa munakoisosta, sillä se sekoitetaan ragun joukkoon.
Kuori sipuli sekä valkosipulinkynnet, hienonna ne ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää tomaattipyree sekä punaviini, sekoita ja anna ragun kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää sitten munakoisoista raaputettu massa, tomaattimurska, hunaja, laakerinlehdet, kanelitanko, oregano, timjami sekä lihaliemikuutio ja mausta varovasti chilijauheella. Hauduta seosta pienellä lämmöllä noin tunti tai vaikka kaksi. Sekoita välillä ja lisää hiukan vettä jos ragu tuntuu kuivuvan liikaa. Lopuksi mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä muhennosta hiukan ennen kuin täytät sillä munakoisot.
Sekoita keskenään fetamurut, parmesaaniraaste sekä kuohukerma. Mausta suolalla, valkopippurilla sekä ripauksella muskottipähkinää.
Poista ragun joukosta kanelitanko, laakerinlehdet sekä timjaminoksat, lusikoi seos munakoisoihin ja kaada päälle juustokuorrutetta. Ripottele pinnalle hienonnettua lehtipersiljaa ja/tai basilikaa ja paista papoutsakiat uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrute on hiukan ruskistunut.
Tarjoile kreikkalaisen salaatin kanssa.
Horiatiki - kreikkalainen maalaissalaatti
vinaigrette
fetan päälle
Tavallisesti sellaisenaan tarjottuna kreikkalainen salaatti viimeistellään yhdellä isolla fetapalalla ja lopuksi feta maustetaan oliiviöljyllä sekä oreganolla. Mutta koska papoutsakiassa on jo itsessään paljon juustoa, sitä ei enää tarvitse lisätä salaattiin.
Portokalopita – kreikkalainen appelsiini-filotaikinakakku
kakku
viimeistelyyn
Sulata filotaikina pakkauksessaan huoneenlämmössä parin tunnin ajan. Avaa pakkaus, levitä taikina, ota arkki kerrallaan, laskosta ja aseta suureen uunivuokaan mahdollisimman ilmavasti. Kun kaikki filoarkit on laskostettu, tarkista että ne eivät ole liian tiiviissä kasassa. Kuivaa filoarkkeja uunissa 100 asteessa 1-1,5 tuntia. Aika riippuu siitä miten tiivis kasa on ollut. Kannattaa pöyhiä välillä. Kun kaikki on rapeaa ja hajoaa käsiin, laita vuoka jäähtymään.
Keitä siirappi ja kakkuun tarvittavat appelsiinit samanaikaisesti. Raasta kahden pestyn appelsiinin keltainen kuori taikinaa varten ja purista sen jälkeen näistä appelsiineista mehut siirappikattilaan. Mittaa kattilaan myös vesi sekä sokeri ja keitä kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota siirappikattila jäähtymään.
Laita toiseen kattilaan kaksi kokonaista pestyä appelsiinia ja valuta kattila täyteen vettä. Kun vesi alkaa kiehua, laita ajastin hälyttämään tunnin kuluttua, jolloin keitetyt appelsiinit voi nostaa jäähtymään.
Laita uuni lämpiämään 160°C kiertoilmalle.
Ota kuivatut filotaikinalevyt käsittelyyn ja murskaa ne käsin pieniksi hiutaleiksi. Ota esille kutterin/blenderin kannu, halkaise keitetyt appelsiinit ja purista niistä nestettä pois. Revi sitten appelsiinien sisus ja kuori kannuun. Kyllä, luit aivan oikein, kakkuun ei siis käytetä keitettyjen appelsiinien kitkerää nestettä, vaan kaikki muu, appelsiinien sisus ja kuoret.
Lisää sokeri ja blendaa ainekset hienoksi soseeksi. Lisää kannuun loput ainekset: auringonkukkaöljy, maito, kolme munaa, kahden appelsiinin raastettu kuori, leivinjauhe, ruokasooda sekä vaniljauute. Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi.
Yhdistä filohiutaleet ja appelsiinimassa vähitellen. Ei liene väliä lisäätkö nestettä filohiutaleisiin vai filohiutaleita appelsiinimassaan, pääasia että ne sekoitetaan huolella yhteen vähän kerrallaan.
Pyyhkäise isohko uunipakki (tämä on 25 x 35 cm) ohuelti auringonkukkaöljyllä ja tasoita kakkutaikina vuokaan. Kypsennä kiertoilmassa 160°C noin 40-50 minuuttia tai kunnes kakun pinta on ruskistunut.
Ota vuoka ulos uunista ja kauho kuuman kakun pinnalle keittämääsi appelsiinisiirappia. Kakun tulee kirjaimellisesti uida siirapissa. Kun siirappi on imeytynyt, kauho lisää, odota hetki ja kauho taas lisää. Siirappia on ihan tarkalleen oikea määrä. Kun lopulta olet kaatanut kaiken siirapin kakkuvuokaan, anna sen imeytyä kakkuun ihan rauhassa vähintään pari tuntia, mielellään vaikka yön yli.
Leikkaa mehevä kakku paloiksi ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.