Elokuun 20. päivänä alkaa mm sorsan-, majavan ja karhunmetsästys ja syyskuun alussa metsästäjät pääsevät jänisten, villikanien ja hirvieläinten perään. Reseptikokoelma alkaa sorsan ja muiden riistalintujen resepteillä.
SORSA
Patasorsaa voitaikinakannen alla
Sorsaterriiniä ja siihen sopivia salaatteja
Sorsaterriiniä ja punasipulihilloketta
Heinäsorsaa kahdella tapaa ja karviaiskastiketta
Perinteinen sorsapaisti ja kermakastike
Sorsanrinnat viherpippuri-kermakastikkeessa
Roseepaistettua sorsaa portviinikastikkeessa
Villisorsaa, appelsiinikastiketta ja porkkanapyreetä
Sorsa- ja metsäsienitortellinit sorsakeitossa
Parista sorsasta herkullista sorsakeittoa kymmenelle
FASAANI
KYYHKY
VIIRIÄINEN
PELTOPYY
Peltopyytä, ankanmaksaa ja päärynärisottoa
RIEKKO
Riekonrintaa ja riekkopasteijoita
Linnuista siirrytään pieniin nelijalkaisiin, jänis-, kani- ja majavaresepteihin. Kannattaa huomata, että jänis ja kani ovat aivan eri eläimiä ja niillä on valtava makuero. Kukaan tuskin yrittää tarjota broileria fasaanina – samoin kania ei pidä yrittää tarjoilla jäniksenä - eikä päinvastoin. Majava on melko harvinainen eläin nykypäivän ruokapöydässä, mutta jos joskus jostain sattuu saamaan (oikein teurastettua ja hyvin puhdistettua) majavanlihaa, se ehdottomasti kannattaa valmistaa ruoaksi ja unohtaa kaikki ennakkoluulot.
JÄNIS
Jäniksen paistit ja tyrnikastike
Jäniksenkoipiconfit ja kermainen riistakastike
Jäniksen fileet ja tummasuklaakastike
Metsäjänisaladobi, perunaa ja piparjuurikermaa
KANI
Portugalin pupua ja hernerisottoa
Kaninfileet parmankinkkupaketissa
Parsalla täytetty kaninfilee ja kanirillette
Kania hedelmäisessä olutkastikkeessa
Kaniterriini ja parsa-hernesalaatti
MAJAVA
Majavanfileitä ja kurpitsakuutioita
Isojen riistaeläinten kaatolupien määrä vaihtelee riistamäärän mukaan vuosittain ja alueittain, ja Suomen Riistakeskuksen sivuilta löytyy niistä tiedot. Poro on mukana reseptivalikoimassa, vaikka se nyt ei varsinainen riistaeläin olekaan eikä sitä metsästetä. Sitä kuitenkin yleensä sentään saa aina jostain paremmasta kaupasta, vaikka oikea riistaliha olisikin päätynyt ravintoloihin ja metsästäjien omiin pakastimiin.
HIRVI / SAKSANHIRVI / PEURA / KAURIS
Hirvistroganoff ja juuresmuusi
Pataruokaa hirven lavasta ”burgundy”
Riistapyyt hirven jauhelihasta
Saksanhirvipaistia ja juuressalaattia
Peuranfileetä ja punajuurilaatikkoa
Peuratartar ja juuriselleri-kukkakaalipyree
Luuton kauriinpaisti ja perunatornit
PORO
Poroa, pastaa ja sardellivoita
Nyhtöporo eli pitkään haudutettua poronniskaa
Poropyörykät ja lappilainen pottuvoi
KARHU
Karhun palapaistia ja naurislaatikkoa
Karhunlihapullat jallukermakastikkeella
VILLISIKA
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti