Kaupunkilaismetsästäjän
onnen päivä on osua samaan aikaan kauppahallin lihamyymälään kun sinne tulee
tieto taloon seuraavana päivästä saapuvasta hirvestä. Kerrankin tilaisuus saada
edes hieman erilaisia paloja keittiöömme. Varasin meille potkakiekkoja kilon
verran ja palan ulkofileetä. Sitten piti miettiä mitä niistä syntyy. Osso bucoa
olemme jo postanneetkin sekä naudasta että porosta, joten piti miettiä hieman
erilainen vaihtoehto. Vakuumipaketti pötkötti nollalokerossa ja
mietintämyssystä nousi höyryä, mutta mitään maata mullistavaa ei lopulta tullut
ulos. Ja miksi pyörä pitäisikään keksiä uudelleen. Miksei vaan tee niin kuin
hyvä tulee. Ragulla potkasta tehtynä ja osso bucolla ei lopultakaan ole suurta
eroavaisuutta, mutta koska olen aina leivittänyt jauhoilla osso bucoon
käyttämäni lihat ja olen usein käyttänyt siinä mukana viiniä, päätin että koska
tässä ei kyseisiä elementtejä ole olkoon tämä sitten hirviragu. Sitä käytimme
sitten myös edelleen jalostukseen.
Ragu
hirvenpotkasta
1 kg hirven
potkakiekkoja
oliiviöljyä
paistoon
merisuolaa
myllystä
mustapippuria
myllystä
2 porkkanaa
kuorittuna ja paloiteltuna
pala juuriselleriä
porkkanapalan kokoisina paloina
2 pientä
keltasipulia kuorittuna ja 4 osaan lohkottuna
3 valkosipulinkynttä
kuorittuna ja halkaistuna
30-40g voita
kuullotukseen
1,5 rkl tomaattipyreetä
3 rosmariininoksaa
3 timjaminoksaa
(käytin kuivattua timjamia)
6-8 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
1 tlk tomaattimurskaa
7,5 dl liha-kasvislientä
(sekä liha- että kasvisliemikuutiosta tai ammeesta)
Kuumenna uuni 175°C:een. Ruskista pannulla potkakiekot
parissa erässä, mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä ne pataan. Paloittele
juurekset ja sipulit. Laita voi samalle pannulle, jossa ruskistit lihat,
kuullottele sipuleita ja juureksia, lisää tomaattipyree ja sekoittele hyvin.
Kaada pannulle tomaattimurska ja lisää yrtit, laakerinlehdet ja katajanmarjat.
Anna kiehua pari minuuttia ja lisää puolet lihaliemestä. Sekoita, kiehauta ja
kaada pataan lihojen päälle. Huuhtele pannu sekä tomaattimurskatölkki lopulla
liemellä ja lisää myös se pataan. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja
siirrä uuniin. 1 tunnin kuluttua pudota uunin lämpö 150°C:een ja anna muhia
vielä 2 tuntia. Itse otin virrat tässä vaiheessa pois ja annoin muhia vielä
jälkilämmöllä tunnin ajan.
Kaveriksi perussetissä keitinperunat tai sitten vaikka
palsternakka-perunapyree. Ei pikaruokaa, mutta alkutoimien jälkeen helppoa kuin
ragun teko.