Edellispäivän
pihviaterialta jäi tähteeksi pari uuniperunaa, joille piti keksiä uusiokäyttöä.
No niistähän pyöräyttää kätevästi kulhollisen perunasalaattia grillattavien possun
kylkiluiden seuraksi. Tällä kertaa perunasalaatti onnistui niin hyvin, että M
lähes nuoli kulhonkin puhtaaksi.
Possun ribsit kannattaa ennen grillausta esikypsentää
miedolla lämmöllä uunissa öljyn ja yrttien kanssa, jolloin liha pysyy grillatessa
mehevämpänä. Voihan ne tietysti marinoidakin tai vaikka tarinoida aterian
ympärille hieno ruokastoori, mutta tämä resepti toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan
aivan loistavasti eikä kaipaa mitään ylimääräisiä temppuja.
Portugalin mökin
uuni ei välttämättä lämpiä juuri siihen astelukuun mitä nupista vääntää.
Jotenkin ihan näppituntumalla 90 asteen uunilämpötila vaikutti huomattavasti
kuumemmalta, joten käännettiin säädin 70 asteen tienoille ja saatiin ribsien
esikypsennykseen suurin piirtein toivottu lopputulos. Pitää varmaan hankkia
tänne uunilämpömittari?
Perunasalaatti
2 isoa kypsää
uuniperunaa (Rosamunda)
10 cm pala purjoa
2 rkl kapriksia
iso kourallinen
hienonnettua lehtipersiljaa
iso kourallinen
hienonnettua ruohosipulia
1 dl neutraalia
majoneesia (esim Hellmanns)
1 rkl Colmansin sinappijauhetta
4 tl hienoa sokeria
0,25
tl suolaa
ripaus
mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria
myllystä
2 rkl oliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
Kuori kypsät
uuniperunat ja leikkaa ne sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa purjo ohuiksi
renkaiksi. Sekoita kulhossa perunat, purjo, kaprikset, lehtipersilja ja
ruohosipuli. Sekoita toisessa kulhossa sinappijauhe ja hieno sokeri. Lisää
majoneesi ja sekoita niin kauan kunnes sokeri tuntuu pääosin liuenneen. Lisää
suola, pippurit, oliiviöljy ja viinietikka ja sekoita tasaiseksi. Kaada
majoneesikastike perunakulhoon ja sekoita hyvin. Anna makujen tasaantua
jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.
Grillatut
possunribsit
lihaisia possun kylkiluurivejä
hiukan ruokaöljyä
maun mukaan tuoreita
yrttejä (ei välttämätön)
suolaa, valkopippuria
myllystä, sinappijauhetta
Asettele possunribsit uunipellille
ritilän päälle niin että ribsit eivät kosketa peltiä. Sivele hiukan ruokaöljyä
jokaisen kylkiluurivin päälle. Jos laitat yrttejä, levitä ne ohuelti aina ruokaöljyn
jälkeen. Yhteen uunilliseen ei kannata laittaa kypsymään päällekkäin enempää
kuin noin 3 kg ribsejä kerrallaan. Laita pelti uuniin ja säädä lämpötilaksi 90
astetta. Anna kylkiluiden esikypsyä n 12 tunnin ajan.
Hiero
esikypsennettyihin possunkylkiin mausteseosta, jossa on sinappijauhetta,
valkopippuria ja varovasti (meri)suolaa. Grillaa lihoihin väri ja pakolliset
karsinogeenit hiili- tai kaasugrillillä.