Parin
päivän kokkaus- ja demoputki Stockan herkussa on nyt hoidettu ja Rôtisseur–kilpipäivät tältä vuodelta ohi. Perjantain olin mukana kokkaamassa kauden
raaka-aineita Helsingin keskustan Stockalla, lauantaina Itäkeskuksessa Tero Laukkasen ja Anton Flinkin kanssa. Meno
oli mahtava ja Kim Palhusin suunnittelema menu niin suuri menestys, että tässä kaikki reseptit niillekin,
jotka eivät ehtineet paikalle maistamaan herkkuja. Alkuruoan kevyen itämaiset
maut lämmittävät syysmyrskyjen aikaan. Hirvenmetsästysaika alkoi juuri, joten metsäisten
hirvilihapullien resepti on enemmän kuin
ajankohtainen. Jälkiruoka yhdistää kylmää ja lämmintä, hapanta ja
makeaa, pehmeää ja rouskuvaa.
Perunakakkuja
ja siikaceviche
Perunaohukaiset
4
keskikokoista perunaa n. 450 g
n.
1 dl maitoa
1
hienonnettu keskikokoinen keltasipuli
1
kananmuna
1
tl suolaa
2
rkl hienoksi leikattua ruohosipulia
¼
punaista chiliä hienonnettuna
2
rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Mustapippuria
ja ripaus inkivääriä
voita
paistamiseen
Kuori
ja keitä perunat kypsiksi ja soseuta. Lisää maito ja kanamuna, sekoita
tasaiseksi, älä vatkaa.
Lisää
loput ainekset ja anna taikinan vetäytyä huoneenlämmössä puoli tuntia ennen
paistamista.
Kuumenna
paistinpannu ja sulata voi. Lusikoi pannulle taikinaa ja paina se pyöreäksi
lusikalla.
Paista
miedolla lämmöllä vaaleanruskeiksi ja tarjoile cevichen kanssa.
(Omat
kommentit: Perunasosetta ei tarvitse valmistaa varta vasten, vaan tähän voi
käyttää myös edellisen päivän ylijäämiä. Laitoin massaan noin ruokalusikallisen
tuoretta inkivääriä pienenpieninä kuutioina, suolaa voi lisätä hiukkasen
enemmän ja massa pysyy paremmin kasassa paistettaessa jos munia on yhden
sijata kolme. Maidon sijasta voi käyttää kaura-, soija- tai mantelimaitoa.)
Siikaceviche
400
g nahatonta ja ruodotonta siikafileetä
4
limeä
2
tomaattia pieninä kuutioina
½
dl hienoksi leikattua tuoretta ruohosipulia
1
rkl kapriksia
1–2
rkl hienoa sokeria
2
rkl kookoskermaa
1
dl tuoretta tilliä
1
rkl raastettua piparjuurta
Suolaa
ja jauhettua valkopippuria
Leikkaa
nahaton siikafilee pieniksi kuutioiksi. Kaada limemehu kuutioiden päälle, lisää
suola ja sekoita. Anna marinoitua jääkaapissa tunnin ajan.
Kuutioi
tomaatti ja leikkaa ruohosipuli hienoksi. Sekoita kookoskerma, tomaatit,
piparjuuri, kaprikset ja muut ainekset kalan joukkoon ja anna vetäytyä kylmässä
vielä puoli tuntia.
Tarkista
maku ennen tarjoilua.
(Omat
kommentit: Tomaattien sisus siemenineen lusikoidaan roskiin. Kuoren voi
haluttaessa kaltata, mutta lopputuloksen kannalta se ei ole välttämätöntä.
Kookoskermaa voi laittaa vähän reilummin ja jos se alkaa peittää liikaa limetin
makua, cevicheen voi raastaa hiukan limetin kuorta. Cevichen voi halutessaan
tehdä myös muista kaloista kuin siiasta. Ceviche ja reseptin mukaan maustetut
perunaletut toimivat yhdessä aivan loistavasti.)
Hirvipyöryköitä
ja punajuuri-syysomenaohrattoa
Hirvipyörykät
600
g hirven jauhelihaa
50
g pekonia pieninä kuutioina
1
sipuli hienonnettuna
2
tl kapriksia
1
dl korppujauhoja
1,5
dl vaaleaa lageria
2
kananmunaa
1
½ tl suolaa
½
tl mustapippuria
½
tl timjamia
3
kpl murskattua katajanmarjaa
voita
ja öljyä paistamiseen
Laita
pekonikuutiot kylmälle paistinpannulle ja nosta pannu liedelle. Kuumenna
hitaasti niin, että pekonista irtoaa rasva. Lisää sipulikuutiot ja kuullota
kypsiksi, jäähdytä.
Turvota
korppujauhoja oluessa noin 10 minuuttia.
Yhdistä
jauheliha, sipuliseos ja mausteet. Vaivaa taikina tasaiseksi.
Muovaa
taikinasta kahden lusikan avulla pieniä soikeita palloja ja kypsennä ne
kauttaaltaan ruskeiksi voin ja öljyn seoksessa paistinpannussa tai uunissa 225
asteessa n. 10 minuuttia koosta riippuen.
Valmista
pyöryköille mieleisesi kastike.
(Omat
kommentit: Hirven jauheliha on melko vähärasvaista ja jos pekonin maku tökkii,
pekonin sijasta voi käyttää pelkkää suolatonta sianihraa antamaan
lihapyöryköille mehevyyttä.)
Punajuuri-omenaohratto
1
Hienonnettu keltasipuli
1
hapan omena pieninä kuutioina
1
keskikokoinen punajuuri pieninä kuutioina
1
rkl voita
1,5
dl rikottuja ohrasuurimoita
6
dl kasvislientä
1
tl suolaa viimeistelyyn
Kuumenna
kasari ja sulata voi. Lisää sipuli ja punajuuri, kuullota pehmeiksi.
Lisää
ohra ja puolet kasvisliemestä. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10
minuuttia ja lisää loput kasvisliemestä. Hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä
välillä sekoittaen 10 minuuttia.
Nosta
kasari liedeltä, sekoita joukkoon ruokalusikallinen voita ja anna vetäytyä 5
minuuttia ennen tarjoilua.
(Omat
kommentit: Tämä on kuin risottoa, mutta tuhannesti helpompaa tehdä!)
Punajuurta,
vadelmasorbettia, omenakinuskia ja muroja
Balsamicopunajuuret
1
tuore punajuuri
2
dl vettä
1
dl hunajaa
½
dl punaista balsamicoetikkaa 6 %
3
rkl fariinisokeria
Kuori
punajuuri ja viipaloi leikkurilla 2 mm viipaleiksi.
Kiehauta
vesi, sokeri, etikka ja hunaja. Laita punajuuriviipaleet kuumaan liemeen ja
jäähdytä nopeasti. Punajuuret ovat tarjoiluvalmiita jäähdyttyään.
Omenakinuski
1
hapan omena kuorittuna ja lohkoina
1
rkl voita
7
rkl fariinisokeria
½
l kermaa
½
tl jauhettua kanelia
Kuumenna
kasari ja sulata voi. Lisää paloiteltu omena ja paahda se ruskeaksi koko ajan
varovasti sekoittaen.
Kun
omena paahtunut tummaksi, lisää sokeri, kaneli ja kerma. Kiehauta ja soseuta
kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Keitä miedolla lämmöllä sakeaksi, noin
25 minuuttia.
Annoksen kokoaminen
Tee
vadelmasorbetista (Pappagallo) pyöreitä tasaisia palloja. Kasta pensseli
punajuuriliemeen ja sipaise lautaselle raita. Nosta punajuuret, sorbettipallo
ja mysli lautaselle. Tee Lizi´s granola paahdetuista muroista (myynnissä nyt
olevassa kampanjassa Stockmann Herkussa) raita lautaselle ja valuta kastike
päälle. Koristele annos mintunlehdillä, kukilla tms.
(Omat
kommentit: Jos ei ole vadelmasorbettia, käytä jotain muuta jäätelöä tai
sorbettia. Jos ei ole juuri ohjeen mukaista granolaa, käytä jotain mysliä.
Punajuuri on ihan loistava lisäys ja omenakinuski kruunaa kaiken.)