tiistai 28. helmikuuta 2017

Tosi helpot ja hyvät kanankoivet ja kanakroketit



Kanankoipi on parhaimmillaan, kun liha on hautunut pehmeän meheväksi, mutta nahka on rapeaa. Tähän päästään yksinkertaisimmin kypsentämällä koivet uunissa. Mausteet pintaan, koivet uuniin ja se on siinä. Valmista syötäväksi tunnin kuluttua. Ja jos jotain sattuu jäämään, niistä koivista voi valmistaa herkullisia kanakroketteja. Tosin kanakroketteja varten kannattaa paistaa koipia ihan varta vasten. Me teimme kanakroketteja pienen supersankarimiehen 3-vuotissynttäreille, jossa ei tarjoiltu vain pelkkää makeaa mahan täydeltä.



Rapeat ja mehevät kanankoivet (tai siis tietenkin broilerinkoivet)

6 kpl broilerinkoipia

maustesekoitus:
1 rkl suolaa
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl oreganoa
1 rkl timjamia
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl juustokuminaa
1 rkl curryjauhetta

Sekoita mausteet keskenään. Laita broilerinkoivet niin isoon muovipussiin että sinne mahtuu koipien lisäksi myös runsaasti ilmaa. Kaada mausteseosta pussiin, kierrä pussin suu kiinni ja hölskytä niin että kaikki koivet maustuvat tasaisesti.

Nosta koivet uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä kiertoilmassa 175 asteessa tunnin ajan.



Kanakroketit

3 kypsää broilerinkoipea
2 dl raastettua parmesaania

riisipuuro:
2 dl vettä
1 tl suolaa
2,5 dl puuroriisiä
8-10 dl riisijuomaa (tai maitoa)

uppopaistoon:
2 dl riisijauhoa
3 kananmunaa
3 dl (gluteenitonta) korppujauhoa + hiukan suolaa
1- 1,5 l rypsiöljyä

Kuumenna riisipuuron vesi kiehuvaksi ja lisää suola sekä riisi. Sekoittele parin minuutin ajan kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää riisijuoma (tai maito), sekoita hyvin ja hauduta matalahkolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 40-60 minuuttia kunnes kattilassa on todella paksua riisipuuroa. Jäähdytä puuro.

Perkaa kypsät broilerinkoivet ja leikkaa liha ihan pieneksi. Sekoita keskenään riisipuuro, broilerinliha sekä parmesaani ja pyörittele massasta ”vihreän kuulan kokoisia” palloja. Tästä reseptistä tulee noin 30 kanapalleroa. Kieritä pallot ensin riisijauhossa, sitten vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauhossa. (Jos haluat erityisen paksun kuoren, kananmuna-korppujauhotuksen voi tehdä vielä toiseen kertaan ennen uppopaistoa.)

Uppopaista kanakroketit rypsiöljyssä 180 asteessa kunnes pinta on kullanruskea, minkä jälkeen nosta kroketit reikäkauhalla valumaan lautaselle talouspaperin päälle. Laita kuumaan öljyyn kerralla vain noin 5-6 krokettia. Tarjoile mahdollisimman pian.


sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Lastenjuhlien "ranet ja ketsuppi" = murotaikinaa ja marjasosetta



Jotkut väittävät, että lastenjuhlissa ohjelma on tärkeintä ja tarjoilu ihan yhdentekevää, kun pelkällä karkillakin pärjää. Voi olla että pärjää, mutta onhan se kivampaa jos syötävissä on jotain muutakin valinnanvaraa kuin hedelmäkarkit tai lakut.

Ruokatarjoilussa voi olla myös yllätyksiä, kuten ranskanperunan näköiset pikkuleivät, joita voi dipata ketsupin näköiseen marjasoseeseen.



Ranet ja ketsuppi = murotaikinaa ja marjasosetta

valmista murotaikinaa / gluteenitonta murotaikinaa pakasteesta

”grillimauste”:
pakastekuivattua mansikkaa
marjajauheita (tyrni, ruusunmarja, mustaherukka)
hiukan sokeria

”ketsuppi”:
500 g vadelmia tai mansikoita
200 g sokeria

Valmista ensin ketsuppi keittämällä marjat sokerin kanssa soseeksi. Painele sose siivilän läpi kulhoon, ettei ”ketsuppiin” jää siemeniä. Jäähdytä sose.

Sekoita ”grillimauste”. Hierrä pakastekuivatut mansikat morttelissa hienoksi jauheeksi, lisää ripaus muita marjajauheita sekä hiukan sokeria ja sekoita.

Sulata pakastettu murotaikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja kauli levyt hiukan ohuemmiksi, mutta ei liian ohuiksi. 

Leikkaa terävällä veitsellä ranskanperunan kokoisia viipaleita ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle vierekkäin. Paista pakkauksen ohjeen mukaan (Moilasen gluteeniton murotaikina tarvitsi noin 9 minuutin paistoajan). Ripottele paistettujen ”ranskisten” päälle ”grillimaustetta” heti kun olet ottanut pellin ulos uunista.

Tarjoile kuten oikeat ranskalaiset perunat, paperipussista ja ”ketsuppi” erikseen lautaselle tai pieneen kuppiin.


keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Öölantilainen perunapannukakku eli Lufsa



Öölanti on se pienempi Itämerellä olevista läntisen naapurimme saarista. Se pitkänmallinen. Ei Oolanti, jonka toinen nimi on Ahvenanmaa ja joka kuuluu itsehallinnollisena osana Suomeen. Öölannin yhdistää mantereeseen silta. Se isompi eli Gotlanti on sen verran kauempana, että sinne ei autolla pääse ilman laivaa. Öölannin maakuntaruoka on nimeltään lufsa. Se on uunissa valmistettu perunapannukakku, jossa on mukana suolattua siansivua eli ikään kuin pekonia. Siitä, kuten kaikista suosituista perinneruoista, löytyy erilaisia reseptiversioita ja oman tapani mukaan kävin niitä liudan läpi, jonka jälkeen suljin tietolähteet, siirryin keittiöön ja aloin kokkaamaan. Perusaineet ovat aina samat, niiden suhde lähinnä vaihtelee. Monet käyttivät valmista kaupan pekonia, mutta minusta annoksen henki vaatii kotona suolatun siansivun käyttöä ja niin teinkin.


Porsaanlihan suolaaminen

Possunlihan voi suolata kotona upottamalla liha suolaliuokseen. Sopiva liuoksen suolapitoisuus on 10 % . Prosentit ovat matemaattisia, ei poliittisia, eli kiloon = litra vettä liuotetaan 100 g karkeaa merisuolaa. Vesi kuumennetaan kattilassa kiehuvaksi ja suola lisätään siihen. Kun suola on liuennut, niin liuos jäähdytetään ensin huoneenlämpöiseksi ja sen jälkeen jääkaappikylmäksi. Talvella oma piha tai parveke toimii mainiona jäähdyttimenä. Siis esimerkiksi

1 l                  vettä
100 g             karkeaa merisuolaa

Suolaliuosta valmistetaan astian koon ja lihamäärän mukaan. Ostamani luuton porsaankylki painoi kamaran poiston jälkeen n. 550 g ja käyttämääni kannelliseen astiaan meni litra suolaliuosta. Se, poistetaanko kamara vai ei, riippuu valmistettavasta ruoasta. Tähän se ei sovi. Liha oli jääkaapissa 3 vrk ennen valmistusta. Astian muodon vuoksi leikkasin kylkipalan kahteen palaan, jotta se mahtuisi astiaan.



Öölantilainen perunapannukakku eli Lufsa

Kuumenna uuni 225°C:een ja aseta ritilä uunin alaosaan.

2                    kananmunaa
1 dl                maitoa
1 dl                kermaa
1,5 dl             vehnäjauhoja
1 tl                hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
1                    sipuli raastettuna
750 g             kiinteää perunaa (tässä Nicola) raastettuna
500-600 g     suolattua siansivua n. 1 cm viipaleina

Mittaa jauhot riittävän kokoiseen kulhoon, lisää munat sekä puolet kermasta ja maidosta, suola sekä pippuri. Sekoita niistä pannukakkutaikina. Se ei saa olla liian paksua eikä liian ohutta. Raasta sipuli ja perunat, lisää ne kulhoon ja sekoita. Lisää sitten loppu maito ja kerma ja katso seoksen koostumus. Voitele sopivan kokoinen uunipannu, kaada seos sinne ja lisää pinnalle kylkiviipaleet.
Kypsennä uunissa noin tunnin ajan. Voit kokeilla kypsyyttä ravistamalla vuokaa varovasti. Jos keskiosa hytkyy, niin anna olla vielä vartti uunissa. Nosta uunista ja anna vetäytyä vaikka tunnin verran ennen tarjoilua. Öölannissa tämä perinneruoka tarjotaan puolukkahillon kanssa ja jotkut jopa lorauttavat vähän kermaa pinnalle. Smaklig måltid.

Jos haluaa säästää aikaa ja vähän vaivaa tai tehdä ruoan lyhyellä varoitusajalla, niin toki tässä voi käyttää myös kaupan pekonia. Tätä ruokaa kyllä kannattaa kokeilla, sillä sanotaanhan, että ”allt blir godare med bacon”.