Joko kyllästyit siihen, että
kesällä liharuoka on tapana tarjoilla barbequekastikkeen ja kalaruoka tilli-kermaviilikastikkeen
kanssa? Vaihtelu virkistää ja muutamalla uudella kastikereseptillä vanhakin
menu on kuin uusi.
* * * * * * * * * * * * * * *
Salaatit saavat ryhtiä
erilaisilla viinietikkakastikkeilla.
Viinietikkakastikkeen perusohje
3
rkl mietoa oliiviöljyä
1
rkl viinietikkaa
hiukan
suolaa ja pippuria myllystä
Vinaigrettea
voi maustaa periaatteessa ihan millä tahansa kunhan makuaineita ei lisätä
liikaa tai liian montaa erilaista.
* Ruokalusikallinen
täysjyväsinappia ja pari tippaa hunajaa emulgoi kastikkeen tasaisemmaksi ja
tällaisella viinietikalla voi maustaa vaikka kesäisen perunasalaatin. Pieni
määrä makeutta samalla tasapainottaa suolaa ja etikan happamuutta.
* Kalan
kanssa tarjottava vihersalaatti tykkää katajanmarjan aromista. Pari rouhittua
katajanmarjaa, pikkutilkka giniä ja muutama tippa hunajaa vinaigretten joukossa
antaa kivan aromin vaikka graavikalalle.
* Vihersalaatin
joukkoon voi lisätä kesällä vaikka tuoreita vadelmia, mansikoita tai mustikoita, jolloin
lusikallinen vadelma-, mansikka- tai mustikkamehua viinietikkakastikkeen
joukossa sitoo kastikkeen ja salaatin täydelliseksi kokonaisuudeksi.
* Jos salaatti sisältää pääasiassa lehtikaalia, hiero ja möyhennä käsin viinietikkakastike salaatin joukkoon todella kovakouraisesti. Tällainen käsittely pehmentää lehtikaalin rakennetta, jolloin vinaigretten maku tarttuu paremmin. Sekoita salaattiin muut ainekset vasta tämän jälkeen.
* Jos salaatti sisältää pääasiassa lehtikaalia, hiero ja möyhennä käsin viinietikkakastike salaatin joukkoon todella kovakouraisesti. Tällainen käsittely pehmentää lehtikaalin rakennetta, jolloin vinaigretten maku tarttuu paremmin. Sekoita salaattiin muut ainekset vasta tämän jälkeen.
* * * * * * * * * * * * * * *
Paahdettuihin ja grillattuihin
kasviksiin syntyy kypsennettäessä luontaista makeutta ja silloin kastikkeessa
saa olla sen verran raikkautta ja terävyyttä, ettei makeus peitä kaikkea
alleen. Bataatille gremolata sopii erityisen hyvin. Italiassa gremolata on
yleinen maustesekoitus erilaisille liharuoille kuten osso bucolle,
lampaanpotkalle tai possunkyljyksille. Perinteisesti gremolata tehdään pelkistä kuivista aineista, valkosipulista, sitruunankuoresta sekä persiljasta, mutta öljyllä kastikkeeksi jatkettuna se on mielestäni vielä käyttökelpoisempi.
Gremolatakastike
2 raastettua valkosipulinkynttä
1
sitruunan raastettu kuori
1
dl hienonnettua persiljaa
2-3
rkl oliiviöljyä
ripaus
suolaa ja mustapippuria myllystä
Sekoita
ainekset keskenään ja jätä kastike makuuntumaan hetkeksi. Kastikkeen voi halutessaan
myös surauttaa tasaiseksi sauvasekoittimella, mutta se tekee gremolatasta vähän
sameaa ja epämääräisen näköistä.
Gremolata
on parasta tuoreista aineksista ja se kannattaa käyttää muutamien tuntien
kuluessa sen valmistamisesta.
* * * * * * * * * * * * * * *
Sauce vierge on ranskalainen tuoretomaattikastike
pääasiassa äyriäisille ja vaalealle kalalle, mutta joskus sitä näkee
tarjottavan myös lohen tai kanan kanssa. Ainesten määrät ja suhteet vaihtelevat
eri resepteissä, joten ei sen tekeminen ole niin kovin tarkkaa näin
kotioloissa.
Sauce vierge
2
isoa kypsää tomaattia
puolikas
pieni salottisipuli
10
korianterinsiementä
1
rkl pieniä kapriksia valutettuna
puolikkaan
sitruunan mehu
1,5
dl oliiviöljyä
1
dl hienonnettua tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa
suolaa
ja mustapippuria myllystä
(Paremmissa
piireissä tomaatit kaltataan ja kuoritaan.) Halkaise tomaatit, poista kanta ja
siemenet. Leikkaa tomaatit sentin kuutioiksi ja laita ne sekoituskulhoon. Lisää
hienonnettu salottisipuli, morttelissa hierretyt korianterinsiemenet sekä
kaprikset ja sekoita. Lisää sitten sitruunamehu, oliiviöljy sekä hienonnetut
tuoreyrtit. Jos seos on kovin paksua, siihen voi lisätä hiukan oliiviöljyä.
Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Maut paranevat entisestäänkin, jos
kastike saa olla huoneenlämmössä muutaman tunnin ennen käyttöä.
* * * * * * * * * * * * * * *
Chimichurri (otsikkokuvassa) on argentiinalainen,
vihreä tai punainen, maustekastike lihalle. Nimi todennäköisesti tulee
baskinkielisestä sanasta tximitxurri, joka on vapaasti käännettävissä ”Sekoitus
erilaisia aineksia summittaisessa järjestyksessä”. Lause voisi jatkua ”missä
tahansa vaiheessa ruoanvalmistusta”. Tätä kastiketta nimittäin käytetään niin
marinadina, makuaineena kypsennetylle lihalle tai vaikka kastikkeena
lautasella. Siis nimenomaan naudanlihalle, kuten Etelä-Amerikassa on tapana. (Täytyy kuitenkin todeta, että sopii se kalan tai kanankin kaveriksi, mutta ei kerrota argentiinalaisille.)
Chimichurri (vihreä)
1,5
dl oliiviöljyä
1
dl sherryviinietikkaa
1
rkl sitruunan mehua
1
ruukku tuoretta korianteria
1
ruukku tuoretta oreganoa
2
dl hienonnettua lehtipersiljaa
2/3
miedohko chilipalko
2-3
valkosipulinkynttä
1/2
salottisipuli
1
tl suolaa
1/2
tl sokeria
1/4
tl mustapippuria myllystä
Silppua
tuoreet yrtit (ei varsia) ja hienonna valkosipuli sekä salottisipuli. Halkaise
chili, poista siemenet ja hienonna. Tämän kastikkeen ei tulisi olla tulista,
vaikka chiliä käytetäänkin. Valitse mieto chili kaupasta.
Mittaa
nesteet ja mausteet kulhoon ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon silputut yrtit
sekä sipulit ja sekoita. Tarvittaessa kastiketta voi vielä muokata
sauvasekoittimella. Älä kuitenkaan aja aineksia liian hienoksi mössöksi, eri
osat saavat näkyä.
* * * * * * * * * * * * * * *
Chimichuagamole on ihan oma reseptimme, guacamolella pehmennettyä chimichurria. Varsinkin grillatun,
suhteellisen miedon makuisen lampaan ulkofileen kanssa ”chimichuagamole” toimii
paremmin kuin hyvin.
Chimichuagamole
1
dl chimichurrikastiketta
1
pieni syöntikypsä avokado
2
tl sitruunamehua
hiukan
hienonnettuja chilihiutaleita
muutama tippa tabascoa
muutama tippa tabascoa
1
tl hunajaa
2-3
rkl oliiviöljyä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Halkaise
avokado, poista kivi, kaiva sisus ulos ja soseuta se haarukalla. Sekoita chimichurri ja
avokado tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää loput ainekset, sekoita ja maistele. Jätä
kastike huoneenlämpöön puoleksi tunniksi, minkä jälkeen tarkista maku ja lisää
mausteita tai notkista oliiviöljyllä jos on tarpeen.