Perjantain tavaratalokeikalla Stockmannilla paistinkääntäjät kokkasivat kolmen ruokalajin aterian, jonka
reseptit ovat nyt tarkistettuina tässä. Aterian ehdoton kuningas oli
saksanhirven sisäpaisti, joka tarjoiltiin pekoni-perunaröstin, paistetun
ruusukaalin ja Stockmannin oman punaviinikastikkeen kanssa. Hupaisaa, että
Suomessa on noin 300.000 metsästäjää, mutta riista aniharvoin eksyy kaupan
lihatiskille asti. Myönnän olevani hiton hiukan kateellinen näille
metsästäjäperheille. Onneksi kuitenkin muualta maailmalta on saatavilla riistaa
myös meille taviksille. Demokeittiössä paistamamme saksanhirven sisäpaisti oli
tuoretuote Uudesta Seelannista ja sitä meni kaupaksi varmaan melkoinen määrä
tuon perjantain aikana, päätellen siitä miten paljon siitä meiltä
demokokeiltakin kyseltiin. Paistia voi marinoida valkoviinimarinadissa päivän
tai pari, jos haluaa. Marinointiin liittyvät ainekset ja työohjeet on merkitty
reseptissä sulkuihin.
Alkuruokana tarjoilimme maistiaisia
sitruuna-korianterimarinoidusta lohesta ja maailman nopein jälkiruoka oli
limetti-omenakakku.
PÄÄRUOKA
Saksanhirven
sisäpaisti, Dijon-pistaasikuorrute, punaviinikastike
(valkoviinissä marinoitu)
1 kg saksanhirven sisäpaisti
(puoli pulloa valkoviiniä)
(1 dl oliiviöljyä)
(2 rkl soijaa)
(1 laakerinlehti)
(5 valkosipulinkynttä murskattuna)
(10 mustapippuria)
(0,5 tl suolaa)
suolaa, mustapippuria
voita ja öljyä paistamiseen
Dijon-sinappia
kourallinen pistaasipähkinän sydämiä
1,5 dl panko –korppujauhoja
timjamia
rosmariinia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voisulaa
1,5 dl parmesaaniraastetta
(Sekoita marinadin ainekset isossa pussissa/kulhossa.
Laita paisti marinoitumaan 1-2 vuorokaudeksi.)
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunipelti uuniin
kuumenemaan.
Kuivaa paistin pinta ja hiero siihen suolaa sekä
mustapippuria. Kuumenna pannulla voita ja ruokaöljyä ja paista lihaan hieno
paistopinta. Valele lihaa paiston aikana voi-öljyseoksella.
Levitä paistiin ohut kerros Dijon -sinappia. Hienonna
pistaasit, yrtit ja valkosipulinkynsi. Lisää panko sekä parmesaaniraaste.
Sekoita ilmavasti ja lisää voisula. Painele paisti kuorrutteessa ja työnnä
paistiin lämpömittarin anturi.
Laita paisti kuumalle pellille ja kypsennä 225
asteessa 5 minuuttia. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen ja kypsennä kunnes
paistin sisälämpötila on 52-54 astetta. Ota paisti uunista ja laita se
leikkuulaudalle folion alle vetäytymään 15-20 minuutiksi. Vetäytymisen aikana
sisälämpötila nousee vielä hiukan, mutta paisti jää sisältä roseeksi. Leikkaa
paisti ohuiksi viipaleiksi.
Paistin kanssa tarjoiltiin Stockmannin
punaviinikastiketta, joka tarvitsee vain lämmityksen kattilassa.
Pekonirösti
2-3 isoa rosamundaa
1 hienonnettu salottisipuli
jauhettua valkopippuria
1 tl suolaa
6 viipaletta savustettua pekonia suikaleina
0,5 dl ”Virgino” valkosipulilla maustettua rypsiöljyä
Kuumenna paistinpannu, lisää pekonikuutiot ja
hienonnettu sipuli. Kuullota miedolla lämmöllä kypsäksi ja laita sivuun.
Laita perunat kattilaan. Peitä perunat kylmällä
vedellä ja keitä 8-10 minuuttia. Kuori ja raasta perunat lämpiminä ja sekoita
raasteen joukkoon pekoni-sipulisekoitus. Mausta ripauksella suolaa ja
valkopippuria. Sekoita massa lämpimänä.
Muotoile massasta pieniä pyöreitä ja litteitä
kakkusia. Paista öljyssä kypsiksi ja tarjoa kuumana.
Paistetut
ruusukaalit
400 g puolikkaita ruusukaaleja
0,5 dl ”Virgino” rosmariinilla maustettua rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
1 rkl hunajaa
1 rkl valkoista balsamico-etikkaa
Pese ja halkaise ruusukaalit ja ryöppää niitä
kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan.
Kaada ruusukaalit kuumalle pannulle ja lisää öljy.
Paista muutama minuutti välillä käännellen. Mausta suolalla, mustapippurilla,
balsamico-etikalla ja hunajalla. Tarjoile kuumana.
ALKURUOKA
Sitruuna-korianterimarinoitu
lohi
400 g ruodotonta ja nahatonta lohta
3 sitruunan mehu
1 limetin mehu ja raastettu kuori
0,5 rkl sokeria
2 tomaattia
puolikas punainen paprika
2 ohueksi viipaloitua kevätsipulin vartta
1,5 tl suolaa
ripaus jauhettua valkopippuria
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 hienonnettu tuore punainen chili
paahtoleipää tai sydänsalaatinlehtiä
Leikkaa nahaton lohifilee pieniksi kuutioiksi ja laita
kuutiot kulhoon. Kaada sitruunan- ja limetinmehu sekä limetin kuori
lohikuutioiden päälle. Sekoita lusikalla varovasti käännellen. Anna marinoitua
jääkaapissa noin 12 tuntia.
Halkaise, tyhjennä siemenistä ja kuutioi tomaatit sekä
paprika. Sekoita keskenään tomaatti- ja paprikakuutiot, viipaloitu kevätsipuli,
suola, sokeri, pippuri, korianteri sekä hienonnettu chili. Valuta sitrusmehu
huolellisesti pois lohipaloista ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoile kuuman paahtoleivän päällä tai sydänsalaatin
lehdessä.
JÄLKIRUOKA
Limetti-omenakakku
350 g muromysliä
1 dl tuorejuustoa
2 raastettua makeaa kiinteää omenaa
4 dl tuorejuustoa
2 dl paksua omenahilloa
1 rkl limettimehua
yhden limetin raastettu kuori
1 raastettu omena
Peitä noin 20 cm halkaisijaltaan kakkuvuoan pohja ja
reunat kelmulla. Sekoita kaikki mysliseoksen ainekset keskenään ja painele
puolet massasta pyöreän kakkuvuoan pohjalle.
Sekoita keskenään loput ainekset ja nosta täytettä
pohjan päälle. Tasoita varovasti. Laita toinen kerros myslimassaa päälle ja
tasoita varovasti. Kaada loput täytteestä päälle ja peitä pinta kelmulla. Paina
kevyesti ja aseta kakku jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua.